Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29421
De la 07 Ianuarie 2003
108360597
Editorial

Primarul care nu se lasă călcat pe bătătură

  • Ioan Rotundu
  • 30 September 2013, 23:00
Ieri am trecut pe la ilie Ivanache, primarul comunei Ungureni. Eram curios să-l întreb unde au reuşit cei de la Asociaţia de protecţia câinilor ADOR Botoşani să improvizeze un adăpost pentru câinii maidanezi bdin Botoşani fără ca eu să fi ştiut de existenţa acestuia. Colind judeţul în lung şi-n lat şi trec pe la fiecare primărie cel puţin de două ori pe an şi am pretenţia că ştiu şi de toca-n cer dacă ar fi să fie bătută.
Spre surpriza mea, şi primarul Ivanache n-a ştiut că are în comună un adăpost de câini. A aflat şi el din presă când a izbucnit scandalul cu câinii maidanezi. Cum au decurs lucrurile! Cei de la ADOR au găsit un cetăţean mai slab de înger, cu casa în Ungureni, în apropiere de fostul spital, şi contra sumei de 50 lei de câine l-au convins să primească animalele şi să le hrănească.
Când a izbucnit scandalul, cei de la ADOR au ridicat câinii şi au desfiinţat adăpostul, aşa că atunci când a ajuns şi primarul la casa cu pricina nu mai era coadă de câine. În schimb, cetăţeanul s-a pricopsit cu o puzderie de pureci prin iarba din curte şi prin locuinţă. Iar purecii n-au ţinut cont de limita proprietăţii şi au trecut hatul prin curţile vecinilor.
Primarul a chemat medicul veterinar să facă dezinsecţie. Ba a adus şi buldozerul primăriei şi i-a nivelat omului curtea acoperind purecii cu un strat de pământ. Dacă primarul i-ar fi prins pe cei de la ADOR era hotărât să-i amendeze pentru că au amenajat un adăpost fără a avea autorizaţie de la primărie şi fără a informa autorităţile locale. Deocamdată au scăpat, dar poate-i împinge necuratul să mai dea prin comună.
O altă problemă cu care se confruntă Ilie Ivanache este reabilitarea căminului cultural din Ungureni. Clădirea a fost ridicată la 1924 şi aici, graţie regretatului profesor Eugen Nicolau, a luat fiinţă prima Universitate Populară din România, profesorul fiind ajutat de ministrul Culturii de atunci, fondatorul sociologiei româneşti Dimitrie Gusti.
Proiectul de reabilitare a clădirii şi dotarea ei cu tot ce este necesar pentru o funcţionare civilizată s-a ridicat la 20 miliarde lei vechi. La licitaţie s-au înscris vreo 8 firme de construcţii dar mai toate au ofertat un preţ mult subdimensionat. De exemplu una din firme susţine că poate realiza lucrarea cu numai 12 miliarde lei. Este clar că firmele au ofertat un preţ mai mic ca să câştige licitaţia, după care să înceapă a ridica la preţ pe diverse motive.
Ivanache nu s-a lăsat păcălit şi a cerut firmelor să-i demonstreze că pot realiza lucrarea la preţul ofertat. Jale mare şi spaimă printre firme, care acum caută tertipuri să nu justifice preţul oferit.. Dar nici primarul nu se lasă păcălit şi nu va re4nunţa la a verifica viabilitatea preţului ofertat.
Ivanache nu s-a lăsat păcălit nici de firma lui Conţac, care a câştigat licitaţia de modernizare a drumului sătesc Ungureni – Durneşti. În proiect era prinsă folosirea pietrei sparte de Pojorâta, adică adusă de la o distanţă de 145 km. Ori cei de la firma Transporturi Auto SA aduceau piatră de la cariera din Ripiceni, de la 30 km, ceea ce le aducea o economie substanţială. Nu s-ar fi supărat primarul dacă piatra ar fi fost de aceeaşi calitate.
Numai că piatra de la Pojorâta era granit spart iar cea de la Ripiceni calcar care la ploaie se dizolvă într-un praf alb. Primarul a stopat lucrările şi i-a pus pe cei de la firma lui Conţac să le refacă cu piatra de Pojorâta.
Câţi primari din judeţ ar fi făcut aşa ceva? Foarte puţini. Cei mai mulţi ar fi mărit comisionul cerut iniţial şi ar fi trecut cu vederea măgăriile firmei executante. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: În vizită la colegă
Roşia Montana- semnalul de corupţie transmis investitorilor străini
Scăderea cheltuielilor publice ar invita recesiunea din nou
Victor Ponta se plânge că nu găseşte firme pentru deszăpezire
Inflaţia din zona euro atinge cel mai redus nivel din februarie 2010
Spania sprijină aderarea României la spaţiul Schengen
Franta pune ţiganii în calea intrării României în spatiul Schengen
Guvernul pregăteşte "marea descentralizare"
care instituţii trec în subordinea autorităţilor locale
Trupul neînsufeţit al unui tânăr înecat într-o fântână, recuperat de pompieri
Botoşani: Mafia din primăria Ştefăneşti împinge un fermier la sinucidere
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă