Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
10226
De la 07 Ianuarie 2003
78517161
Editorial

Portariuc şi legile lui Murphy

  • Ioan Rotundu
  • 11 December 2014, 23:00
Inginerul american Edward Aloysius Murphy, Jr. este cel care, observând modul de lucru al asistentului său, a descoperit legea care l-a făcut celebru: „Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost”. Primarul Ovidiu Portariuc a ieşit miercuri cu o declaraţie de presă prin care şi-a recunoscut neputinţa în a-l elimina din Primăria Botoşani pe juristul beţivan Chireac Marcu.
Susţinea Portariuc că juristul este protejat de prevederile Legii şi Statutului funcţionarului public, reglementări atât de restrictive pentru conducător şi de protectoare pentru funcţionarul public că este imposibil să desfaci contractului de muncă unui astfel de angajat, indiferent de actele de indisciplină comise. Practic, Portariuc a recunoscut că în cazul Chireac Marcu se află sub zodia legii lui Murphy, puţin modificată în sensul că „Dacă o lege este menită să-i protejeze pe beţivii angaaţi la stat, atunci îi va proteja”.
Ciudată optică are primarul faţă de juristul beţivan! Nu la fel priveşte problema în cazul directorului DSPSA cu care se află în conflict din ziua când a fost instalat oficial primarul oraşului Botoşani. Când vine vorba de a fi sancţionat Ţurcanu, primarul găseşte şi temei legal şi căile juridice care să-i permită pedepsirea celui pe care-l detestă de moarte. Numai că încercările primarului de a-l demite pe Ţurcanu se lovesc de voturile consilierilor locali care sunt favorabile celui prigonit.
Mai vrea Ovidiu Portariuc, de această dată în calitatea sa de preşedinte executiv al PSD, ca partidul său să scape de eticheta de partid comunist. Nu-i cu putinţă aşa ceva. Sintagma de „partid comunist” stă în firea liderilor şi membrilor social-democraţi, iar de acolo n-o poţi scoate cu vorbe atâta vreme cât faptele susţin sintagma.
Sintagma de „partid comunist” nu este o etichetă lipită pe sigla partidului ca s-o dezlipeşti şi s-o arunci la coş. Sintagma este proiecţia în spaţiul public a imaginii despre modul în care conducătorii PSD gândesc, decid şi acţionează. Aceste ultime trei acţiuni se constituie într-o entitate de imagine cunoscută românilor ca aparţinând Partidului Comunist. Aşa că, după Murphy, legea ar suna cam astfel: „Dacă PSD-ul acţionează în chip comunist, atunci este partid comunist” şi nimic nu-i poate înlătura o astfel de etichetă.
Dar să fundamentăm legea lui Murphy şi cu un exemplu de gândire, decizie şi acţiune aparţinând liderului PSD Ovidiu Portariuc. Spitalul de Recuperare, unitate aflată sub oblăduirea Primăriei Botoşani, este condus de câţiva ani de către Gabriela Varzari, căreia i-a expirat mandatul de manager. Portariuc a dispus organizarea unui nou concurs, dar dacă ceva trebuie să meargă prost, va merge prost. Concursul nu s-a putut ţine la data fixată pentru că au apărut interese de culise soldate cu un început de scandal public.
Medicul Gheorghe Apetroaie, preşedinte al Consiliului de Administraţie la Spital, a avut un dialog cu viceprimarul Cosmin Andrei, cu rang de utecist în PSD. Ce s-a discutat nu ştim deocamdată dar ştim că medicul Apetroaie a demisionat din funcţia deţinută. Mai ştim că primarul Portariuc, deşi nu are ce să-i reproşeze Gabrielei Varzari şi că Spitalul de Recuperare este bine condus de aceasta, vrea s-o schimbe din funcţie pentru că lui îi place schimbarea.
Altfel, spus, şi Murphy dacă ar trăi ne-ar da dreptate, „Când ceva merge bine într-o unitate, schimbă managerul ca să meargă prost”. Nu ştiu de unde a mai scos-o Portariuc şi pe asta cu schimbarea managerului pe motiv că a stat prea mult în funcţie. Nicio lege nu-i interzice Gabrielei Varzari să nu se înscrie din nou la concurs. E drept, nu-l va mai câştiga pentru că Portariuc are un alt interes, iar interesul său seamănă ca o picătură de apă cu metodele comuniştilor de a îndepărta pe cineva competent dintr-o funcţie pentru a fi pus un incompetent.
V-am oferit numai două situaţii în care Portariuc, ca lider al PSD, gândeşte, decide şi acţionează după modelul comuniştilor, întărindu-mi susţinerea că PSD-ul nu se poate delimita de sintagma „partid comunist” pentru că ea este firul roşu al acţiunilor social-democraţilor, un fir care nu se topeşte precum aţa chirurgicală, ci rezistă fruntariilor vremii şi dăinuie infiltrându-se de la o generaţie la alta. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Secretul ardelenilor
Lebăr de casă
Anunţ URBAN SERV
Horoscopul zilei
Guvernul mentine inca un an impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie
"Oferta de curtoazie" si alte retete de fraudare a achizitiilor publice
Si o dorinta: "Frauda sa devina un pic mai eleganta". E despre cum ne cheltuieste statul banii
Guvernul a "mutat" termenul de depunere a declaratiilor fiscale cu 3 zile, din 19 in 22 decembrie
Patru parlamentari PSD il acuza pe vicepresedintele PSD Gorj ca acesta conduce in mod despotic judetul si partidul
Ion Tiriac organizeaza celebra vanatoare de la Balc pentru milionari la sfarsitul saptamanii viitoare
Seful CJ Gorj, aliat puternic al lui Victor Ponta, si-a angajat ambii copii in structuri guvernamentale
unul la Ministerul Sanatatii, altul la Fisc
Bugetul pe 2015 prevede mai multi bani pentru agricultura si fonduri europene, dar mai putini pentru Sanatate, Interne si Justitie
Kovesi, nemultumita de bugetul alocat de Guvern pentru DNA
Guvernul ingheata din nou salariile bugetarilor. Doar in educatie si sanatate vor fi mici cresteri
Nu-i cazul de funie şi săpun
Ioan Rotundu
Botoşani: Ştefan-Răzvan Bălăucă medaliat cu argint în Argentina
Pomenile electorale îşi arată colţii
La anul nu se acordă cuponul pentru prescolarii din familii sarace, cei 500 euro pentru nou-nascuti iar elevii din scolile particulare acreditate nu vor primi finantare
Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Se caută director la Centrul de Creaţie
Doi bărbaţi rătăciţi în pădurea Ibăneşti, găsiţi după o oră de căutări
S.C. GENERCOM SRL - pierdut certificat
Botoşani: Ţurcanu a fost condamnat definitiv şi este la mâna lui Macaleţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă