Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23203
De la 07 Ianuarie 2003
118469202
Editorial

Primarul Dan Oloeru, un impostor cultural

  • Ioan Rotundu
  • 17 November 2015, 23:00
Pe rolul Judecătoriei Botoşani se află un proces ce pare a fi unicat pentru istoria publicisticii botoşănene postdecembriste. Jurnalistul şi publicistul Gabi Gonboş a avut inspiraţia, şi ea unică pentru spaţiul botoşănean, de a culege impresii ale cetăţenilor despre evenimentele din decembrie ]989 şi a le înmănunchea într-un volum care să informeze generaţiile viitoare despre cum au trăit părinţii şi bunicii lor acele momente de istorie crucială pentru societate prin răsturnarea regimului Ceauşescu.
Volumul a fost intitulat „Flămânzi decembrie ’89 – Revoluţie sau impostură?” şi a apărut la editura AXA Botoşani în cursul anului 2014.
Volumul este extrem de valoros ca memorialistică şi surprinde cu talent jurnalistic impresiile locuitorilor din zona actualului oraş Flămânzi, o zonă cu o istorie frământată şi nu lipsită de acte de violenţă socială atunci când ţăranii n-au mai răbdat condiţiile aspre impuse de arendaşii boierilor.
Lansarea volumului a avut loc în Sala de şedinţe a consiliului local Flămânzi, în prezenţa mai multor personalităţi, sub patronajul primarului liberal Dan Oloeru. Am fost unul dintre invitaţii de onoare care alături de istoricul Gheorghe Median am recenzat verbal importanţa lucrării. Dacă eu m-am axat pe importanţa lucrării ca şi contribuţie la publicistica botoşăneană, istoricul Median a reliefat importanţa deosebită a rolului pe care impresiile culese de jurnalist de la cetăţeni îl va juca pentru generaţiile viitoare.
Alături de prezentatorii volumului a luat cuvântul şi primarul Dan Oloeru care s-a arătat onorat să fie parte activă la lansarea unei asemenea lucrări pe care a lăudat-o şi a apreciat-o, mulţumind autorului pentru interesul pe care l-a manifestat pentru comunitatea din zona Flămânzi.
Numai că după lansare lucrurile au luat o întorsătură ciudată. Un anume profesor, Morcov, Pătrunjel sau Păstârnac, sau cum l-o mai fi chemând, a fost perceput de localnici la evenimentele din decembrie 1989 ca fiind informator al Securităţii. Gomboş a consemnat aceste impresii iar profesorul, despre care mi s-a spus că-i un cotoros şi nemulţumit veşnic de tot ce-l înconjoară, l-a chemat în judecată pe Gomboş pentru că i-a denigrat imaginea făcându-l informator al Securităţii. Nu Gomboş l-a declarat informator ci percepţia localnicilor ca rezultat al comportamentului ciudat al profesorului în acele zile fierbinţi de decembrie 1989 care a părăsit localitatea şi s-a refugiat undeva pe la Iaşi.
Cererea de chemare în judecată a fost pusă pe rol la judecătoria Botoşani. Ar fi multe de comentat cu privire la admisibilitatea unei astfel de cereri de chemare în judecată având in vedere drepturile constituţionale la opinie şi libertatea de exprimare dar mai ales dreptul acestui popor de a-şi cunoaşte propria istorie aşa cum s-a derulat ea.
Printre martorii propuşi în apărare de profesorul „legum㔠s-a aflat şi primarul oraşului Flămânzi, Dan Oloeru. Acesta s-a situat de partea profesorului şi l-a blamat pe Gomboş în fel şi chip. A procedat aşa pentru că Gomboş este unul dintre jurnaliştii din zonă care-l sancţionează critic ori de câte ori primarul comite abateri de la lege şi, slavă Domnului, la acest capitol primarul este fruntaş. Modul în care a procedat primarul este unul de impostor cultural. Când a fost cinstit cu el însuşi, când a lăudat cartea lui Gomboş sau când s-a situat pe baricada profesorului suspectat de comunitate că a fost informatorul Securităţii? Dacă avem în vedere comportamentul primarului Oloeru, cel de infractor, el desfigurând în bătaie o adolescentă pentru că nu i-a cedat sexual, poziţia de impostor pe care s-a situat în depunerea mărturiei este explicabilă.
Procedural, judecătorul îl întreabă pe martor dacă este cumva în duşmănie cu cel împotriva căruia depune mărturie iar martorul este obligat, sub jurământ, să spună adevărul. Oloeru l-a minţit pe judecător pentru că nu i declarat că este în duşmănie cu Gabi Gomboş şi că l-a chemat pe acesta în judecată pentru că l-a făut infractor prin scrierile sale.
Păi este infractor cu acte în toată regula pentru că a fost condamnat penal şi obligat la plata de daune morale şi materiale către adolescenta desfigurată în bătaie. Acum, că Oloeru a minţit sub jurământul de martor, sunt curios cum va proceda judecătorul de şedinţă la pronunţarea sentinţei.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reprezentanți ai Colegiului Flămânzi pe lista neagră a organizației Iniţiativa România
A incalcat Liviu Dragnea legea “Liviu Dragnea”?
COMUNICAT DE PRESĂ
Domo isi va inchide toate magazinele
Romania vrea sa inregistreze kurtoskalacs ca produs traditional romanesc in UE
Ciolos: Propunerea privind comasarea alegerilor va fi scoasa din programul de guvernare
Cine este "creierul" atentatelor din Paris: un cetatean belgian care sta in Siria
Statul Islamic ameninta ca toate tarile care efectueaza raiduri aeriene in Siria vor avea soarta Frantei./
Seful CIA: Statul Islamic pregateste probabil noi atacuri
Horoscopul zilei de 17.11.2015
Bancul zilei: Explicaţia ginecologului
Reţeta zilei: Pere cu zahăr şi oţet
Un drept la replică ce trebuie citit printre rânduri
Ioan Rotundu
Dosar penal in cazul tinerei din Suceava care a murit dupa ce parintii au refuzat transfuzia de sange
Botoşani/Mihăileni: Casa bunicilor lui Enescu are regim juridic incert
Este posibil ca după reabilitare moştenitorii s-o revendice nou-nouţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă