Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12685
De la 07 Ianuarie 2003
122898334
Editorial

Providenţa îi dă lui Flutur o şansă

  • Ioan Rotundu
  • 19 April 2015, 23:00
Nu este vorba de modestie, dar am fost singurul din presa botoşăneană care cu ani în urmă i-am prezis lui Florin Ţurcanu o carieră politică în măsură să influenţeze mediul politic botoşănean şi tot singurul am fost care i-am prezis că sfârşitul carierei sale politice va fi unul dramatic.
Iată că Florin Ţurcanu s-a retras de la conducerea PNL, ieşind şi din rândul celor care pot lua decizii politice ce ne pot influenţa viaţa socială şi economică. Despre „morţi” numai de bine! În toată istoria sa postdecembristă. PNL Botoşani n-a mai trecut printr-o astfel de criză de conducere. Preşedinţii partidului şi-au tras scaunul de sub fund unul altuia dar partidul a avut tot timpul un conducător statutar ales.
Situaţia în PNL este cu atât mai complicată cu cât încercarea de fuziune cu PDL n-a simplificat viaţa internă de partid ci a agitat-o fără a avea o ţintă precisă. Această coabitare politică PNL – PDL negociată până după alegerile locale şi parlamentare de la anul a dat liderilor ambelor partide o incertitudine asupra unui viitor politic previzibil. PNL se contrapune PDL-ului cu un balast uman greu de acceptat de către comunitatea botoşăneană. Condamnaţi, suspecţi de acte de corupţie, devalizatori ai banului public, oportunişti etc., cam aceasta este zestrea umană cu care liberalii vor să câştige alegerile de la anul.
PDL-ului nu i se pot reproşa astfel de tare umane dar în schimb n-are lideri puternici, capabili să adune în jurul lor primari şi forţe politice locale cu care să construiască structura organizatorică de bază care să ducă greul campaniilor electorale de la anul. Singurul politician cu experienţă rămâne Cătălin Flutur, dar el n-a reuşit niciodată în cariera sa să coaguleze în jurul său forţele politice locale prin a le insufla încredere. Dacă a avut ceva rezultate, le-a avut datorită conjuncturii de ascensiune politică a partidului în plan naţional.
Flutur, după cum a şi recunoscut în mai multe rânduri, a dorit să promoveze o politică împăciuitoristă şi de colaborare sinceră cu PSD, partidul care este cel mai bine consolidat în memoria colectivă a botoşănenilor. Ori cu liderii PSD-ului tocmai o astfel de politică nu este cea potrivită de promovat. Cei din PSD nu ştiu decât de frica băţului, pentru că ei ori de câte ori au fost la putere sau în opoziţie n-au folosit alte mijloace decât băţul. Într-o luptă cu beţele, foloseşti băţul cel mai puternic şi nu perna umplută cu puf de gâscă. Tu dai cu perna dar cel cu băţul te va lovi drept în moalele capului, iar PSD-ul n-a ratat niciodată astfel de lovituri atunci când li s-a ivit prilejul să le aplice.
În PNL există o grupare reformistă care doreşte curăţarea partidului de lichele. De această grupare trebuie să se apropie Cătălin Flutur pentru a căpăta susţinere şi autoritate în cadrul actualului PNL ce încă rămâne divizat în partidul nostru şi al lor. Trimisul de la Bucureşti, acest Marian Petrache, va fi un preşedinte de decor şi fără posibilitate de a contribui la aerisirea partidului de lichele. Un atu în plus pentru Flutur - să se pună pe treabă.
Iar treaba sa este să iasă la bătaie cu actualii lideri ai PSD, să-şi învingă timidităţile create de ameninţările lui Portariuc, de minciunile vehiculate despre familia sa în presa de curte a PSD-ului şi să explice botoşănenilor că actuala guvernare PSD, deşi aparent face locuri bune, în esenţa ei ne duce spre un dezastru economic şi social.
Apoi, Flutur trebuie să bată din nou judeţul, să fie prezent în birourile primarilor pentru a le întări acestora convingerea că n-au fost abandonaţi de la nivel de judeţ şi că se pot sprijini în continuare pe conducerea PNL-ului şi în forma actuală de organizare. Liberalul Gheorghe Sorescu este de departe un bun profesionist dar nu la fel de bun şi politician. Gândirea sa economică rămâne tributară celei de bugetar, ori tocmai această trăsătură profesională a sa este păgubitoare pentru deciziile politice ce trebuie să le ia un preşedinte de Consiliu judeţean. Timpul care a mai rămas până la alegerile de la anul îmi va da dreptate.
Dar o colaborare a lui Sorescu cu Flutur, care este, incontestabil, un politician de forţă, ar reface încrederea primarilor în politica conducerii Consiliului judeţean şi ar da un suflu de încredere nou celor din teritoriu. Pentru că în momentul de faţă în judeţ există o dezamăgire totală a primarilor şi liderilor locali PNL faţă de cum sunt ajutaţi de judeţ, politic şi administrativ.
Cătălin Flutur are în acest context politic din interiorul PNL marea şansă de a deveni în viitor preşedintele partidului ales statutar de membrii unui partid unitar şi care nu vor mai gândi că este al nostru sau al lor. Dar pentru a obţine un asemenea mandat trebuie să demonstreze forţă şi putere de angajament în lupta politică cu principalul duşman care este PSD.
Indiferent ce s-a spus, se spune şi se va mai spune despre Traian Băsescu, în opinia mea el rămâne politicianul postdecembrist care s-a angajat în luptele politice pentru a învinge. L-am suspectat şi-l suspectez pe Băsescu că-l are ca model pe Vladimir Putin. Dacă Flutur vrea să ajungă în fruntea PNL Botoşani, trebuie să fie un luptător ca Băsescu. Politicienii cu maniere muiereşti să stea acasă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Portariuc iar o caută cu lumânarea
Ioan Rotundu
Nerestituirea iazului Obştii Dracşani, simbolul corupţiei din Prefectura Botoşani
Bancul zilei: Şoapte… dar nu amoroase
Reţeta zilei: Luscos
Horoscopul zilei
Vladimir Putin: Rusia este un partener de incredere pentru ca "nu danseaza dupa cum ii canta altii"
Bilantul real al autostrazilor dupa trei ani de guverne Ponta
ZERO km inceputi si finalizati de cabinetele Ponta
Summit-ul de primavara al FMI si Bancii Mondiale
Preocupare in crestere ca Statele Unite pierd suprematia la conducerea economiei mondiale
Grecia, in pragul unui acord de miliarde cu Rusia
Cucul nemţesc, bizonul american şi cucuveaua românească
Ioan Rotundu
Discipolul îşi copiază mentorul
Cristian Roman - Facebook
Decizie bombă a Curţii Europene de Justiţie: Timbrul de mediu impus de Rovana Plumb este ilegal
Europa se confrunta cu o amenintare reala din partea Rusiei, NATO trebuie sa ramana unita
Senatoarea Steliana Miron (PNL): Din salariul de la Parlament nu mi-ar ajunge banii nici pentru coafor
Praznic politic
Ioan Rotundu
Botoşani: Răfuieli liberale marca Florin Ţurcanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog