Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17246
De la 07 Ianuarie 2003
122902895
Editorial

Să te cutremuri, la ce pot vota unii dintre noi

  • Ioan Rotundu
  • 7 January 2019, 21:19
Spre sfârşitul lunii decembrie a anului trecut a fost dat publicităţii un sondaj efectuat la cererea USR. Din acel sondaj rezulta că de vor fi chemaţii românii la vot, 27% ar vota cu PNL, 26% cu PSD iar USR pe locul al treilea cu circa 11%. Procentele sunt raportate la numărul votanţilor care au declarat că ar merge la vot.
Mai proaspăt este sondajul efectuat de IMAS la cererea postului de Radio Europa FM, cu precizarea că procentele sunt raportate la numărul total de alegători. Rezultă din acest sondaj că românii ar vota ]n proporţie de 17,1% cu PNL şi 16,4% cu PSD iar USR tot pe locul trei cu 7,5%.
}n sondajul comandat de Europa FM, la prezidenţiale pe primul loc se situează preşedintele Klaus Iohannis cu 34,9% iar la mare distanţă, dar pe locul doi, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) cu 12,9%, Victor Ponta (PRO România), cu 12,7%. Dacian Cioloş (RO+) 9,2% şi Liviu Dragnea(PSD) creditat cu 5,3%.
În sondajul Europei FM s-a mai stabilit că cei mai mulţi români (31%) sunt îngrijoraţi de situaţia economică a ţării, 12% de salariile mici şi abia pe la coadă, cu 6%, corupţia şi spre final sănătatea şi învăţământul în procente ce abia trec de 2%.
Ambele sondaje pot fi luate ca fiind adevărate pentru că nu pot fi bănuite de cosmetizare. USR a demonstrat că este un partid care nu foloseşte minciuna pentru a obţine favoruri electorale iar postul de Radio Europa FM este nepolitizat şi poate singurul post radio din România care relatează adevărul, chiar dacă acesta nu convine unor ascultători.
Dar problemele care ar trebui să ne cutremure dacă duminică am merge la vot sunt cât se poate de reale. Ce om normal poate vota preşedinte de ţară un politician ca Tăriceanu, dovedit că a luat mită 800 mii de dolari şi care stă ascuns de justiţie în spatele imunităţii parlamentare?
Cum poate un român să aleagă preşedinte un politician cercetat penal pentru acte de corupţie, cu proces penal în curs de judecată? Cum s-ar putea simţi românii cinstiţi să se pricopsească cu un preşedinte care, prim-ministru fiind., i-a cerut prin bileţel şefului statului să intervină la justiţie pentru acoperirea faptelor de corupţie cu grave prejudicii aduse ţării aşa cum a procedat Tăriceanu în cazul lui Dinu Patriciu?
Din nefericire pentru românii cinstiţi şi cu demnitate, 12,9% dintre noi vor un astfel de preşedinte. Să fie acest procent proiecţia în plan naţional a segmentului de votanţi format din corupţii ţării? Poate că da, dar sigur lor li se alătură şleahta de politicieni mărunţi care au primit privilegii din partea grupării ALDE – PSD, privilegii constând în posturi la stat, de anul trecut bine plătite.
Doar 5% l-ar vota preşedinte pe Liviu Dragnea, capul mafiei care a pus mâna pe putere în România. Faptul că Tăriceanu este mai bine cotat ne indică că o mare parte dintre corupţii şi beneficiarii privilegiilor oferite de partid au înţeles că Dragnea va dispărea în curând din viaţa publică, Tăriceanu fiind garanţia lor pe mai departe că nu vor fi lăsaţi pradă DNA-ului.
Drama noastră ca popor este lipsa de cultură politică şi economică. O dovedeşte ierarhizarea îngrijorărilor. Majoritatea intervievaţilor s-a manifestat preocupată de starea economică şi salariile mici, neavând în vedere că ambele îngrijorări sunt consecinţe directe ale corupţiei. În momentul de faţă DNA abia mai suflă. Trăieşte din dosarele deschise în vremea Codruţei Koveşi, tot mai puţine la număr pentru că se închid pe capete din diferite motive ca să nu spun din porunci politice
Marii corupţi sunt acum în Parlamentul şi Guvernul ţării şi fac legi pentru ei. Infractorul David Vâlcov este omul care conduce Guvernul României, dirijat de Liviu Dragnea, iar proasta de Viorica Dăncilă se sumeţeşte că i se cuvine să conducă Consiliul Europei în locul preşedintelui României. Cu tată condamnat pentru fraude economice şi amnistiat de Ceauşescu, faptul că a acceptat să fie înconjurată de infractori precum Vâlcov nu trebuie să ne mire.
De mirat veste lipsa de responsabilitate a celor dintre noi care consideră corupţia o problemă ce-i priveşte mai puţin. Cum să nu te cutremuri când în spitalele din România se moare pe capete de pe urma infecţiilor intra-spitaliceşti, bolnavii sunt puşi să-şi cumpere singuri medicamente şi materiale sanitare, mor arşii pentru că nu sunt condiţii de tratament, nu avem medicamente pentru bolnavii de cancer, toate efecte ale corupţiei iar numai 2% dintre noi sunt preocupaţi de acest sistem.
Lipsa de cultură politică şi economică este consecinţa, atent gândită şi planificată, a politicienilor de a limita accesul noilor generaţii la educaţie. Programele şcolare au fost umplute cu fel de fel de inutilităţi, printre care şi Religia, în dauna pregătirii elevilor pentru viaţă, în dauna cunoaşterii de către aceştia a modului în care funcţionează societatea, ce drepturi au ei şi cum şi le pot obţine dacă le sunt refuzate.
Cu un sistem de sănătate publică jefuit de fonduri, cu un sistem de învăţământ politizat, menit să-i ţină pe viitorii alegători în ignoranţă civică, recentul sondaj IMAS nu face decât să pe pună în faţă rezultatele evoluţiei societăţii româneşti în cei 30 de ani postdecembrişti.
O evoluţie care ar trebui să ne cutremure şi să ne trezească la realitate. O evoluţie care ar trebui să ne responsabilizeze pe cei care gândim asupra prezentului şi viitorului nostru şi să acţionăm cât mai există această portiţă ca la viitoarele alegeri să nu lăsăm ţara pe mâna mafioţilor strâns uniţi în jurul lui Dragnea şi Tăriceanu. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


9.171 de beneficiari de pensii de serviciu, la finalul lui 2018.
Cât primesc în medie pe lună
Horoscopul săptămânii 7 – 13.01.2019
Călăraşi - Tradiţii şi obicrriur de iarnă
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii: Optimismul profesorului
Un bilanţ al succeselor profesionale dar şi frustrări
Ioan Rotundu
Bun venit în.. Zodia Cancerului
Ioan Rotundu
Macaleţi a deschis anul cu… minciunile de anul trecut
Ioan Rotundu
Ionică Nechifor repurtează un nou succes în arta manipulării
Ioan Rotundu
Judecătoarea Tincu, corupţia şi isprăvile soţului ei preot
Ioan Rotundu
Lecţie de demagogie românească pentru şefii UE
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 11.01.2019
LLumea lu' Rotundu: Chemarea străbunilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog