Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13292
De la 07 Ianuarie 2003
122898941
Editorial

Rămâne cum i-a spus!

  • Ioan Rotundu
  • 21 January 2007, 23:00
Ce se întâmplă de câteva zile în România cred că este cea mai mare ruşine ce poate fi adusă de politicienii unei ţări propriei lor naţii. Avem un preşedinte ce nu-şi poate înfrâna manifestările marinăreşti dobândite pe mare şi un prim ministru ce nu se poate descătuşa de cei care-i căpuşează puterea. Scandaluri politice sunt în mai fiecare ţară, dar ca la noi mi se pare că istoria nu oferă prea multe exemple din ce-a putut consemna de-a lungul vremurilor. Dar orice scandal, fie el cât de aprins, se stinge la un moment dat, trece, iar lucrurile intră pe făgaşul normal. Chiar în aceste zile când România se face de râsul lumii, la Londra, poliţia verifică datele din calculatoarele premierului Blair, care este suspectat că s-a lăsat mituit în campania electorală de nişte oameni influenţi.
Nu cred că acest scandal politic este pericolul ce paşte în momentul de faţă România, cum nici Anglia nu va dispărea din Europa dacă Blair va fi prins cu mâţa-n sac. Altceva mi se pare mai important şi mai periculos. Un atentat la sistemul democratic ce abia am reuşit să-l promovăm în România. Iar acest atentat vine din partea preşedintelui PSD, Mircea Geoană. Puţini analişti politici au remarcat pericolul ce pare a izvorî din gândirea social-democrată a pesediştilor, în special al preşedintelui lor. Cât despre televiziunile naţionale care-şi încep jurnalul de ştiri cu „accidente groaznice”, „incendii pustiitoare”, „crime oribile” lăsând mai pe la coadă evenimentele politice, economice şi sociale nu putem avea pretenţia să fi sesizat un astfel de pericol.
Despre ce este vorba? Despre intenţia nefericită exprimată de preşedintele Geoană de a propune modificarea legii privind referendumul naţional referitor la destituirea din funcţie a preşedintelui ţării. Pentru că actuala prevedere a legii este greu de realizat, aproape imposibil, PSD-ul doreşte s-o ajusteze după nevoile sale politice. Adică, din jumătate plus unu din voturile românilor necesare destituirii preşedintelui României, Geoană vrea modificarea în jumătate plus unu din voturile celor prezenţi la urne. Se poate ajunge la situaţia ridicolă ca un preşedinte ales cu 80% din voturile românilor să fie destituit cu 51% din voturile unei prezenţe la urne de numai 10% din numărul votanţilor înscrişi pe listă.
Tocmai aceasta a şi fost raţiunea pentru care în lege s-a prevăzut ca preşedintele să fie destituit din funcţie cu jumătate plus unu din voturile întregii naţiuni şi nu în baza unui număr nesemnificativ de votanţi. Propunerea lui Geoană de modificare a legii după cum cer interesele de moment ale PSD-ului este antidemocratică şi creează premisele unei destabilizări legislative. Ce s-ar întâmpla dacă fiecare partid ajuns la putere va modifica toate legile adoptate de către cei trecuţi în opoziţie, pe motiv că nu corespund noilor interese? S-ar crea un haos politico-economic şi social de nedescris, iar ţara ar deveni neguvernabilă. Investitorii străini şi-ar lichida afacerile şi ar pleca în graba cea mare, bucuroşi că n-au păţit-o şi mai rău.
Geoană şi-a mai motivat iniţiativa legislativă şi pe motiv că preşedintele este corup şi incapabil să mai poată conduce România, folosind ca forţă probantă rezoluţia pe care Băsescu a pus-o pe documentaţia trimisă amical fostului ministru al Economiei Codruţ Sereş. Oare cum de nu se desface pământul sub picioarele lui Geoană când vorbeşte despre corupţia ce-a cuprins Preşedinţia şi Guvernul? Prea repede a uitat Geoană cum s-a comportat Năstase ca prim ministru şi cum a protejat el afacerile baronilor din partid. Mai nou, Miron Mitrea este cercetat penal pentru afacerile ilegale cu terenul de la Băneasa. Despre ex-ministrul Economiei Dan Ioan Popescu, care în perioada cât PSD-ul a fost la putere a dobândit o avere uriaşă, de zeci de miliarde, ce n-a putut-o justifica în nici un fel, Geoană nu-şi mai aminteşte?! Geoană are mintea scurtă şi a dat uitării scandalurile iscate pe seama baronului de Vrancea, preşedintele Oprişan, a gorjeanul Nicolae Mischie ce, în calitate de preşedinte al CJ transformase judeţul Gorj în propria feudă, a lui Dumitru Sechelariu primarul de Bacău şi fratele său Sergiu, secretar de stat etc.
Fără doar şi poate că ne-am înşelat în privinţa Alianţei DA, când i-am dat votul. S-au dovedit a fi tot nişte escroci, pârlaci, hoţi şi profitori ca şi cei din PSD. Dar când vine vorba să-i tragem la răspundere pentru faptele lor cunoscute şi care vor mai fi dezvăluite, îndreptăţiţi moral suntem noi, cei înşelaţi, şi nicidecum preşedintele Geoană cu clica sa retrasă strategic în opoziţie. Achiesez fără rezerve la opinia scriitorului Octavian Paler când a afirmat că realegerea lui Geoană ca preşedinte al PSD era ultimul act necesar prăbuşirii definitive a PSD-ului. Iată că PSD-ul se prăbuşeşte prin decredibilizare în faţa electoratului.
Iniţiativa legislativă a lui Geoană cu privire la modificarea legii referendumului trebuie respinsă categoric şi totodată sancţionată public, ca un atentat la democraţie. Oricum, dacă PSD-ul va obţine în Parlament numărul de semnături necesar suspendării din funcţie a preşedintelui Băsescu, va claca în rezultatele de la referendum. Preşedintele Băsescu, cu toate apucăturile sale de marinar, încă mai dă românului speranţe într-o brumă de dreptate, îi dă garanţia că-i doreşte binele, deşi poate că nu acesta-i adevărul. Geoană să nu uite că Băsescu, precum domnitorul Lăpuşneanu, de câte ori s-a sculat pe mulţi i-a „mai popit”. Nu ţin minte ca preşedintele Iliescu să-i fi cerut scuze lui Geoană că l-a taxat drept „prostănac”. Deci rămâne cum i-a spus!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Scandalul dintre Roman şi Conţac va fi ridicat la rang de ţară
Medicii de familie nevoiţi să-şi deschidă punga către asistenţi
Eco-şcoala Cătămărăşti a prins gustul proiectelor
Directorul Hliban umanizează pedepsele deţinuţilor obraznici
Sindicaliştilor din învăţământ le zboară gândul la vacanţa de vară
Corsei a fost în Slovacia şi se pregăteşte pentru Germania
AJOFM nu dezarmează în colaborarea cu romii
Primarul va avea ultimul cuvânt în numirea directorilor de şcoli
Furtuna n-a iertat Botoşanii
Neamţul Gunther vrea să ne lumineze în a lucra cu băncile
E.ON anunţă investiţii mari în 2007
Prefecţii veniţi la Botoşani au învăţat să gândească regional
Supărat, Ciubotaru continuă în PNL masacrul politic
Liberalii fac din Rizac o victimă politică
dar tac mâlc când vine vorba de afacerile ilegale ale acestuia
Precum Păcală din sac, Popescu zice că nu vrea prefect
Românul şi brânza
Memoria i-a jucat popii festa
Grecia antică VI
Horoscop
Sandwich cu castravete
Comentariu la comentarii (XIII)
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog