Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12392
De la 07 Ianuarie 2003
122872459
Editorial

Pornesc la luptă cu prima şansă

  • Ioan Rotundu
  • 19 October 2008, 23:00
Este cunoscut faptul că atunci când judeţul a fost împărţit în colegii, cei care au trasat liniile pe hartă au fost social-democraţii şi liberalii. Cele două partide au stabilit comunele din colegii în raport de culoarea politică a primarului, pentru a crea şanse cât mai mari propriilor candidaţi. Şi trebuie să recunoaştem că un primar are rol important în alegerile parlamentare, el putând influenţa într-o mare măsură votul alegătorilor din comună. Însă nu putem intra în campania electorală pornind de la premisa că dacă PSD-ul şi PNL-ul şi-au împărţit judeţul în colegii după cum le-au fost interesele politice, înseamnă că şi-au împărţit şi cele nouă mandate de parlamentari: trei senatori şi şase deputaţi.
O primă analiză, pornită în mod firesc de la culoarea politică dominantă în colegiu dar şi de la valoarea candidaţilor care râvnesc la mandatul de parlamentar, ambele elemente aproape definitorii pentru soarta viitoarelor alegeri, şi încheiată cu maturitatea politică la care a ajuns electoratul nostru, configurează cam următorul tablou ce-ar putea ieşi din urnele de vot.
La Senat, în Colegiul 1 ce cuprinde colegiile la deputaţi Flămânzi Dorohoi, soarta de câştig pare a surâde social-democraţilor. Atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor electoratul majoritar este social – democrat (Dorohoi, Vorona, Corni, Tudora, Frumuşica etc.), iar primarii vor avea grijă să atragă şi electorat de la celelalte partide. Aşa că este posibil să avem senator pe Gheorghe Marcu şi deputaţi pe Mircea Dănuţă şi Andrei Doleneaschi, trei parlamentari social-democraţi.
În Colegiul 2 Senat, cu cele două colegii la deputaţi Darabani şi Săveni, lucrurile sunt mai complicate. Pentru Senat porneşte cu prima şansă liberalul Liviu Câmpanu, cel mai de luat în seamă contracandidat fiind democrat liberalul, senator, Viorel Alexandru. Însă Colegiul este galben la culoare, iar primarul liberal de Săveni, Relu Târzioru, deţine televiziunea prin cablu în toate comunele din norul judeţului, ceea ce va influenţa puternic votul în favoarea lui Câmpanu. La deputaţi, în colegiul Darabani omul de afaceri Gheorghe Iavorenciuc se buc ură şi de sprijinul alto primari decât liberali. Deputata social-democrată Doina Dreţcanu nu-i va putea rezista, nici financiar, nici ca relaţii politice.
În schimb, în colegiul deputaţilor Săveni, prima şansă o are candidatul PDL Cristian Achiţei, în defavoarea liberalului Florin Ţurcanu, care a reuşit să-şi atragă ura unor primari ce-i vor crea multe surprize. Nici electoratul nu mai are acele efluvii faţă de Florin Ţurcanu, răspândacii portocalii având grijă să-l lucreze sistematic.
Pitoreşti rezultate vom avea şi în Colegiu 3 Botoşani. Deja Gabriel Oprişanu se vede senator, el având cel mai ridicat grad de popularitate şi simpatie. La deputaţi situaţia este galbenă şi roşie. Galbenă pentru liberalul Gheorghe Ciubotaru, în Colegiul Botoşani Vest, ce sondajele îl situează pe primul lor, urmat la ceva distanţă de social-democratul Costică Macaleţi. În colegiul Botoşani Est domină social-democratul Liviu Conţac, căruia soarta pare să-i fi hărăzit o candidatură fără contracandidaţi pe măsură.
Interesant este că nici unul dintre cei nouă candidaţi, deocamdată, n-are şanse de a fi validat din prima fază a acordării mandatelor pentru că nu va depăşit 50% din opţiunile electoratului. Aşa că se va ajunge la „morişcă”, cum numesc politicienii cele două faze de împărţire a mandatelor între partide. Iar „morişca” poate produce mari surprize. Spre exemplu, candidatul cu voturile cele mai puţine în colegiu să fie validat, iar cel cu cele mai multe voturi să piardă alegerile. Este imperfecţiunea legii pe care PSD-ul şi PNL-ul a mizat ca să-şi poată promova în parlament oamenii de bază.
Dar, presupunând că „morişca” nu va influenţa radical votul electoratului, cele nouă mandate parlamentari s-ar putea împărţi pe partide astfel: PSD – 4 mandate cu Gheorghe Marcu senator, Mircea Dănuţă, Andrei Dolineaschi, Liviu Conţac deputaţi; PNL – 4 mandate, cu Gabriel Oprişanu şi Liviu Câmpanu senatori, Gheorghe Ciubotaru, Gheorghe Iavorenciuc deputaţi şi PDL – 1 mandate, cu Cristian Achiţei deputat.
Clasamentul de faţă este unul provizoriu, o evaluare a forţelor politice la intrarea în campania electorală. Socotelile pe hârtie, dar şi din teren, le acordă prima şansă. Cu siguranţă că acest clasament va suferi modificări substanţiale, pentru că se vor produce mutaţii de opţiuni electorale generate fie de gafele comise de candidaţi, fie de atacurile la persoană care nu vor lipsi. Părea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCXIX)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
„Ruşinea” lui Ion
Vă oferă articole la preţuri foarte avantajoase
Vă invită să-l votaţi!
O nouă taxă abuzivă la înregistrarea dosarului de cadastru
Cum s-a făcut de râs Tăriceanu la vizita de la Baloteşti
Sediu de campanie inaugurat sub stropi de agheasmă
Lista cu candidaţii la parlamentare
pe partide, camere parlamentare şi colegii
Maghiarizarea României
Oprişanu acuză partidele că-au adus la Botoşani „Agamiţi”
Ce mai caută Pricopi la Urban Serv?
un eventual răspuns: să crească taxa de salubrizare
Acuzat că face politică de duminică
Scările de la Staţia CFR ar fi bune ca decor într-un film de groază
La Botoşani, criza economică şi-a arătat colţii începând cu societatea MBB
în loc de salarii, muncitorii s-au ales cu plângeri penale
A jucat banii de gestiune şi s-a spânzurat
Din punct de vedere chimic, la Rădăuţi Prut şi Baranca, apa nu este încă potabilă
Rally Sprint a atras mai mulţi botoşăneni decât Goran Bregovic
Românul şi blocul său
Pomana electorală i-a cuprins şi pe veteranii şi văduvele de război
Birocraţia complică motivarea absenţelor elevilor bolnavi
Odată cu campania electorală se apropie şi plata subvenţiilor la fermieri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog