Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
4686
De la 07 Ianuarie 2003
68499656
Editorial

Să fim noi orcile!

  • Ioan Rotundu
  • 30 March 2011, 23:00
Mulţi au fost cei care s-au întrebat de ce profesorii au stat două săptămâni în stradă, dacă tot nu li s-au dat garanţii că vor primi şi de acum înainte salariile majorate cu 33 şi respectiv 15%, cum au stabilit judecătorii.
Sunt două explicaţii, convergente şi complementare în acelaşi timp. Din totdeauna profesorii au fost masa de manevră a social-democraţiei postdecembriste şi totodată sprijinul de bază la vot, în România secţiile de votare fiind organizate în şcoli şi cu participarea majoră a cadrelor didactice în activităţile tehnice şi electorale, respectiv membri în comisiile secţiilor de votare.
Am mai scris despre acest fapt, dar mă văd neoit să revin. Preşedintele Băsescu a primit un studiu din care a reieşit clar că la alegerile prezidenţiale din 2009 bugetarii i-au fost potrivnici. Iar preşedintele Băsescu a promis răzbunare. Criza economică i-a oferit şi motivele din spetele cărora să se răzbune. Asta ar fi una din explicaţiile diminuării salariiilor la bugetari cu 25%, când şi 15% ar fi fost suficient, spun specialiştii interni şi externi.
Ieşirea profesorilor în stradă, la Botoşani şi Suceava, a fost încurajată de liderii PSD. După ce i-au văzut în stradă, liderii PSD i-au alimentat cu fel de fel de zvonuri menite să-i menţină pe baricade şi să stoarcă pe seama lor un profit electoral maxim.
Am mai scris cum social-democratul Răzvan Rotaru sta prin preajma profesorilor şi le arunca nade menite să-i instige. Iar profesorii, cu toate pretenţiile lor intelectuale, s-au lăsat manipulaţi. Şi nu este prima dată! Am să vin şi cu exemple. S-a sugerat profesorilor să strige lozinci asupra primarului Flutur şi a funcţionarilor din primărie. Iar profesorii au strigat la funcţionari că îşi iau leafa de pe urma muncii lor.
Bieţii „intelectuali” n-au realizat un lucru simplu: şi ei şi funcţionarii din primărie primesc leafa de pe urma muncii celor din sectorul ărivat. Şi profesorii şi funcţionarii primăriei sunt generatori de cheltuieli din buget şi nu aducători de venituri.
Da, dacă profesorii ar declara veniturile din meditaţii şi le-ar impozita cu 16%, cum ar fi legal, atunci devin contribuabili şi pot striga la ceilalţi bugetari că le asigură salariile. Dar Răzvan Rotaru a demonstrat mai multă ştiinţă de carte decât profesorii.
Au mai cerut profesorii primarului Flutur să ia banii de la borduri şi alte investiţii şi să le dea lor salariile. Altă aberaţie pe care cei din PSD le-au servit-o iar profesorii au preluat-o mecanic,.aşa cum unii elevi învaţă lecţiile pe dinafară, fără a înţelege vreo iotă.
Banii de borduri, de investiţiile începute în Botoşani sunt banii Uniunii Europene şi n-au fost daţi pentru salarii la profesori. Dacă aceşti bani, prin absurd, ar ajunge la salarii, câteva sute de botoşăneni, unii zic că peste o mie, şi-ar pierde locurile de muncă, devenind şomeri.
Apoi, bugetul local ar pierde venituri de peste 50 milioane euro numai în acest an, venituri din care se asigură plata utilităţilor în şcolile şi grădiniţele din Botoşani. Ce-ar fi vrut profesorii, să stea cu elevii pe âîntuneric în clase, în frig, oraşul în întuneric numai ei să aibă asigurate salariile majorate?!
Noroc dă nu toţi cei investiţi de comunitate cu funcţii eligibile au minte „de profesor” şi se lasă manipulaţi de PSD.
Banii pentru salariile profesorilor au venit vineri, săptămâna trecută. Dar Mihai Alexa, şeful Trezoreriei Botoşani, cunoscut om de bază al PSD, nu a transmis banii în contul primăriei ca să ajungă la şcoli. Abia marţi, şi numai la presiunea prefectului Roman, Alexa a virat banii unde trebuiau să ajungă de vineri săptămâna trecută.
Iată, dar, cum o revendicare de ordin social a fost transformată într-o armă de luptă a opoziţiei. Oamenii aceştia nu s-au sfiit să se folosească de necazul altora, numai să scoată ei profit electoral. Au subordonat un interes de grup social interesului lor politic.
PSD-ul vrea să vină la guvernare tot cu minciună şi manipulare. În 2008 au promis profesorilor salarii majorate cu 50% şi nu le-au dat nimic. Dar profesorii au uitat repede. Din nou le promite marea cu sarea şi profesorii iar cred în promisiunile lor.
Fără îndoială că Guvernul Boc este unul ticălos şi a comis greşeli care ne costă pe toţi. Dar trebuie să ne gândim şi la cei care vor să preia puterea cine sunt şi ce vor. Când vrei să vii la putere prin minciună, nu vii pentru interesul general al societăţii ci pentru interesul tău personal şi privilegiat.
Guvernul portocaliu fură aşa cum au furat şi social-democraţii sub Năstase, sub Văcăroiu, sub Stolojan, sub Roman. Numai că PSD-ul nu mai poate răbda să vadă cum fură Guvernul Boc, simţindu-se cumva păgubiţi că nu fură ei.
Noi nu contăm nici pentru cei de acum nici pentru cei care vor veni. Vom conta numai dacă vom curăţa mediul politic de actualii ticăloşi, fie ei la putere sau în opoziţie.
Şi mai trebuie să înţelegem că există un mecanism de funcţionare a statului asupra căruia nu putem umbla şi nu umblă nici cei care ne fură pentru că s-ar prăbuşi întreaga şandrama şi ar fi un dezastru economic şi social. Sunt ticăloşi dar numai până la o anumită limită. Menirea noastră este să le reducem această limită, să le îngrădim căile prin care ne fură.
Am văzut într-un fllm documentar cum orcile, animale marine de pradă extrem de feroce, au salvat un pui de focă, l-au împins cu botul spre ţărm, după ce i-au înghiţit mama. Puiul era prea mic şi l-au protejat să crească.
Orcile sunt cei veniţi la putere iar noi puii dse focă, Nu ne lasă să murim, căci au nevoie de noi să aibă de unde fura.
Ne lipseşte maturitatea politică necesară, educaţia cuvenită şi voinţa de a inversa rolurile. Să fim noi orcile!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (5)]


Horoscop
Bancul zilei: Românul şi extraterestri
Caricatura zilei
Ion Pillat, 120 de ani de la naştere!
Juniorii din Frumuşica, locul secund la Olimpiada Judeţeană de Fotbal
Fostul primar Câşlaru suflă în ceafa actualului edil Stratulat
Ce ar fi spus Băsescu despre dosarul lui Ion Iliescu
Amenzi de până la 200.000 lei pentru cenzură şi ingerinţe editoriale la radio si TV
restricţii în cazul filmărilor cu camera ascunsă
Tăriceanu va renunţa la comercializarea de maşini Citroen noi
Preşedintele se duce la televiziunea publică şi bârfeşte ca la cârciumă
Dosarele SIPA "conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori
Autorităţile iau in calcul o scumpire a gazelor pentru luna mai
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei vine vineri la Botoşani
Cantonul discordiei
Sinistraţii din Dorohoi stau încă şase luni în căminul orfanilor
De azi, medicii de familie nu mai eliberează reţete
Angajaţii AJOFM caută locuri de muncă la agenţii beconomici
Profesorii vor bani pe două săptămâni de chiul de la ore
mai mult, ei vor ca elevii să vină la şcoală în tiompul lor liber
Cine râvneşte după uniforma şcolară?
Trecutul ne domină prezentul
Nota o fi mare, dar lacunele profesionale sunt impardonabile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă