Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
40151
De la 07 Ianuarie 2003
108681131
Editorial

Privim cum hăul se adânceşte

  • Ioan Rotundu
  • 10 December 2007, 23:00
Fără doar şi poate că stăm pe marginea prăpăstiei şi privim cu hăul politic se adânceşte. Parcurgem o perioadă de o gravitate deosebită, nemaiîntâlnită din 1990 încoace. Instituţiile statului aproape că nu mai funcţionează, energia lor consumându-se în lupte politice sterile. Guvernul liberal stă crispat, premierul Tăriceanu neştiind cum să se apere de atacurile frontale ale preşedintelui Băsescu asupra miniştrilor, care cad unul după altul în sacul larg deschis al DNA, de unde vor ieşit imediat ce Băsescu va da semnalul cuvenit.
Parlamentul, cu credibilitatea demult spulberată prin celebra cifră lansată de preşedintele Băsescu, „322”, îşi petrece timpul în negocieri politice care n-au nici un rezultat. Acuzaţi de implicaţii mafiote de către preşedinte, descoperiţi de presă că şi-au tras bani publici prin şmecherii ordinare cu chiria, huliţi de electorat, parlamentarii, fie ei la putere sau în opoziţie, sunt toţi o apă şi-un pământ. Vor hiberna în această iarnă, vor tăia frunză la câini la vară, se vor certa cu Băsescu pe seama „uninominalului” dar problemele de interes general ale românilor vor rămâne la acelaşi nivel a anului 2004.
În opinia mea, ministrul Tudor Chiuariu, iertându-i anumite stângăcii, începuse să ia în serios reforma în Justiţie. Iar acuzaţiile asupra incompetenţei sale au curs din abundenţă, chiar şi din partea colegilor liberali. Chiuariu s-a apucat să facă reforma de acolo de unde trebuiau s-o înceapă şi înaintaţii săi de după 1990. Adică de la reformarea Codului de procedură penală şi civilă, chintesenţa legislaţiei oricărui sistem juridic. Mult lăudata Monica Macovei n-a făcut nici un fel de reformă. Ea a găurit legislaţia existenţă şi a nituit-o cu prevederi care să-i pună lui Băsescu Parchetul General şi DNA-ul pe tavă.
Chiuariu şi-a dorit să creeze cu adevărat cadrul legal de independenţă între puterile statului. Din păcate n-a fost înţeles. Politicienii nu vor aşa reformă, iar presa nu i-a înţeles dorinţa, să-l ajute în demersul său. Deputatul PRM de Bucureşti, Augustin Lucian Bolcaş, a fost singurul care a înţeles ce vrea să facă Chiuariu. Pe la noi, cu o floare nu vine primăvara.
Politicienii parlamentari vor continua să vorbească de reforma în Justiţie, se vor înfoia pe la televizor, se vor întrece în declaraţii de câtă voinţă au ei să ducă la capăt această reformă şi… atât. Iar noi, ca şi până acum, la anul ne vom duce turmă la vot şi vom vota noua jucărie oferită de Băsescu: Partidul Democrat Liberal.
Ieri, la buletinele de ştiri s-a anunţat că o instanţă de judecată a considerat „taxa de primă înmatriculare” ca fiind impusă în mod nelegal. Judecătorul a stabilit ca statul să-i restituie cetăţeanului reclamant taxa încasată. Deşi Comisia Europeană l-a somat pe premierul Tăriceanu să anuleze taxa, fiind considerată nelegală, premierul i-a înfruntat pe cei de la Comisie şi a declarat că nici gând n-are s-o anuleze. Prin poziţia pe care s-a situat n-a făcut decât să atragă un nou val de ură asupra sa şi a PNL-ului. Am mai afirmat acest lucru: există toate premizele ca în Parlament proiectul de lege iniţiat de PD pentru anularea taxei, să fie votat. Dacă se va întâmpla aşa ceva, proaspătul PDL se va împăuna cu acest succes, iar PNL-ul va mai primi o lovitură de imagine sub centură.
Războiul dintre palate va continua. Preşedintele Băsescu, mânuind cu pricepere arma numită DNA, va răpune ministru după ministru, până ce Tăriceanu se va trezi că în jurul său s-a creat un gol ce nu-l poate umple, neavând cu ce.
O naţiune întreagă este pe post de spectator la un spectacol politic grotesc, iar actorii nu dau semne de oboseală şi nici că le pasă de cei din sală. Acolo, pe scena unde s-au cocoţat, se simt minunat. Ca spectatori, privim cum hăul dintre noi şi ei se adânceşte. Mai avem puţin şi ne vom prăbuşi. Fără putinţă de salvare. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Toate drumurile Belecăi duc la Clim
Prefectul solicită intensificarea controalelor de Sărbători
Sorescu se apucă de învăţat
Marcu îl scoate dator pe Vasilescu
Comentariul comentariilor (VIII)
(Ioan Rotundu)
Liberalii au analizat rezultatul europarlamentarelor şi au luat decizii
Două proiecte importante vor căpăta contur în următorii trei ani
Scandal la Inspecţia Sanitară de Stat
controale şi supracontroale pentru ca vinovaţii să fie scoşi basma curată
Conţac este pregătit în lupta cu PD la şefia CJ
Indisciplina din rândul copiilor instituţionalizaţi este de necontrolat
Noaptea se fura pe rupte
ea cere Consiliului Judeţean eliberarea din funcţie
Spitalul Judeţean a scăpat de 8 miliarde lei
Părinţii întorşi din străinătate îşi vaccinează copiii
Jucăriile în atenţia inspectorilor pentru protecţia consumatorului
Comercianţii din oboare luaţi la control
De ziua sa, AJOFM şi-a prezentat realizările
Horoscop
Ceas cu valenţe sexuale
Program TELE’M Botoşani, marţi, 11 decembrie
Promite să vă câştige toate procesele
Preoteasa primăreasă a inventat metode diavoleşti de sancţionare
ajutorul de încălzire dijmuit după nevoile primarului şi ale primăriei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă