Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15828
De la 07 Ianuarie 2003
113020325
Editorial

Prea multe necunoscute

  • 16 July 2013, 23:00
USL-ul şi-a publicat Programul economic de guvernare a României. O cărţulie voluminoasă care pe mai bine de jumătate din conţinut critică Guvernul Boc. Nu cred că de aşa ceva aveau nevoie românii. Ştim cu toţii ce poveri fiscale ne-a pus în cârcă şi greşeli politico-economice a comis Guvernul Boc.
Cei cu care am reuşit să stau de vorbă în cursul zilei de sâmbătă şi duminică şi-au exprimat dezamăgirea că USL-ul a construit un program de guvernare bazat pe promisiuni mai vechi, neduse niciodată la îndeplinire atunci când PSD-ul sau PNL-ul au fost la guvernare. Iată cam ce nemulţumiri am cules de la partenerii mei de dialog, nemulţumiri la care adaug şi nedumeririle mele.
În primul rând promisiunea cu un milion locuri de muncă a fost preluată din campania anului 2000, fiind a preşedintelui Iliescu. Guvernul Năstase nu numai că n-a creat noi locuri de muncă, dar a redus. Ia r reducerea s-a operat în sistemul privat, adică cel de producţie, fiind consecinţa unor măsuri fiscale care au blocat dezvoltarea firmelor private.
Acum ni se promite din nou un milion locuri de muncă, lucru imposibil de realizat, pentru că asta ar însemna ca economia privată să ia o amploare de dezvoltare imposibil de realizat: o creştere economică de până la 8% anual vreme de patru ani începând cu 2012.
Reducerea CAS-ului cu 5%, şi scutirea de obligaţii fiscale a angajatorilor pentru forţa de muncă nou angajată, în condiţiile când nu sunt bani pentru plata pensiilor, iarăşi nu este realizabilă.
Reducerea TVA-ului nu va duce la scăderea preţurilor dar va diminua semnificativ veniturile la bugetul consolidat al statului. Dacă la reducerea de TVA mai adăugăm şi scăderea cotei unice de impozitare, una peste alta, diminuează veniturile la buget cu 23 de miliarde de lei. O spun economiştii de frunte ai ţării.
O astfel de sumă trebuie complinită cu venituri din alte surse. USL nu ne spune care sunt aceste surse, dar le putem, intui. Va face ceea ce au făcut Guvernele Stolojan, Văcăroiu şi Năstase: vor pune noi biruri pe sectorul privat. Iar aceste biruri vor avea drept consecinţă reducerea forţei de muncă şi nicidecum crearea a unui milion noi locuri de muncă. Promisiunea de a creşte a salariului minim pe economie la 800 lei/lună va aduce mari creşteri de cheltuieli salariale în sistemul bugetar şi o creştere de preţuri la producţia din sectorul privat. Creşterea salariului este posibilă numai în condiţii de creştere economică şi nu de recesiune, cum suntem, acum.
Însă marea nedumerire şi dezamăgire vine din partea bugetarilor. USL nu mai aduce vorba de aplicarea legii de majorare a salariilor cu 50%, blocată de Guvernul Boc. Nu mai pomeneşte nimic nici de creşterile salariale câştigate prin instanţele de judecată. Oricât de ticăloşi ar fi Antonescu şi Ponta, dacă ar fi promis aceste creşteri salariale în condiţiile în care şi-au propus să diminueze veniturile la buget cu 23 de miliarde de lei, programul lor ar fi fost considerat bun doar de hârtie igienică.
Aşa că au preferat să croşeteze promisiuni pe seama unor cifre economice, creând un amestec menit să sugereze credibilitate. Da, aşa ceva poate fi credibil pentru oamenii simpli, lipsiţi de educaţie economică, dar nu poţi prosti pe românii care ştiu deja ce înseamnă un buget public şi cum se construieşte el.
Nu poţi să-i prosteşti pe cele câteva sute de mii de agenţi economici care ştiu că nu pot crea locuri de muncă în condiţiile unei birocraţii excesive. Nu impozitele şi taxele îi sperie pe agenţii economici ci birocraţia care trebuie îndeplinită şi hărţuiala din partea instituţiilor statului atunci când vor să iniţieze o nouă afacere.
Şi vă mai dau un exemplu de ticăloşie politică a USL. A diminuat cota unică de impozitare spre 8%, în condiţiile în care firesc ar fi fost s-o urce la salariile de zeci de mii de lei şi euro ale celor de la companiile de stat, companii care nu-şi achită niciodată obligaţiile fiscale la stat. Cum de au acceptat liberalii un astfel de compromis? Simplu. Tot ce se lasă atins de doctrina socialistă se alterează, se strică, îşi pierde identitatea.
Una peste alta, Programul economic de dezvoltare a României conceput de USL nu aduce nimic nou în domeniu. Promisiuni vechi actualizate la vremuri politice noi. Părerea mea!
30.05.2011

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Femeia vie
Gastronomie: Secretul mielului la proţap
Escroc cu papion şi faţă europeană
Botoşani: Directoarea Zaharia a trecut de la ridicol la penibil
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă