Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Ultima oră
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5606
De la 07 Ianuarie 2003
85279150
Editorial

Recidivă înverşunată

  • 18 August 2014, 23:00
Scandalul dintre preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani Constantin Conţac şi prefectul judeţului Cristian Roman a reizbucnit în aceste zile. După o perioadă de acalmie, unii zic de tatonare, neînţelegerile dintre cei doi şefi ai judeţului s-au acutizat, s-au înverşunat, au luat o formă de recrudescenţă rar întâlnită. Preşedintele Conţac nu s-a sfiit să-l eticheteze pe prefect, public, cu numele unor animale care n-au nici o vină că aşa au fost create de natură.
Scandalul pare să fi pornit de la încercarea prefectului Roman de-al executa pe preşedintele Conţac cu suma de 20 milioane lei vechi, sumă cu care Conţac a fost obligat la plată printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, irevocabilă şi executorie. A fost suficientă această scânteie, ca pălălaia să se extindă într-un mod necontrolat. Preşedintele Conţac l-a ameninţat pe prefect cu noi procese, iar prefectul îi pregăteşte şi el un proces. Considerându-se insultat şi calomniat, prefectul Roman vrea să-şi repare onoarea cu ajutorul Justiţiei şi, de ce nu, să mai scoată ceva din punga doldora a lui Conţac.
Dacă procesele care cei doi şi le intentează reciproc nu ar afecta şi activităţile administrative ale judeţului, poate că nu ar trebui să ne alarmeze prea mult, totul rămânând la nivelul moralităţii celor doi. Numai că cearta lor are grave consecinţe. În primul rând sunt blocate derularea mai multor programe de investiţii din judeţ, fiind necesară şi semnătura lui Conţac, ca preşedinte al CJ. Lipsa lor de colaborare a dus la îngheţarea infuziilor de fonduri la nivel de judeţ. Anul trecut Botoşanii au beneficiat de fonduri în valori de sute de miliarde de lei vechi. Anul acesta atragerea de surse suplimentare de investiţii suferă tocmai din cauză că cei doi, în loc să semneze alături, pe acelaşi document, se şicanează reciproc, dialoghează prin corespondenţă de parcă ar fi doi copii de grădiniţă îmbufnaţi.
Poliţia comunitară n-are nici acum un sediu adecvat. Fostul sediu al Corpului gardienilor Publici a devenit motiv de dispută juridică între Conţac şi primarul Flutur. Cei doi n-au găsit o cale a dialogului pentru a rezolva problema în interesul judeţului. Şi-au trimis consilierii juridici să se dueleze în instanţele de contencios administrativ. Când câştigă Conţac, declară recurs Flutur şi invers. Procesul durează de doi ani şi nu se ştie cât va mai dura. Vasile Răileanu, comisarul şef al Poliţiei comunitare, a dorit să demisioneze, pentru că nu poate să-şi desfăşoare activitatea în stradă. L-a convins primarul să mai aibă putinţică răbdare. Răileanu o fi având răbdare, dar n-are sediu de instituţie unde să-şi instaleze pupitrul de comandă.
La Apa Grup, societate vitală judeţului, subordonată CJ şi implicit preşedintelui Conţac, activitatea este dezastruoasă. Conţac, ba îl laudă pe directorul general Florin Nicolau, ba îl acuză de incompetenţă managerială, de nu mai poţi înţelege care-i realitatea. Să fie creată această confuzie în mod deliberat? Poate că da.
S-a mai remarcat că în ultima perioadă preşedintele Conţac umblă prin judeţ cu urechea aplecată la fel de fel de consilieri. Cazul Unţeni a fost tratat de presa locală, când Conţac a preluat nişte acuzaţii care s-au dovedit nereale. Acum, Conţac, a dus în prim plan o serie de ilegalităţi pe care le-ar fi comis primarul de Mitoc. Informaţiile le are tot de la nişte consilieri locali. Pe baza acestor informaţii Conţac a dat verdicte de vinovăţie, declarând că principalul răspunzător este prefectul Roman, care n-a luat măsuri cu primarul, deşi a fost sesizat. Conţac zice că va sesiza DNA-ul, pentru ca prefectul Roman să fie anchetat.
Mai mult, pentru a strânge probe, Conţac a dispus un control la primăria Mitoc, deşi n-are nici un fel de competenţe în acest sens. Aşa s-a conturat un alt dosar penal la adresa sa, pentru abuz de funcţie.
Conţac şi Roman continuă să se certe, să se atace reciproc, să-şi provoace şicane, totul pe seama intereselor publice şi legitime ale noastre. Iar noi asistăm neputincioşi la disputa dintre cei doi, pentru că n-avem reprezentanţi ai comunităţii civile puternici şi pricepuţi să ia atitudine în faţa unor astfel de fenomene inacceptabile. Ne vom duce crucea până la anul, când vom avea alegeri locale. Iar până atunci, precum Darie din „Desculţul” lui Zaharia Stancu, avem obligaţia „Să nu uităm!”. Părerea mea!
JD 10.05.2007

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă (II)
Horoscop
Bancul zilei: Poliţistul tomân şi maşina englezească
Staţiunea Popăuţi, comentatorii şi ASAS
Predoiu, moneda de schimb a PNL
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă