Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
13093
De la 07 Ianuarie 2003
77695798
Editorial

S-a făcut frate cu dracul, dar a trecut puntea

  • Ioan Rotundu
  • 21 July 2006, 23:00
Adulat de cei apropiaţi, hulit de către cei care au văzut în el un parvenit social ahtiat după putere, preşedintele Traian Băsescu îşi poartă crucea pe care singur şi-a ales-o. Dacă până acum ceva timp în urmă începusem să mă îndoiesc de capacitatea sa de a fi un adevărat preşedinte de ţară, după ce s-a întâmplat în aceste zile va trebui să-mi revizuiesc atitudinea faţă de persoana sa. Mult timp am crezut, şi poate că este chiar este adevărat, că preşedintele Băsescu, prin trecutul său, este la mâna serviciilor secrete şi a unor magistraţi bine înfipţi în structurile puterii. Chiar dacă acceptam această premisă, privindu-i cerbicia cu care a luptat pentru a ajunge primarul general al Capitalei şi apoi preşedintele României, mă întrebam dacă Băsescu este omul care să se lase şantajat.
Despre această faţă a omului Băsescu am discutat cu multe personalităţi locale, însă puţini dădeau credit afirmaţiei mele că, Băsescu, mai devreme sau mai târziu va demonstra verticalitate politică şi va acţiona cu moralitate. Acum am o anumită confirmare. Eu am fost pe drumul cel bun şi alţii sunt cei care l-au acuzat pe nedrept pe Băsescu. Ca un răspuns la întrebarea morometiană, pe ce mă bazez?, fac o recapitulare a evenimentelor anterioare. La investirea în funcţia de preşedinte Băsescu a afirmat că n-are motive să schimbe şefii serviciilor secrete şi speciale, cum n-are motiv să-l schimbe din funcţie nici pe procurorul general al României, Ilie Botoş. A trecut ceva timp de atunci şi s-au schimbat multe lucruri prin politica românească.
Oricât ar analiza Cristoiu, la „Sinteza zilei” de pe postul de televiziune Antena 3, nu va găsi o explicaţie logică a demisiilor celor trei capi ai serviciilor secrete, cum nu va dezlega nici enigma gestului de a doua zi, de a demisiona. a procurorului general Botoş. Nu va găsit pentru că toate aceste evenimente au fost generate de preşedintele Băsescu în stilul său caracteristic, adică imprevizibil şi impredictibil, cum îi place să se exprime un alt analist politic, Stan, profesorul universitar de relaţii externe. Probabil că Băsescu a mistuit mult timp „cazul Omar Haissan”, aşteptân la cotitură.
Făcut frate cu dracul, adică cu şefii serviciilor secrete, cărora le-a adormit vigilenţa cu promisiunea că vor dăinui în funcţie cât va avea şi el mandat de preşedinte, lui Băsescu i s-a venit momentul prielnic să acţioneze şi să demonstreze că vorbele sale nu-s lipsite de conţinut. Cu siguranţă că demisia celor trei a fost pregătită din timp şi internaţional. Nu este de conceput ca un politician de talia şi ambiţia lui Băsescu să fi determinat pe cei trei să demisioneze, fără să-şi acoperit spatele în plan extern. Pun pariu că cei de la NATO, UE, SUA au ştiut de derularea acestor evenimente şi că şi-au dat acordul. Băsescu va pleca în curând în SUA. Nu decapita apărarea ţării şi eventual punerea în pericol a unor acţiuni comune internaţionale, forţându-i pe cei trei să demisioneze, dacă nu era ceva pregătit punct cu punct şi avizat de puternicii lumii, mai puţin Emil Putin. Demisia de a doua zi a lui Ilie Botoş, n-a fost pentru mine ceva spectaculos. După cum s-au precipitat evenimentele, amprenta lui Băsescu este de necontestat. Nu se putea o epurare a celor trei şefi de servicii secrete fără ca măcar un tentacul al luptei împotriva corupţiei să nu atingă Justiţia.
Botoş a fost lăudat de preşedintele Băsescu, care l-a culcat pe laurii victoriei. L-a sculat acum, pentru a-l răstigni definitiv. Monica Macovei, ministrul Justiţiei, poate leşina de plăcere. Idolul său, Băsescu, i-a satisfăcut cea mai ardentă dorinţă: i-a dat capul lui Botoş, precum în istorie, gloatei burzuluite, voievodul Lăpuşneanu capul lui Moţoc.
Gargara politicienilor pe seama evenimentelor de acum nu face doi. Preşedintele Băsescu îi priveşte ca pe cânii care latră la caravana ce trece. Nu contează mijloacele folosite de Băsescu, ci scopul urmărit. Iar scopul este să refacă imaginea României, internă şi externă, să-i dea credibilitate şi stabilitate economică, să formăm o clasă politică viabilă şi necoruptă. Mă gândesc că în ultima vreme preşedintele Băsescu a lăudat CSM-ul şi pe Gâlcă, preşedintele acestui organism. Atunci când Băsescu te laudă, este ca şi cum ţi-a intrat în casă calul troian. Iar Gâlcă a scăpat calul în curtea CSM. Să aşteptăm şi acest deznodământ. Se anticipează ca în următoarea perioadă preşedintele Băsescu să mai facă şi alte mutări. I s-a deschis drumul spre capul lui Tăriceanu şi nu cred că va ezita să i-l scurteze. Şi încă ceva de reţinut! Ori de câte ori preşedintele Băsescu a fost văzut dansând la un restaurant sau altul, în Bucureşti sau pe litoral, imediat distracţia sa a fost marcată de evenimente importante. Să fie acest comportament un fel de preludiu prezidenţial la anumite evenimente cruciale? Poate!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Judecata dascălului
Horoscop
Saramură trăsnită
Sărbătoare la frontieră
Din cauza rectificărilor de buget, unii consilieri au dureri de cap
Consilierii locali fug de FC ca dracul de tămâie
Din gândirea economică a lui Egner
Prevenirea incendiilor în timpul recoltării cerealelor
Piaţa Griviţa, mărul discordiei în Consiliul Local
Noii penegişti iscă ironii din partea celorlalte partide
Se vor deschide nouă telecentre în judeţ
Primarul dorohoian practică şantajul politic
Scandal pe sema lenjeriei de pat din spital
Gradul de poluare din oraş nu va mai fi secret
* pe lângă instalaţia de monitorizare a calităţii aerului, ne-am ales şi cu o staţie de supraveghere a radioactivităţii
Dan Voiculescu cere demisia lui Traian Băsescu
Tăriceanu vrea apolitici şi civili la serviciile secrete
Secretele demisiei lui Botoş şi războaie pierdute de Parchetul General
Are loc o semilovitură de stat
În acest moment, sistemul de siguranţă naţională e paralizat
"Stolojan ar trebui să facă un pas înapoi din postul de consilier"
Sex pe o barcă pentru vizitatorii Lacului Balaton
BNR bate monedă de argint
Hayssam nu avea metastază când a fost operat
Un profesor de istorie s-a făcut de... istorie!
CV Tudor crede că doar el poate veni de hac mafiei
Iarna car şi vara ... artificii şi petarde !
Şoc la titularizare
Şeful Poliţiei, ucis de o maşină
Timişorenii o reclamă pe Shakira la OPC
Leacurile băbeşti fac din nou victime
Declaraţie de presă
Există şi o faţă neagră a imigrării – drama unei românce
Bucătăria românească explicată în Italia
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă