Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Umor
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
42466
De la 07 Ianuarie 2003
95188529
Editorial

Puterea de a avea îndoieli

  • Ioan Rotundu
  • 17 April 2009, 23:00
Gigi Becali a fost eliberat ieri din arest. Printre primele cuvinte rostite, ca declaraţie de presă, a recunoscut faptul că la un moment dat a avut îndoieli în ce priveşte credinţa în Dumnezeu, văzând la câtă nedreptate este supus. Faptul că s-a îndoit de existenţa lui Dumnezeu şi de ajutorul acestuia, este dovada că Becali, orice s-ar spune, este un om normal psihic. Apoi, Becali a declarat că s-a întors cu faţa la Dumnezeu imediat ce i-a apărut Iisus Hristos şi i-a spus că nu trebuie să-i piardă speranţa şi că Dumnezeu îl va ajuta.
Cred în această viziune a lui Becali. Recent am fost operat. Mă aflam la reanimare, tocmai mă trezisem din anestezie şi eram semiinconştient. În faţa ochilor mi-a apărut o icoană, un portret de femeie îmbrăcată într-o rochie neagră, puţin decoltată, cu părul lung ce-i încadra faţa frumoasă, rumenă şi senină, iar în jurul capului apărea o aură discretă. Mi-a spus să stau liniştit, că totul este bine. Cunoşteam acel chip, dar nu puteam să-mi amintesc cui aparţine. Când mi-am revenit în toată puterea raţiunii şi am putut judeca lucrurile la rece, mi-am amintit că pe acea femeie o cheamă Maria Magdalena. Am rămas cu îndoiala dacă chipul ei a fost doar în imaginaţia mea ameţită de anestezic sau a fost aievea, pentru că eu n-am un cult aparte pentru Maria Magdalena.
Credinţa în Dumnezeu este presărată şi cu îndoieli. „Crede şi nu cerceta” este porunca însuşită de bigoţi, iar bigotismul este o formă deviantă de manifestare a comportamentului uman, este o boală psihică. Un om raţional trebuie să aibă îndoieli. Iar Biblia este plină de exemple de îndoială în credinţa faţă de Dumnezeu, semn că raţiunea umană a funcţionat încă din zorii credinţei creştine, fie că această raţiune a aparţinut credincioşilor sau oamenilor bisericii.
În cartea mea „Masoneria botoşăneană – scurt istoric” am arătat că în templu masonii nu-şi încep lucrările decât numai după ce masonul preot rosteşte o rugăciune sau citeşte unul din psalmii lui David. Apoi, Oratorul citeşte primele cinci versete din Evanghelia după Ioan. Masonul nu şi-l închipuie pe Dumnezeu, pe care-L numeşte Marele Arhitect al Universului, ca pe un bătrân cu părul şi barba albe, radiind bunătate şi înţelepciune. O astfel de imagine şi-o reprezintă creştinii, deşi în Biblie nu este descrisă nicăieri cum ar arăta Dumnezeu sau cum ar trebui să ni-L închipuim.. Marele Arhitect este perceput ca o forţă energetică ce controlează întreg universul, fie materie vie sau moartă.
Chiar în Biblie avem referire la ce este Dumnezeu. „La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul” este primul verset din Evanghelia după Ioan. Sensul de Cuvânt trebuie înţeles ca informaţie. Aşadar, mă îndoiesc că Dumnezeu ar fi acel bătrân înţelept şi bun, dar înclin să cred că este informaţia, spiritul materiei.
Mintea umană caută să ajungă în a-L cunoaşte pe Dumnezeu. Mă îndoiesc că-l vom cunoaşte vreodată, el nefiind o entitate fizică, ci una informativă, spirituală. Până unde a scociorât mintea umană în a-L cunoaşte pe Dumnezeu? Adânc! Fizicienii au desfăcut nucleul atomului până la nivel de particulă elementară, care s-a constata că este neutră, adică nu are apartenenţă energetică, nu poartă nici o informaţie. Faţă de o astfel de descoperire apare o altă îndoială: a fost mai întâi materia şi apoi informaţia, adică spiritul?
Răspunsul ni-l dă Einstein, prin formula sa magică care stă la baza formării universului: E=mc˛. Adică energia este retultanta dintre masa înmulţită cu viteza luminii la pătrat. Iar energia este purtătoare de informaţie. Aşa judecate lucrurile, mai întâi a fost informaţia, adică Cuvântul care era totuna cu Dumnezeu, deci primează existenţa spiritului. Şi iar am îndoieli dacă raţionamentul este corect, dacă nu cumva ne scapă din toată această combinaţie vreun element de a cărei existenţă n-avem încă ştiinţă.
La noapte vom participa la slujba de Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos, adică întrăm în sărbătoarea Paştilor. În Franţa, catolici sau ortodocşi, nu mai sărbătoresc Paştele precum în tradiţia românească sau a altor popoare creştine. Au început să aibă unele îndoieli cu privire la Înviere. Cultura franceză este dovada istorică a puterii creative a minţii umane, a echilibrului raţiunii, şi nu-i putem suspecta pe francezi de ateism.
Iată de ce cred că a avea îndoieli este dovada unui echilibru al raţiunii, este baza progresului umanităţii, este dovada certă că omul doreşte să-L cunoască pe Dumnezeu, iar în drumul acestei dorinţe de cunoaştere apar şi momente de rătăcire, de îndoială. Dacă n-ar fi îndoiala, echilibrul universal creat de Dumnezeu s-ar deregla, pentru că dualismul existenţial funcţionează şi în cazul credinţei.
Numai că iarăşi avem o problemă. Dualismul universal este constituit din existenţa lui Dumnezeu, dar şi a forţelor malefice care i le opune Lucifer, cel care s-a revoltat împotriva lui Dumnezeu. L-a creat Dumnezeu pe Lucifer din nevoia echilibrului universal, sau avem de-a face cu doi dumnezei. Unul bun, celălalt malefic! Şi iar intervine îndoiala. Biblia ne arată că la început a fost Cuvântul şi Cuvântul era Dumnezeu. Aşa a fost oare? Am îndoieli.
Cu astfel de îndoieli în cuget, nevoia de credinţă în Dumnezeu există. Să mergem dar la Înviere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Programul Tele'M în zilele de Paşte
O grea pierdere pentru medicina botoşăneană
doctorul Szente a trecut în nefiinţă
Serviciile medicale în zilele de Paşti
Respectând tradiţia PSD, şi Guvernul Boc face pomeni din banii publici
Prostituata şi criza economică
Prostituata şi criza economică
Parlamentarii vor cunoaşte, vrând nevrând, starea economică a judeţului
Guvernul miluieşte primarii botoşăneni
Găsit spânzurat în Vinerea Patimilor
S-a făcut tragerea la sorţi pentru judecătorii care vor face parte din BEJ
Flutur vrea să-i disciplineze pe proprietarii animalelor de companie
Prefectul de Botoşani va asigura 2 zile permanenţa la instituţie
Primarul Flutur susţine că blocarea roţilor este o măsură europeană
Felicitare pasclaă - CLM şi Primăria Botoşani
Felicitare pascală - Gheorghe Iavorenciuc
Felicitare pascală - Tex Club
Felicitare pascală - Liviu Conţac
Felicitare pascală - senatorul Liviu Câmpanu
Felicitare pascală - Jurnalul Online
Horoscop
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă