Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
3979
De la 07 Ianuarie 2003
69904735
Editorial

Să nu ne îmbătăm cu apă rece

  • Ioan Rotundu
  • 4 March 2008, 23:00
Ieri, parlamentarii noştri au aprobat cu o largă majoritate de voturi legea votului uninominal. Evenimentul era unul aşteptat de mult timp de către electorat, în speranţa că vor avea la îndemână mijlocul de a curăţa clasa politică de neaveniţi. Chiar dacă PRM-ul, cu riscul de a mai pierde din susţinători, va ataca la Curtea Constituţională legea pe motiv că ea a cuprins şi amendamentul PSD, acela ca preşedintele consiliului judeţean să fie ales prin vot uninominal, legea tot va deveni operaţională.
Să încercăm a sintetiza avantajele şi dezavantajele votului uninominal la nivel de electorat. Un prim avantaj, pentru partidele politice altele decât PD-L-ul lui Băsescu, este acela că prin votarea legii, Băsescu a pierdut principalul argument cu care îşi sporea popularitatea, îşi făcea continuă campanie electorală. Preşedintele Băsescu îşi făcuse o obişnuinţă de a ataca parlamentarii, prin a-i jigni în fel şi chip, pe motiv că nu vor să adopte legea votului uninominal. Acum va trebui să-şi găsească un alt motiv electoral, capitolul uninominalului fiind închis cu câştig politic de partea parlamentarilor.
În esenţa ei, legea va permite electoratului să voteze nume de persoane şi nu liste de partid ca până acum. Numai că un astfel de sistem de vot cere o deplină maturitate politică din partea alegătorilor. Iar pe la noi maturitatea politică, responsabilitatea asupra acordării votului, obiectivitatea şi aprecierea meritelor viitorilor candidaţi scârţâie binişor.
Într-o serie de editoriale anterioare am explicat că votul uninominal aduce cu el riscul ca oamenii cu bani mulţi să-şi cumpere uşor un mandat de parlamentar şi să facă jocuri politice murdare. Este uşor unui multimilionar în euro precum Becali să cumpere conştiinţe umane, pe care să le întrupeze în candidaţi credibili, iar odată ajunse în parlament, acele conştiinţe să voteze după cum li se va impune. Mai sunt acele persoane ce se bucură de o anumită popularitate, cum sunt maneliştii, cântăreţii de muzică populară sau uşoară, sportivii, artiştii pe care partidele le pot recruta pentru a câştiga simpatia electoratului. Şi acestea, ajunse în parlamentari, neavând experienţă politică, vor executa ordinele primite de la partid.
Iată de ce cred că nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece că avem legea uninominalului. Greul abia de acum începe. N-avem experienţă în aplicarea acestui sistem de vot, n-avem precedent creat ca să localizăm eventualele greşeli şi să nu le mai repetăm.
Nici alegerea preşedintelui consiliului judeţean pe calea votului uninominal nu ne uşurează responsabilitatea de alegător. Această funcţie este extrem de importantă. Un preşedinte de CJ are a dispune de foarte mulţi bani, un buget format din sute de milioane de lei. Iar banii îs ca ochii dracului, te îndeamnă la păcate. Ştiindu-se ales pentru patru ani şi fără posibilitate de a fi schimbat printr-o joc politic al consilierilor judeţeni, preşedintele poate comite multe abuzuri la limita legii, fără a răspunde pentru faptele sale. Desigur, apare avantajul că nefiind la cheremul consilierilor, preşedintele va putea să-şi pună în aplicare politica partidului care l-a propus. Numai că acest avantaj va fi uşor de anihilat de către consilieri, prin a nu vota propunerile preşedintelui, prin a bloca finanţarea unor investiţii. Urmând exemplul lui Băsescu, care la al doilea mandat de primar general al Capitalei a cerut bucureştenilor să-i voteze şi lista cu consilieri generali, să nu ne surprindă faptul dacă viitori candidaţi la preşedinţia CJ ne va cere să le votăm şi lista de consilieri judeţeni. Mai explicit, Constantin Conţac de va candida la preşedinţia CJ, ne va cere, şi consider o astfel de cerere îndreptăţită, să votăm şi lista cu consilierii judeţeni propuşi de PSD.
Şi la preşedinţia CJ, ca şi la parlamentari, pot accede persoane cu bani şi fără principii de moralitate politică. De aceea revin şi accentuez că alegerea pe baza votului uninominal impune o mare responsabilitate din partea alegătorilor, o multă maturitate politică, ceea ce nouă, în opinia mea, ne cam lipseşte. Dar să apreciem adoptarea legii votului uninominal ca un pas în faţă în epurarea clasei politice de toate aceste lepre care o ţin sub monopol în prezent. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Drama unei familii de la periferia oraşului Flămânzi
Vinde apartamentul acceptând un avans modest
Comentariul comentariilor (LXVI)
(Ioan Rotundu)
Vor derula activităţi comune cu cei din Italia, Turcia şi Portugalia
Primarii se plâng că nu au specialişti pe domeniu de urbanism
Copiii cu nevoi speciale nu au bani să meargă la Filarmonică
Furtună se laudă, electoratul va decide
Lucrătorii de la Edilitare vor avea de transpirat, nu glumă
Salbă de posturi vacante la Primăria Botoşani
Fermierii pot accesa fonduri nerambursabile pentru agricultură
LSI va participa la un miting în capitala Sloveniei
„Şcoala mea protejează mediul!” la a II-a ediţie
Profesorii evaluatori vor participa la cursuri de formare
Taxă pe examenul de bacalaureat
Concurs pe teme religioase pentru nevăzători
Lecţii pentru actori
Număr dublu de contravenţii aplicate de agenţii comunitari
Interpelare adresată de senatorul Ţâbuleac ministerului Ludovic Orban
Aylin Cadîr crede că e lesbiană
Guvernul Tăriceanu încalcă, încă o dată, legea
Horoscop
Olteanul cel viclean şi avocatul păcălit
Ofertă pentru C.O. în străinătate
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 5 martie
Viol de proprietate rămas în aşteptare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă