Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26193
De la 07 Ianuarie 2003
85325736
Editorial

Privilegii de consilier

  • Ioan Rotundu
  • 17 April 2007, 23:00
Preşedintele Conţac i-a acuzat pe consilierii municipali că-s profitori, umblă după mişmaşuri, s-au băgat prin fel de fel de comisii, în special de licitaţii, de pe urma cărora încasează bani frumuşei. A mai declarat preşedintele Conţac că, deşi i-a solicitat primarului Flutur să-i comunice câştigurile lunare ale consilierilor municipali, peste indemnizaţia cuvenită, n-a primit nici un răspuns.
Luând act de spusele lui Conţac, primarul Flutur a luat apărarea consilierilor, declarând că membrii comisiilor de licitaţii nu primesc nici un fel de indemnizaţii peste cea obişnuită de consilier. Iar dacă preşedintele Conţac vrea să ştie cât câştigă un consilier, să se adreseze în scris Primăriei Botoşani, ca simplu cetăţean, pentru a beneficia de prevederile Legii 544/2000 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Revenind la acuzaţiile lansate de către preşedintele Conţac, bătrânul ştie ce spune, mai ales că nu iese niciodată fum dacă nu este şi foc. Ca preşedinte al PSD, Conţac controlează, politic vorbind, activitatea consilierilor municipali pe care partidul îi are, iar aceştia nu sunt puţini. Unii dintre ei, precum Florin Egner, Gheorghe Văzdoagă colcăie prin administraţia municipiului de mai multe mandate şi sunt unşi cu multe rânduri de alifie. Aceşti consilieri văd multe, participă la aranjamente şi jocuri de culise, fac trocuri de vot etc. Este normal ca preşedintele Conţac să fie informat despre cum şi ce înţelegeri au loc prin consiliul local municipal. Afirmaţia lui Conţac că singurul consilier municipal care nu s-a pătat cu nimic este Manuela Zarug, este cât se poate de veridică, dar şi relevantă despre imaginea celorlalţi consilieri, fie ei PSD sau de altă culoare politică. Zarug n-are nevoie de nimic, nici măcar de indemnizaţia de consilier, pe care o donează unui student. Cu toate acestea, nici ea n-a fost scutită de anumite surprize. Au fost situaţii când a fost contactată telefonic de diverse persoane ce aveau de obţinut de la consilieri diferite aprobări, cu rugămintea să voteze favorabil „că n-o fi degeaba”. Vai de capul lor ce-au păţit cei în cauză, pentru o astfel de îndrăzneală. Dar pe câţi dintre consilierii municipali îi mai cheamă Zarug. Judecând astfel lucrurile, preşedintele Conţac a rostit adevăruri demult cunoscute.
De partea cealaltă, este normal ca primarul Flutur să-i apere pe consilieri. Dacă-i va supăra, riscă să nu le obţină voturile exact atunci când îi scrâşneşte mai mult măseaua, alegându-se cu blocarea unor proiecte sau iniţiative legislative. Flutur, la rându-i, a fost consilier municipal şi ştie cum trebuie să procedeze. Este de înţeles şi trebuie să-l înţelegem.
În ce-i priveşte pe dragii şi scumpii noştri consilieri, merită să fim geloşi pe privilegiile de care se bucură. Indemnizaţia de consilier a devenit o mică atenţie, faţă de celelalte câştiguri de care beneficiază. Frăţeşte şi în bună înţelegere, indiferent de culoarea politică, ei s-au împărţit în AGA la societăţile subordonate CLM-ului. Ca membri AGA, beneficiază de o indemnizaţie lunară de 20% din salariul preşedintelui Consiliului de administraţie, care, este şi directorul general al societăţii. Ne mirăm de ce aceşti directori au salarii de zeci de milioane de lei lunar. Normal, una-i să aplici 20% asupra unui salariu de 20 milioane lei şi alta-i să aplici acelaşi procent la un salariu de 40 milioane lei lunar sau mai mare. Apoi, mai există micile şi frecventele avantaje ale votului. Marea majoritate a agenţilor economici puternici au nevoie de diferite aprobări din partea CLM. Totul se rezolvă cu o masă îmbelşugată, iar în cazuri mai deosebite şi cu câte un plic înmânat discret.
Primarul Flutur i-a plâns pe consilierii din comisiile de licitaţie că au fost acuzaţi pe nedrept de preşedintele Conţac că ar beneficia de indemnizaţii, ceea ce nu este adevărat. Dar este tot atât de adevărat că nici un consilier aflat prin comisiile de licitaţie n-ar renunţa la o astfel de calitate. Nu primesc indemnizaţie, dar celelalte avantaje…
Mai nou, printre consilierii municipali s-a instalat moda plecării în străinătate, pe diferite motive. Germania, Austria, Suedia, pe banii de la Apa Grup, Termica, Eltrans consilierii se duc, cică, la specializări. Să vadă cum îi în Europa, urmând să facem şi noi la fel. La anul vor fi alegeri locale. Trei sferturi dintre aceşti consilieri îşi vor pierde calitatea de ales, iar din experienţa lor europeană se va alege praful. În astfel de delegaţii trebuie să plece specialiştii. Dacă în urma acestor vizite consilierii ar renunţa la privilegiile care şi le-au creat, la mişmaşuri şi aranjamente, mai c-aş fi de acord cu astfel de deplasări. Numai că pentru ei privilegiile dobândite sunt prea sfinte, ca să renunţe de pe urma unui moft european. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Poliţia rutieră îşi cam bagă nasul unde nu-i fierbe oala
Poliţia se pregăteşte pentru a pune „Stop accidentelor rutiere…”
Suedezii din Malmo nu ne-au acceptat ca fraţi, ci ca parteneri
15 familii de tineri au primit mult râvnitul pământ
Au reacţionat în ultima clipă
Primarul Flutur i-ntoarce lui Conţac
Democraţii vor „Să dansăm moldoveneşte”
Prefectul Roman şi preşedintele Conţac se luptă-n invitaţii anonime
„Săptămâna europeană de vaccinare”
Din cauza unor medici de familie şi părinţi 30% din copii rămân nevaccinaţi
Negrescu recunoaşte că olimpii l-au obligat să ridice ştacheta educaţiei
Stăm cocoţaţi pe locul II la nivel naţional
mai prost stăm cu finalizarea unor astfel de proiecte
Trupa de teatru formată din liceeni a învins la un festival naţional
Persoană fără adăpost, găsită decedată
Zi dedicată furturilor
Povaţa ursului
Horoscop
Citate din opera marilor oameni de cultură englezi
Comentariu la comentarii (LXXVII)
(Ioan Rotundu)
Două personalităţi expediate brutal în negura uitării
munca lor de-o viaţă, operă ştiinţifică, s-a risipit
Vă lăsaţi duşi în ispită?
Paradoxul francez: iubeşte mâncarea şi trăieşte mult!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă