Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16957
De la 07 Ianuarie 2003
120812230
Editorial

Prin mocirla „Haret”-iană

  • Ipan Rotundu
  • 8 November 2012, 23:00
Absolvenţii Universităţii „Spiru Haret” care lucrează în învăţământ s-au adresat ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu să clarifice odată pentru totdeauna valabilitatea diplomelor de licenţă. Adică, dacă le sunt recunoscute studiile universitare pentru angajarea şi promovarea în sistemul de învăţământ. Am mai comentat pe această temă, dar mă văd nevoit să reiau subiectul pentru că, în chiar pragul campaniei alegerilor parlamentare, absolvenţii acestei universităţi au cerut noi clarificări ministrului Andronescu, iar în plan extern au apărut noi dezvăluiri despre plagiatul care face extrem de mult rău învăţământului universitar românesc.
Este ştiu faptul că, de câte ori Ecaterina Andronescu a ajuns în fruntea ministerului Educaţiei, a reluat în dezbatere valabilitatea diplomelor de licenţă eliberate de Universitatea „Spiru Haret”. Eu nu aduc în discuţie nivelul ridicat sau scăzut al învăţământului universitar practicat în cadrul formei de învăţământ la distanţă la „Spiru Haret”, ci modul în care funcţionează universitatea ca entitate juridică de învăţământ universitar.
Dacă ministrul Andronescu, ajunsă pentru a treia oară în această funcţie, a constatat că nivelul de învăţământ este sub cel universitar consacrat, de ce n-a luat măsurile legale adecvate, fie pentru a aduce programa universitară la nivelul prevăzut de lege, fie prin a închide pur şi simplu universitatea.
Pe diploma absolvenţilor de la „Spiru Haret” apare sigla Ministerului Învăţământului şi Educaţiei, ceea ce dă rang de egalitate acestor diplome cu cele de la universităţile de stat. Andronescu n-a emis niciodată un ordin al ministerului prin care să interzică celor de la „Spiru Haret” de a folosi pe diplomă sigla ministerului.
Apoi, de peste zece ani de zile este criticat sistemul de învăţământ de la „Spiru Haret”, dar nici un ministru, deci nici Andronescu, n-a depus vreo plângere penală împotriva rectoratului universităţii că funcţionează în afara cadrului legal. Practic, toţi miniştrii s-au limitat la a critica, dar fără a trece la acţiuni de determinare a rectoratului să respecte Legea învăţământului. Direct spus, aceşti miniştri au fost şi sunt autorii morali şi legali de susţinere a mocirlei educaţiei universitare practicată la „Spiru Haret”.
De vreme ce aceste diplome de licenţă sunt recunoscute în toate celelalte domenii de activitate ca atestând o pregătire universitară, de ce acum ministrul Andronescu vrea să le desconsidere la nivel de cadru didactic? Aceşti absolvenţi au plătit bani grei, taxe anuale de studii, unii au învăţat conştiincios iar acum se văd în situaţia umilitoare de a le fi anulată diploma.
Şi în timp ce Andronescu promovează această formă de discriminare pentru învăţământul de la „Spiru Haret”, universitatea continuă să licenţieze noi generaţii de studenţi, fără a-i fi interzis acest lucru. Este limpede că în spatele deciziei ministrului Andronescu sunt doar interese politice.
Am convingerea că tot acest scandal iscat cu bună ştiinţă se va stinge în această campanie electorală şi se va finaliza în favoarea absolvenţilor de la „Spiru Haret”. Iar drept recunoştinţă pentru că li s-au recunoscut diplomele, cei în cauză vor deveni votanţii USL.
Universitatea „Spiru Haret” va continua să scoată noi licenţiaţi, contra unor taxe şi mai substanţiale, pentru că nimeni n-are interes să rezolve fondul problemei. Adică să impună universităţii să ridice ştacheta nivelului de învăţământ la rang universitar similar celui de stat sau să fie închisă.
Peste patru ani, la următoarele alegeri, un alt ministru va ridica problema valabilităţii diplomelor de licenţă de la „Spiru Haret”. Este ceva tipic românesc. Cum tot tipic românesc este şi scandalul plagiatului practicat de către profesorii universitari, apărând noi dezvăluiri în revista ştiinţifică Nature, ministrul Ecaterina Andronescu fiind cea care protejează aceste plagiate prin a bloca efectuarea cercetărilor de către comisiile abilitate.
Când în fruntea învăţământului românesc stă un ministru care acoperă mârşăviile colegilor plagiatorilor, este nedrept şi imoral ca acest ministru să pună la îndoială valabilitatea diplomelor de licenţă emise de Universitatea „Spiru Haret”. Cred că a sosit timpul ca şi la români peştele împuţit să se curăţi de la cap şi nu de la coadă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ginecolog îmcepător
Gatsronomie: Murături în amestec
Furtună hibernală la New York
o nouă lovitură după dezastrul lăsat în urmă de uraganul Sandy
Nature: mai multe plagiate descoperite în cereri de finanţare publică româneşti
ministrul Ecaterina Andronescu este acuzat de girare a unui plagiat
Sistemul Energetic Naţional se confruntă cu unele probleme
după reactorul 2 de la Cernavodă se închide centrala de la Brazi
ARD a nimerit ca Irimia cu oiştea-n gard
Ioan Rotundu
58,1% dintre români consideră că situaţia economică s-a deteriorat faţă de acum 3 luni
Am decis cu prim-ministrul şi guvernatorul BNR încheierea unui nou acord cu FMI
Subteranele bătăliei pentru putere. Faza pe servicii şi parchete
Jandarmii ochi şi urechi la sediul BEJ Botoşani
Cătălin Flutur şi metodele stahanoviste
Prigoana asupra directorilor de şcoli criticată de Furtună
Botoşani: Au venit banii de la rectificare pentru spitale
E.ON Moldova: peste 1000 cazuri de consum fraudulos de energie
Carne expirată găsită la vânzare
Cei din şcoli aşteaptă ca ministerul Educaţiei să-şi ţină promisiunea
Botoşani: Acţiune a ARD. Mai bine mai târziu decât niciodată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă