Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23834
De la 07 Ianuarie 2003
122883901
Editorial

Prostia şi domnia se plătesc

  • Ioan Rotundu
  • 17 December 2014, 23:00
Încă din faza discuţiilor purtate de liderii PSD în frunte cu preşedintele-premier Victor Ponta de a legaliza migraţia politică a aleşilor locali în scopul întăririi forţelor social-democratice pentru susţinerea lui Ponta la Preşedinţia României i-am atenţionat pe aleşi că o astfel de migraţiune va fi o capcană politică ce poate duce la pierderea mandatului.
Comentariile pe care le-am scris în acea perioadă şi după ce Ponta a emis Ordonanţa de urgenţă guvernamental[ care legaliza migraţia politică au fost citite de peste o mie de persoane fiecare articol. Unii au postat şi comentarii, susţinând că nu am dreptate când am afirmat că aleşii migratori îşi vor pierde mandatul.
N-am polemizat cu acei comentatori pentru că mi-am dat seama că nu au suficiente cunoştinţe juridice să înţeleagă fenomenul migraţiei politice sub toate aspectele consecinţelor ulterioare.
Am precizat doar că vor fi două situaţii care vor duce la pierderea mandatului de către aleşii migratori. Prima situaţie urma să se producă îndată ce OUG va ajunge la Curtea Constituţională şi nu va fi validată ca fiind constituţională. A doua situaţie, ceva mai complexă, urma ca după alegerile prezidenţiale organizaţiile PSD care au primit aleşi locali să le retragă sprijinul politic, ei să-şi piardă mandatul de ales iar locul lor să fie luat de către membrii de bază ai PSD.
Iată că prin decizia Curţii Constituţionale de ieri prin care s-a declarat că OUG este neconstituţională, s-a confirmat prima mea ipoteză de lucru. Desigur, decizia Curţii Constituţionale se aplică în viitor şi nu are efecte retroactive. În schimb, aleşii locali: consilieri, primari, preşedinţi de Consiliu judeţean care au migrat spre PSD, începând de ieri nu mai au temei legal la baza deciziei lor politice.
Într-o astfel de situaţie, tot ieri, au fost emise de către specialiştii în drept două ipoteze de lucru. Laura Ştefan de la ExpertForum crede că partidele de la care aleşii au migrat sunt îndreptăţite să le retragă sprijinul politic, să informeze consiliul local, judeţean, sau prefectul, după caz, de decizia lor iar aleşii să-şi piardă mandatul şi unde legea impune, cazul primarilor şi a preşedinţilor de consiliu judeţean, să se organizeze noi alegeri.
Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, crede că partidele de la care s-au produs migrări trebuie să se adreseze instanţelor de drept comun care vor constata că migraţia nu are temei legal, OUG fiind neconstituţională, şi să le anuleze mandatul de ales local. În baza deciziei judecătorilor, partidul va înştiinţa prefectul de judeţ care va declanşa demersurile legale de organizare a noi alegeri.
Mai există şi o a treia ipoteză de lucru. În baza deciziei Curţii Constituţionale, Parlamentul este nevoit să adopte o lege de respingere a OUG, fiind totodată obligat să legifereze şi ce se întâmplă cu aleşii care au migrat. În cel mai fericit caz Parlamentul poate legifera că părţile se repun în situaţia avută anterior, adică aleşii migratori revin de unde au plecat.
Numai că partidele de unde au plecat n-au nicio obligaţie să-i mai primească şi, astfel, se ajunge la ipoteza de lucru enunţată de Cătălin Predoiu, aceea de a se recurge la instanţa de judecată de drept comun şi alesul să-şi piardă mandatul. Ori care dintre aceste ipoteze va deveni uzuală, cert este că aleşii migratori îşi pot pierde mandatul dacă partidul de unde au plecat va dori acest lucru. Încă odată opinia mea lansată prin editoriale şi comentarii politice anterioare s-a confirmat, spre disperarea criticilor mei răuvoitori. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ciorbă de potroace
Bancul zilei: Parfumul cu… pitici
Horoscopul zilei
Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Anunţ URBAN SERV
Dalai Lama admite ca el ar putea fi ultimul care detine acest titlu
Pietele leului, lovite de tensiunile rusesti, par sa isi revina
Noi sanctiuni: UE va interzice investitiile in Crimeea
Curtea Constitutionala: Legea de aprobare a Ordonantei
DIICOT cere pedepse cu executare pentru toti inculpatii din dosarul privatizarilor strategice
Locuinţă aprinsă de un coş de fum deteriorat
Botoşani: Preşedintele Florin Ţurcanu nu crede că prefectul îi va înceta mandatul
Ţurcanu nu vrea să plece în concediu forţat
Cântăreaţa Cornelia Ciobanu, noul director al Centrul de Creaţie Botoşani
Sancţionat de trei ori în 24 de ore
Pensionarii reclamă transportatorii că le refuză biletele gratuite
Surse: Klaus Iohanis o recomanda pe Alina Gorghiu la sefia PNL
Teodor Atanasiu renunta la candidatura
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog