Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9023
De la 07 Ianuarie 2003
122869090
Editorial

S-a deşteptat „prostimea rurală”

  • Ioan Rotundu
  • 14 February 2011, 23:00
Cei din PSD Botoşani nu acceptă înfrângerea suferită duminică în alegerile locale de la Corni. Tot mai multe voci susţin că PDL-ul a câştigat alegerile cu candidatul Dorel Dofrneanu pentru că a cumpărat voturile cu suma de 300 lei de persoană.
Să facem un mic calcul. Dorneanu a adunat peste 1600 voturi, mai mult decât toţi ceilalţi contracandidaţi ai săi luaţi împreună. La acest număr de voturi PDL-ul ar fi trebuit să mituiască votanţii cu suma totală de 480.000 lei, adică 4,8 miliarde lei vechi. Lunar, suflarea din comuna Corni obţine venituri în jurul unui miliard, ceea ce înseamnă că numai într-o săptămână au intrat în buzunarul localnicilor veniturile comunei pe cinci luni.
O astfel de sumă ar fi adus mari vânzări comercianţilor locali. Candidatul PSD-ului, viceprimarul ilie Oniciuc are crâşmă şi discotecă în chiar centrul satului. N-a înregistrat încasări mai mari decât în mod obişnuit. Nici patronii de magazine n-au sesizat un spor de vânzări. Şi, atunci, firesc, se pune întrebarea unde s-au cheltuit aceşti bani, pentru că ţăranul nu-i mai pune la ciorap, primul lucru făcut fiind să bea ceva la crâşma satului iar dacă-i mai rămâne să cumpere şi de mâncare. De dat mită electorală au dat toate partidele. PDL-ul mici şi şuică, pungi cu ulei şi zahăr. La fel şi PSD-ul. PNL-ul a împărţit ciocolate şi flori, prin Grigoraş de la RVG.
Mai susţin voci din PSD că primarul no9u ales, adică pedelistul Dorel Dorneanu, are numai patru clase şi nu ştie să citească. Iar o amăgire falsă. Dorneanu a urmat o şcoală profesională şi apoi liceul la Iaşi, deţinând mulţi ani funcţia de şef cantină la TGACM Iaşi, cantină la care mâncau zilnic sute de muncitori.
De vorbit, slavă domnului, în reportajul realizat în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu de pe Tv SOMAX nu-l mai puteam opri din vorbit. Iar cine a urmărit reportajul a putut lesne constata că dintre cei patru candidaţi Dorneanu a vorbit cel mai coerent şi inteligent, spre deosebire de medicul veterinar, candidatul PNL, care abia a îngăimat două vorbe.
Vor mai găsi cei din PSD, pentru liniştea lor sufletească şi aburirea şefilor de la Bucureşti şi alte justificări, dar nu cred că un partid de o asemenea anvergură ar trebui să se ocupe de justificări.
PSD-ul trebuie să facă o analiză serioasă asupra alegerilor de la Corni şi să constate unde au greşit în strategia adoptată. Comuna Corni a fost până duminică una social-democrată în proporţie de peste 70%. De ce cornenii şi-au schimbat opţiunea politică, ce anume i-a determinat? Aceste răspunsuri trebuie să le găsească PSD-ul.
Iar dacă duminică la Corni întreg staff-ul PDL-ului a fost prezent în comună, cine i-a oprit pe cei din PSD să facă la fel? Social-democraţii trebuie să conştientizeze că vremurile când cetăţenii se înghesuiau la vot să ştampileze buchetul de trandafiri au cam trecut. Iar modul lor de a face campanie s-a demodat.
În 2008, la alegerile parlamentare, prof. Mircea Dănuţă umbla prin Corni cu tăşulca cu parale şi împărţea câte cinci milioane lei la fiecare agitator de uliţă ca să-şi convingă vecinii să voteze cu el şi cu Marcu. Şi duminică unii corneni au primit bani. Dar au luat banii şi au votat cu Dorneanu. S-a deşteptat „prostimea rurală”.
De alegerile din Corni, din partea PSD-ului a răspuns deputatul Costică Macaleţi. Dar vizitele sale în biroul viceprimarului n-au adus şi voturi, cum nici prezenţa sa în mijlocul cornenilor n-a impresionat.
PSD-ul trebuie să-şi schimbe nu numai tactica şi strategia din campania electorală, ci şi oamenii care-i dau imagine şi personalitate. Dacă vor căuta să umble după justificări şi nu vor căuta adevăratele cauze ale pierderii de duminică, în alegerile din 2012 vor păţi la fel. PDL-ul n-a atacat contracandidaţii lui Dorneanu ci a prezentat cornenilor un program pragmatic, realizabil, indicând sursele de finanţare. Iar cornenii i-au crezut. Dacă Dorneanu îi va dezamăgi, atunci la anul va părăsi şi el primăria.
Social-democraţii să lase atacurile la persoană, scenariile mârşave şi să vină în faţa alegătorilor cu programe viabile. Critica puterii s-a dovedit c ă nu este aducătoare de voturi. Critica trebuie susţinută cu fapte. Aşa vor apărea şi roadele. Mai trebuie ca social-democraţii să aibă şi voinţa politică necesară pentru a se schimba, ceea ce în momentul de faţă îi cam lipseşte. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Constantin Tanase: Să nu ne lăsăm destinul pe mâna politicienilor
George Damian: Ce îi supără pe ruşi la istoria românilor
Ford Craiova a angajat detectivi particulari pentru a-i prinde pe angajaţii care fură
Comisarul european Viviane Reding, despre arestările din vămi
E un semn că justiţia începe să funcţioneze
ăPDL are o problemă, dacă vrea sa aibă credibilitate, trebuie să-i excludă pe Ridzi şi Pasat
Vladimir Lisin este cel mai bogat rus
Liderii USL s-au reunit in şedinţă
Nu mai face parte din PSD, este un om liber şi independent
Horoscop
Bancul zilei: Morala „cucului”
Caricatura zilei: Şah... la vămi
Liderii NATO n-au fost impresionaţi de performanţele militare ale Rusiei
Primăria Flămânzi are noi proiecte acceptate pentru contractare
Excavator incendiat de un necunoscut
Incendiu produs de un coş de fum necurăţat de funingine
Bucătărie incendiată de o candelă aprinsă nesupravegheată
Primarii râvnesc la un centru de permanenţă
Fermierii botoşăneni sunt aşteptaţi la instruire
Oferte de muncă pentru şomerii cu studii superioare
Studenţii botoşăneni pot depune dosare pentru muncă în Germania
Sindicaliştii din învăţământ l-au luat cu asalt pe prefect
S-au amânat iar alegerile în PDL Botoşani
Începe lupta cu adepţii etnobotanicelor
Flori mai puţine în municipiu anul acesta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog