Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9135
De la 07 Ianuarie 2003
122869202
Editorial

Să se ferească de piaza rea!

  • Ioan Rotundu
  • 30 September 2007, 23:00
Ieri, a avut loc înscăunarea mitropolitului Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. De la slujba oficială n-au lipsit politicienii. Cine a urmărit slujba la televizor, a putut observa un tablou viu, mult superior celui numit „Cina cea de taină”, cunoscuta capodoperă a pictorului nemuritor Leonardo de Vinci.
În rândul din faţă a luat loc preşedintele Traian Băsescu, cu o mutră acră, încrâncenată şi plină de ură. La stânga sa a stat Nicolae Văcăroiu, cu o mimă indiferentă, aproape naivă, ce sugera că omul se simte mai aproape de judecata lui Dumnezeu decât de evenimentul la care lua parte. La stânga lui Văcăroiu a stat premierul Călin Popescu Tăriceanu, privind cu ochii larg deschişi, faţa sa radiind o nuanţă de subtilă ironie, poate generată de faptul că sorţii iar l-au aşezat la distanţă de numai un scaun de rivalul său de moarte.
În spatele preşedintelui Băsescu îşi odihnea cele peste opt decenii Regele Mihai. Faţa era impasibilă, dar nu sugera nicidecum demnitatea şi rangul său, ci mai degrabă grija unui mecanic auto că n-a descoperit o defecţiune la motor. Cu zâmbetul său larg, de om liber cugetător, Ion Iliescu a stat în spatele regelui Mihai. Fostul preşedinte Constantinescu s-a aşezat lângă Iliescu şi în spatele lui Văcăroiu. Avea o fizionomie de om obosit, poate şi necăjit de faptul că numai cu o seară înainte preşedintele Băsescu îi confiscase din nou Piaţa Universităţii, pentru a aface o baie de mulţime.
Cine a fost atent la aceste detalii de măşti umane afişate într-un moment, poate unic al vieţii lor de credincios sau liber cugetător, a putut constata că viclenia, ura şi perfidia ce-i caracterizează pe politicieni nu i-a părăsit nici atunci când au călcat în cel mai sfânt lăcaş de credinţă al neamului. Cum era de aşteptat, cuvântul Patriarhului Daniel a fost unul cu conţinut religios, cu dese trimiteri la scrierile biblice şi la pilde cu dublu înţeles. N-a lipsit din cuvântul său recomandarea dată creştinilor de a asculta de sfatul conducătorului şi urma învăţăturile acestuia. M-am uitat la preşedintele Băsescu. Rostirea acestor cuvinte de către patriarh parcă la înrăit şi mai mult. În schimb, faţa lui Tăriceanu şi-a accentuat nuanţa ironică.
Este de aşteptat ca Patriarhul Daniel să revoluţioneze gândirea dogmatică a BOR, descătuşând-o de conservatorism şi dându-i posibilitatea de a-şi reformula o serie de teze care s-o apropie de sora sa, Biserica Catolică, continuând astfel lucrarea duhovnicească începută de Patriarhul Teoctist. Om umblat prin ţările Europei şi SUA, noul patriarh are altă viziune asupra viitorului credinţei ortodoxe şi a credinţei creştine în general. În lucrarea sa de umanizare a unor precepte ale credinţei, Daniel va încerca să apropie Biserica de sufletul credinciosului şi să stopeze migraţia către puzderia de culte şi noi forme de credinţă apărute, în mod firesc, într-o societate guvernată pe baza principiilor democratice. Să-i ajute Dumnezeu să-şi vadă, măcar parţial, lucrarea îndeplinită!
Un alt aspect ce se aşteaptă ca Patriarhul Daniel să-l promoveze în sânul BOR este de ordinul manageriatului religios. Ca mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Daniel a adus Bisericii o prosperitate deosebită, chiar dacă zona Moldovei este una săracă. Cu siguranţă că experienţa acumulată la Mitropolia Iaşilor o va promova şi la nivel de Patriarhie, iar bogăţiile Bisericii vor spori substanţial.
De un singur lucru îmi este teamă. Deşi nu l-a vrut patriarh, cu multă râvnă imorală şi publicitate preşedintele Băsescu s-a oferit să-l decoreze pe proaspătul patriarh cu ordinul „Steaua României în grad de mre cruce”. Nu se ştie exact pentru ce merite, cum nu se ştie de ce l-a decorat, post-mortem, şi pe regretatul patriarh Teoctist.
Dar, odată ce preşedintele Băsescu atinge ceva, fixează pe cineva, forţele sale malefice vor distruge ce-a atins sau a vizualizat. Să nu uite patriarhul de scandalul iscat de preşedinte, prin şi mai liberul cugetător Dinescu, cu dosarele înalţilor prelaţi chiar în preajma alegerii patriarhului. Cred că Dumnezeu va veghea supra noului patriarh şi-l va ocroti de cele rele, mai ales de cele ce vor veni dinspre palatul Cotroceni. Am zis!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cumplita răzbunare a profesorului Pricopie asupra preotului Diaconu
(Ioan Rotundu)
Noutăţi despre afacerile înaltului funcţionar public Moga
Atenţie la capcanele DE 58 din zona Coşula
La şcoala din Cordun legea o face vecinul Mănucă
primarul şi consilierii locali n-au ochi să vadă sau urechi să audă
Noi păcate financiare ale primarului din Flămânzi
Orban s-a încurcat în promisiunile pentru gara din Botoşani
Ţâbuleac are probleme cu votul uninominal
7 miliarde lei pentru bisericile botoşănene
Liberalii dau spectacole, primarul luptă cu alunecările de teren
Parlamentarii botoşăneni fac pronosticuri asupra moţiunii
Conservatorii visează la două locuri în Parlamentul Europei
Pro Tv spune “Stop torturării animalelor”
Victor Rebengiuc joaca în “Cu un pas inainte”
Se reia furnizarea apei calde
Ţiprigan are idei culturale gen „Meşteşugarii pricepuţi”
APM a câştigat un proiect pilot unic
Garda de Mediu s-a pus pe capul agenţilor ce dezmembrează vehicule
APIA verifică fermierii ce vor subvenţii europene
Comisarii de mediu caută culturi de soia modificate genetic
Oprişanu iar se laudă cu externalizarea unor servicii
Program TELE’M Botoşani, luni, 1 octombrie
Sunt obosit ... într-adevăr sunt obosit
Horoscop
Dacă aveţi probleme cu instalaţi electrică, el vă rezolvă
Românul, hei rup-ul şi banul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog