Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10395
De la 07 Ianuarie 2003
122582334
Editorial

Prohodul socialismului

  • Ioan Rotundu
  • 21 November 2011, 23:00
Ultimul bastion european al socialiştilor a căzut duminică în Spania. Spaniolii, după şapte ani de socialism, s-au săturat până peste cap de necazurile cu care s-au pricopsit de pe urma unei astfel de guvernări. Aşa că, duminică, au votat masiv cu popularii, un partid de dreapta. Criza economică, pe lângă necazurile aduse popoarelor europene, a scos la iveală şi putreziciunea guvernelor de sorginte socialistă sau social-democrată.
Mai întâi buba socialistă a crăpat în Grecia. În această ţară, guvernul socialist s-a împrumutat ani la rând pentru a majora salariile bugetarilor şi a susţine o protecţie socială care să-i asigure menţinerea la guvernare. Criza economică a dat la iveală toate aceste manevre populiste iar grecii plătesc acum scump luxul de care s-au bucurat bugetarii.
Din păcate, greul îl suportă cei din sectorul privat şi posesorii unor mici afaceri, în general de natură turistică. După ce guvernul socialist din Grecia a trebuit să demisioneze, a urmat la rând Italia. Şi în această ţară, Guvernul Berlusconi, de factură socialistă cu accente social-democratice, a trebuit să demisioneze.
Ca să se menţină la guvernare, premierul Berlusconi a îndatorat ţara, creând salarii mulţumitoare pentru sectorul bugetar şi angajaţilor din companiile de stat.
A venit rândul spaniolilor să-şi dea seama de dezastrul creat sub guvernarea socialiştilor, pe care i-au măturat de la guvernare printr-un vot zdrobitor dat popularilor.
Socialiştii au mai pierdut teren în Portugalia şi Irlanda, dar şi în Parlamentul European, controlat de către coaliţia partidelor de dreapta. Constatăm o schimbare radicală în plan european în ce privesc partidele propulsate la guvernare. Orientarea naţiunilor spre partidele de dreapta, cântând prohodul celor socialiste, trebuie strict legată de criza economică dar şi de datoriile imense contractate de către ţările cu guvernări socialiste.
Contrar orientărilor la nivel european, în România Uniunea Social-Liberală continuă să susţină o politică populistă, de majorare a salariilor din sectorul bugetar, o majorare a pensiilor şi menţinerii formelor de ajutoare sociale, ceea ce poate duce la un dezechilibru economic şi social cu consecinţe dezastruoase pentru noi toţi. Mai nou, cei din USL, în timp ce criza economică se accentuează, vor să creeze un haos politic prin suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Momentul ales suspendării este unul total nepotrivit din toate punctele de vedere şi ar produce grave tulburări economice şi financiare atât pe pieţele interne cât şi în politica externă a României.
De ce vor cei din USL să procedeze aşa? Doar din dorinţa de a ajunge la putere, presaţi de plata datoriilor rămase neachitate în urma alegerilor parlamentare din 2008 şi a celor prezidenţiale din 2009. Au mai conştientizat cei din USL că la alegerile de la anul riscă să nu obţină peste 50% din voturile românilor, riscând să mai rămână în opoziţie alţi patru ani. Apoi, există presiunea creată de DNA asupra corupţiei.
Deocamdată sunt sacrificaţi membri de vază din PDL, dar după cum îl cunoaştem pe preşedintele Băsescu, cu certitudine că DNA-ul va da iama şi printre corupţii din USL.
Spaima că vor fi date la iveală şi actele de corupţie legate de liderii lor, de membrii lor influenţi în mediul politic, îi determină pe cei din USL să recurgă la gestul necugetat de suspendare al preşedintelui.
Disperarea cu care socialiştii români încearcă să ajungă la putere într-un moment când în întreaga Europă sunt trimişi în opoziţie ne aduce aminte de disperarea cu care Ceauşescu încerca să se menţină la putere.
Cum se va încheia toată această luptă pentru putere? Depinde de noi. Putem genera o dramă naţională sau putem aştepta ca poporul să-şi spună cuvântul în alegerile ce vor urma la anul. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Budincă de vin
Bancul zilei: Priorităţi teroriste
Reclame comerciale video
Vladimir Putin, fluierat pentru prima oară în public
Spania: Trebuie sa ne îngrijoreze căderea socialiştilor?
ÎIn curând vor ieşi la iveală elemente corupte din rândul Opoziţiei
Capitalul străin fuge din Rusia mâncând pământul
Un demers iresponsabil, cu şanse zero de reuşită
USL a decis declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui
Mircea Druc: Unionismul este înnăscut
Humelnicu promite măsuri geniale pentru agricultură
Bani pentru oraş din proiecte cu Moldova şi Ucraina
Portariuc nu vede cu ochi buni Carrefour-ul
Rocadă de consilieri PSD în CLM Botoşani
Eveniment educativ la Şcoala din Corni
A început vaccinarea gratuită cotra gripei
Ţiprigan nu acceptă lecţii de democraţie
ea ar dori sancţionarea părinţilor care cer socoteală profesorilor
Botoşani: Marele Georgescu a fost huiduit de preşedinţii de asociaţii
Batjocoriţi de către o şleahtă de canalii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog