Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26985
De la 07 Ianuarie 2003
95506529
Editorial

Renunţ la pâine, vreau numai circ

  • Ioan Rotundu
  • 5 June 2007, 23:00
Zilele trecute un funcţionar din conducerea Circului de stat „Globus” se plângea că instituţia pe care o deserveşte de zeci de ani, şi care la rândul ei tot de zeci de ani a distrat generaţii de puşti şi oameni maturi, de-a valma, este pe cale de dispariţie. Proprietarii au revendicat hectarele de teren, unde momentan încă se mai află menajeria circului, cu animalele şi furajele lor. Le-au revendicat, că în Bucureşti se poate revendica orice, iar terenul are preţ bun, aducător de multe milioane de euro.
Privind la televizor cum circarul respectiv cerşea ajutorul publicului, să nu dispară din România şi ultima bucurie ce mai poate fi oferită copiilor noştri, imaginea s-a schimbat cu una politică. Preşedintele Băsescu anunţa că va consulta din nou partidele, el având în mâneca soluţia unei guvernări stabile şi solide, dar neapărat fără Tăriceanu. Şi atunci am avut revelaţia momentului. Circarul, cu clovnii săi veseli şi trişti, nu sunt decât nişte biete umbre ale arenei, faţă de circul ce ni-l oferă clasa noastră politică.
Oricât de talentat ar fi un clovn, oricât ar fi iubit de copii, pe preşedintele Băsescu nu-l va putea întrece. Cu vocea sa dogită de wisiky şi ţigări, cu privirea-i şleampătă şi cu mutra de şmecher el ocupă fără concurenţă postul de primul circar al ţării. Ieri, spre exemplu, a păşit în arena politică cu o nouă formulă de guvernare: PNL – PLD – PD. Cu o singură obiecţie: să nu mai audă de Tăriceanu ca prim ministru. Goarna sa a şi trâmbiţat, copiind fidel partitura prezidenţială, că un astfel de guvern ar fi şi cel pe care l-a dorit electoratul în 2004, când a votat Alianţa DA, precizând, ca nu cumva să-l supere pe circarul de la Cotroceni, că totul poate fi viabil, dar fără Tăriceanu prim-ministru. Oare acest Emil Boc poate dormi noaptea de câtă prostie debitează ziua? Că el de circar nu-i bun, doar de îngrijitor la vreo trupă de papagali care a trăit o vreme pe vapor şi a învăţat limbajul elevat marinăresc.
Cum să formezi un guvern cu un partid al cărui preşedinte, legitim ales, îl desconsideri într-un mod ordinar de mârşav? Ce fel de om politic poate fi cel care ar primi aşa o propunere? Nici un politician normal n-ar putea achiesa la o astfel de propunere, la o astfel de formulă de guvernare. Propunerea este poanta circarului Băsescu, aruncată ca nadă, să vadă până unde poate merge desconsiderarea politicienilor unii faţă de alţii, făcându-i de râs în faţa ţării, compromiţându-i definitiv.
În timp ce partidele se încaieră în discuţii aprinse, întorcând pe toate feţele propunerea prezidenţială, Băsescu îşi bea tacticos wisikyul şi trage adânc din trabuc, meditând la altă cacealma cu care să întreţină atmosfera de circ.
Tot ieri, ambasadorul SUA la Bucureşti a năvălit intempestiv peste social-democraţii adunaţi la sediu, pentru a hotărî dacă stau la dreapta lui Boc în ce priveşte votul moţiunii sau îi întorc spatele.
Ambasadorul Nicholas Taubman a ţinut musai să aibă o discuţie cu Mircea Geoană, tocmai în momentul în care preşedintele Băsescu este mai hotărât ca oricând să-l înlăture pe premierul Tăriceanu. Nimeni nu s-a întrebat cum rămâne cu neamestecul în treburile interne ale României. Ce i-a ordonat ambasadorul „prostănacului” de Geoană, vom afla în curând, când Tăriceanu nu va mai fi premier.
Întreaga clasă politică este antrenată într-un circ naţional, iar spectacolul este urmărit de întreaga naţiune. În această îmbulzeală de spectatori, unii fac depresie şi-şi pun capăt zilelor. Un elev s-a sinucis, aruncându-se din apartamentul profesoarei, de care se zice că era îndrăgostit. La Cluj, în fieful papagalului Boc, două surori gemene s-au spânzurat în floarea vârstei. Anual vreo patru mii de români se sinucid. Dacă am fi în SUA, Bush ar spune că sunt pierderi colaterale în lupta cu terorismul. Fiind în România, le considerăm pierderi colaterale în lupta lui Băsescu împotriva lui Tăriceanu.
Românii sunt atât de antrenaţi în a urmări circul, că nu mai au timp să observe cadavrele de lângă ei. În 19 mai, la referendum au votat pentru circ. M-am decis şi eu: renunţ la pâine, vreau numai circ! Nu pot trăi în afara atmosferei de largă efervescenţă băsesciană ce-a cuprins ţara. Circul „Globus” să dispară. Trăiască circul de la Cotroceni!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Proiect pilot pentru siturile poluate
Minori dispăruţi, căutaţi de poliţişti
Persoane dispărute
Botoşănenii se abţin să mai aibă mulţi copii
Dan Pavel, avangardă a lui Becali la Botoşani
Tom şi Jerry ai CJ ne oferă încă un spectacol
Conţac vrea de la Flutur ceea ce lui Egner nici prin cap nu i-a trecut să facă
Pe lângă supărări, Conţac are şi mulţumiri sufleteşti
Şeful le ţine partea!
Cinematografele sunt pe cale de dispariţie
Drăguş vrea de la Orban ce n-a îndrăznit să ceară de la Berceanu
De la praznic la spital
Oseminte umane la sediul noiii Primării Rădăuţi Prut
Toată lume a fost premiată cu câte ceva
Garda de Mediu ne aleargă… spre reciclare
Comentariu la comentarii (CXIV)
(Ioan Rotundu)
La moartea unui prieten
(Ioan Rotundu)
Dumnezeu să-l ierte pe Liviu Manole!
Cum îşi poate găsi beţivul casa
Horoscop
Citate din literatura spaniolă
Ocazie unică... poate
Mănăstirea Zosin pusă în pericol de minţi nepricepute
Românul şi răsuflarea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă