Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10077
De la 07 Ianuarie 2003
122870144
Editorial

Râde hârb de oală spartă

  • Ioan Rotundu
  • 2 December 2007, 23:00
Într-un interviu acordat postului de radio BBC, preşedintele Traian Băsescu a afirmat despre Adrian Cioroianu, ministrul de Externe al României, că este o persoană nededucată. Dacă această afirmaţie ar fi făcut-o un academician, un profesor universitar, un scriitor de valoare sau o persoană publică precum Cristian Tudor Popescu, un jurnalist sportiv de talia lui Cristian Ţopescu sau chiar de către premierul Tăriceanu ca şef al lui Cioroianu ar fi avut altă greutate şi altă povară morală asupra ministrului.
Dar o astfel de catalogare venind din partea unei persoane ce a demonstrat un comportament mârlănesc, bădărănesc, tipic comportamentului marinăresc, fie ea şi preşedintele României, n-are nici o valoare morală, dimpotrivă, stârneşte compătimire faţă de cel care a lansat-o şi chiar zâmbete maliţioase. Dacă o astfel de afirmaţie publică ar fi fost făcută pe timpul conului Caragiale, acesta ar fi scris o schiţă în care să fi repetat la nesfârşit „n-are maniere dom’le”.
Fără îndoială că ministrul Cioroianu a comis o serie de gafe diplomatice care-i vor marca toată viaţa sa publică de acum înainte, el urmând a deveni un exemplu negativ pentru studenţii ce vor urma studii diplomatice sau de relaţii externe, despre cum nu trebuie să procedeze un diplomat. Aceste gafe au fost comise fie din lipsa pregătirii de specialitate, adică în domeniul diplomaţiei, fie din dorinţa de a se afirma prin gesturi aparte în diferite contexte oficiale, de a se face remarcat, de a capta atenţia mass mediei.
Însă de la aceste gafe, comise cu intenţie sau din necunoaştere, până la a fi catalogat „needucat” este o distanţă foarte mare. Cioroianu este prof. dr. în ştiinţele istorice, face parte din intelectualitatea de frunte a României. Cu o astfel de carte de vizită el nu poate fi considerat needucat. Cioroianu vorbeşte mai multe limbi străine, la nivel fluent, ceea ce nu poate fi comparat cu engleza marinărească, de port, a preşedintelui.
Apoi, cum poate preşedintele Băsescu s-o facă pe lupul moralist cu Cioroianu, de vreme ce el n-a comis gafe, ci bădărănii ordinare, demonstrând un comportament de cartier, de om needucat pentru a face faţă manierelor elegante de salon, de unde şi grobianismul său în societate.
Să recapitulăm numai câteva comportamente prezidenţiale de natură grobiană. Mai întâi a fost ieşirea la crâşmă în compania lui Gici Becali, unde a stat până spre dimineaţă, abordând subiecte mărunte, gen mahala. A urmat acea seară dansantă pe litoral, unde a îngenuncheat şi dansat în jurul unei ţigănci, bătând ritmic din palmă, totul sub camerele de filmat, să vadă România întreagă cât de „popular” le este preşedintele. Mai consemnăm şi acel gest comis într-o ambasadă românească, unde a întrerupt protocolul oficial şi a cerut un pahar cu whisky.
În duminica votului pentru alegerile europarlamentare s-a prezentat la urnă îmbrăcat cu o cămaşă descheiată la doi nasturi şi cu haină, fără cravată, fără a avea o ţinută demnă de un conducător de stat. Votul europarlamentarelor fiind un eveniment unicat pentru români, cred că trebuia respectat de către preşedinte prin a se prezenta în public într-o ţinuto oficială şi nu una de plimbat prin casă. Izbucnirile preşedintelui la adresa clasei politice, a parlamentarilor, a guvernului şi a lui Tăriceranu în mod special nu demonstrează nicicum că el ar fi o persoană educată. Ce conducător de ţară se duce la românii din diaspora să le spună că primul ministru al ţării lor este o persoană de nimic? Ce preşedinte de ţară, în afară de cei cu statut dictatorial, îşi putea permite să ameninţe partidele politice care nu-i fac voia, că „vor zgâria la poarta Cotrocenilor”, cerşind milă?
Unde-i este educaţia, când susţine că trebuie votată legea uninominalului după cerinţa celor vreo patru milioane de români care s-au prezentat la referendum, împotriva voinţei celorlalte 14 milioane care, prin neprezentare la urne, au aprobat tacit legea votată deja de Parlament?
Sunt multe momente penibile petrecute în viaţa politică şi de societate ale preşedintelui Băsescu, care demonstrează fără dubii carenţele sale educaţionale. De exemplu, hăhăitul său pe ecranele televizoarelor, aflat la întrecere cu cel al lui Becali, sunt dovezi ale educaţiei? Pentru eticheta pe care preşedintele a lipit-o pe fruntea lui Cioroianu, românii au o zicală: râde hârb de oală spartă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O inginerie financiară i-a adus lui Tonino un câştig fabulos (IV)
recursul îi consfinţeşte lui Tonino dreptul de proprietate câştigat prin inginerie financiară
Comentariul comentariilor (I)
(Ioan Rotundu)
Colectare selectivă a deşeurilor în localităţile rurale
Jandarmii au primit ordin să nu mai asigure paza la şcoli
E.ON ne creează cele mai mari probleme
cu tupeu, după ce-a omorât un om, a contestat la Judecătorie amenda primită
Spitalele în vizorul Gărzii de Mediu şi… atât
Cardul european de sănătate nu mai este la mare căutare
Vă ajută să vă modernizaţi afacerea
Anunţ important
„O minune într-un lan de soare”
Umorul şi caricatura la loc de frunte pentru tinerii botoşăneni
Fasniuc a devenit nevricos
Dacă-i bal, bal să fie, chiar dacă-i… liberal!
Doi democraţi râvnesc la funcţia vacantată de Drăguş
Liberal democraţii prezintă adevărata ameninţare a liberalilor
Câmpanu are coşmaruri din cauza afişelor PLD
Ziua Naţională a fost sărbătorită la Botoşani
Avocatul şi amanta
Horoscop
Coastă de porc umplută cu mere
Finalistii la “Dansez pentru tine”
Tragedie în familia consilierului judeţean Calistru
Credinţă şi Onoare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog