Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6021
De la 07 Ianuarie 2003
122577960
Editorial

Protest cu cântec penal

  • Ioan Rotundu
  • 18 March 2012, 23:00
Vineri, săptămâna trecută, salariaţii fostului Spital de psihiatrie devenit Secţie de psihiatrie a Spitalului judeţean Botoşani au protestat faţă de diminuarea salariilor. La primirea fluturaşilor cu salariile, aceştia au constatat că li s-au operat o diminuare de 25%, fără a li se da vreo explicaţie.
Desigur, orice tăiere de salariu este dureroasă, mai ales când operaţiunea are loc cără ca cel afectat să fie informat. Fiecare dintre noi ne face anumite socoteli cu banii de pe salariu, iar când aceşti bani sunt mai puţini decât ştiam că vom primi, apar dificultăţi care pot aduce mari necazuri.
Vina este fără îndoială a managerului Spitalului judeţean, medicul Ovidiu Mimor, care trebuia să-i anunţe pe angajaţii respectivi ce-i aşteaptă şi din ce cauză li se vor reduce salariile. N-a făcut-o din laşitate, de teama protestelor, proteste de care tot n-a scăpat. Numai că situaţia putea scăpa de sub control, se puteau produce acte de violenţă, iar Mimor ar fi răspuns pentru toate aceste violenţe. Să-i mulţumească lui Dumnezeu că protestul n-a degenerat!
Treând peste aceste manevre ascunse şi neasumate de managerul imor din laşitate, să analizăm fondul problemei. Există prevedere legală că în activitatea spitalelor, cheltuielile de personal nu pot depăşi 70% din total. Iar unde-i lege nu-i tocmeală. CAS, care are încheiate contracte cu spitalele, urmăreşte respectarea acestui raport iar când legea este încălcată, CAS ia măsurile de intrare în legalitate.
Nu Consiliul Judeţean Botoşani decide fondul de salarii al spitalelor. Acesta este stabilit prin lege, iar Consiliul Judeţean Botoşani nu poate decide altfel. Apoi, Consiliul Judeţean Botoşani nu poate lua decizii medicale, el fiind doar administratorul unor imobile şi bunuri, nu administratorul actului medical.
Dacă se întâmplă decese în spital, nu preşedintele Ţâbuleac este vinovat şi nu consilierii judeţeni. Legea stabileşte clar cui revin astfel de responsabilităţi şi cum se procedează în cazul deceselor suspecte. Numai că anumite cozi de topor politice au speculat protestul salariaţilor de la Psihiatrie şi au căutat, în scop electoral, să dirijeze atenţia nemulţumiţilor spre preşedintele Ţâbuleac.
Realitatea este cu totul alta. Vinovat de situaţia de la Psihiatrie este fostul manager, medicul Gabriel Oprişanu, cel care a dispus de banii spitalului după bunul său plac. Acum suferă salariaţii, iar Oprişanu este cercetat penal pentru încălcarea legislaţiei în domeniu. Situaţie similară cu cea de la Psihiatrie este şi la Maternitate, unde managerul Maria Olaru, ce-a făcut tandem cu Oprişanu la boicotarea unificării spitalelor, a salarizat personalul după interese proprii şi nu conform legii.
Şi la Maternitate salariaţii vor tr4ebui să dea banii înapoi. Ştiţi ce este ciudat în toată această afacere murdară? Când salariaţii au primit lefuri majorate nu s-au întrebat de unde. Iar când au aflat că managerul Oprişanu le-a părăduit banii spitalului, na-u ieşti să protesteze faţă de acesta. Dimpotrivă, l-au susţinut în demersurile sale de a boicota unificarea spitalelor.
Acuma Oprişanu este cercetat penal şi probabil va răspunde pentru faptele sale. Numai că el nu va răspunde niciodată pentru traumele morale produse angajaţilor de la Psihiatrie pentru diminuările de salariile pe care le suferă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Manevre politice mârşave
Horoscop
Bancul zilei: Îndemnul Mariei
Caricatura zilei
Victor Pontaîl susţine pe socialistul Francois Hollande la preşedinţia Franţei
Este obligaţia fiecarei organizaţii PFL să promoveze candidate la alegerile locale
Acuzaţiile care ni se aduc în Bulgaria sunt nefondate
Preşedintele Tadic provoacă din nou românii din Valea Timocului
Economia globală se redresează
rămân riscurile datoriilor ridicate şi preţul petrolului
Este aproape exclus ca România să nu aderare la Schengen
Hudeşti: Dansez pentru mama
Dinamica economniei: Bursa Română de Mărfuri Botoşani
Evaziune fiscală combătută cu fotografia
Chiulangiul Macaleţi şi-a donat şi el îndemnizaţia
Liberalii autentici invitaţi sub culoarea Mişcării pentru Botoşani
Ţurcanu are viziuni nocturne cu stafia Ţâbuleac
Botoşăneancă de 18 ani, însărcinată, a murit în spital
Profesorii, ţapii ispăşitori pentru examenele naţionale
Botoşani: Părinţii şi elevii sunt mulţumiţi de profesori
nicio reclamaţie la Ministerul Educaţiei
Plafonul, propteaua dintre salarii şi medicamente
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog