Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
10334
De la 07 Ianuarie 2003
79980116
Editorial

Săracii bogaţi!

  • Ioan Rotundu
  • 13 September 2011, 23:00
Ieri ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a dat piept cu senatorii din Comisia de Muncă să explice ce are de gând să facă cu ajutoarele sociale acordate celor săraci. Când ministrul a afirmat că din cele 54 tipuri de ajutoare sociale actuale vor mai rămâne vreo 9, senatorii USL au sărit ca arşi. Şi cum să nu sară când ajutoarele sociale sunt zestrea lor de voturi cu care pornesc în fiecare campanie electorală.
Realitatea însă-i contrazice pe senatorii opoziţiei. Primarii USL, liberali şi social-democraţi, de-a valma, risipesc importante fonduri din bugetul public pe acordarea de ajutoare sociale unor persoane care n-au nimic în comun cu sărăcia.
În judeţ avem primari ai PSD care ţin în solda statului sute de familii de „nevoiaşi” pe fiecare comună. Numai că aceşti „nevoiaşi” au în curte vacă cu lapte, au la câmp hectare de teren arabil, unii au chiar şi tractoare cu care fac prestări servicii. Cred că recordul la numărul de ajutaţi social îl deţin primarii PSD din Coşula şi Hudeşti.
Nici primarii PNL nu stau cu mâinile în sân. Ultimul primar acuzat de săteni că ţine în solda statului persoane avute este primarul PNL din Santa Mare, Vergil Relinschi. „Nevoiaşii” cu avere substanţială acasă muncesc pe moşia de arendaş a primarului şi sunt plătiţi din ajutoarele sociale.
De mai mult timp scriu că sub masca acordării de ajutoare sociale familiilor sărace se fac abuzuri de către unii primari, abuzuri care de cele mai multe ori sunt de natură penală. Numai că justiţiarul nostru prefect Cristian Roman n-a înfiinţat nicio comisie de anchetă să-i tragă la răspundere pe primarii aflaţi în ilegalitate. Dimpotrivă, i-a luat cu el prin ţările Europei, la plimbare pe banii publici, cum este şi cazul primarului de la Santa Mare.
Opoziţia ştie că reducerea drastică a condiţiilor de acordare a ajutoarelor sociale îi va văduvi de un număr semnificativ de voturi. Din acest motiv şi ţipă ca din gură de şarpe. Modul în care se dau în prezent ajutoarele sociale justifică măsura ministrului Lăzăroi ca plata acestora să se facă din bugetul local şi nu din bugetul public.
Să văd atunci cărui primar îi va mai conveni să ţină în soldă sute de „nevoiaşi” pentru că va lăsa primăria fără bani de salarii iar şcolile din comună fără plata utilităţilor şi-i vor fugări cu parul oamenii din comună. Cât timp plata acestor ajutoare se face din bugetul public şi nu este afectat bugetul local, cetăţenii din comună nu se simt afectaţi şi asistă nepăsători. Când roata se va întoarce spre bugetul local, nimeni nu va mai rămâne indiferent.
Şi se poate reduce numărul de asistaţi social. Un exemplu vine din partea primarului PDL din Pomârla. Când a câştigat primăria în 2008, avea în plată vreo 200 de „nevoiaşi”. Acum mai are vreo zece familii. Restul au fost trimişi la muncă şi n-a murit niciunul. Doar cei din USL plâng cu lacrimi de crocodil văzând cu Guvernul Boc le închide sursele de obţinere a voturilor.
Când se vor da ajutoare sociale celor care merită cu adevărat şi nu profitorilor, vor fi bani şi pentru majorat salariile la profesori, majorare care se impune indiferent de evoluţia crizei economice. Dacă am dat o lege prin care să-i tragem la răspundere, să le dăm şi lefuri pe măsură. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatrura zilei
Bancul zilei: Contestaţie fiscală
Reţeta zilei: Răcituri din cap de viţel
Mexicanii au prins prima femeie lider al unui cartel de droguri
Udrea vrea ca hotelurile RAAPPS să fie scoase la vânzare
În 2-3 ani România va cheltui mai mult decăt Grecia, Italia sau Spania pe asistenţa socială
Moldova a fost sau mai este încă la un pas de război?
Şansele ca Grecia să intre în incapacitate de plată în următorii cinci ani sunt de 98%
Noi întreruperi de apă în Botoşani
Botoşani: Pompier ocupant al locului III la Campionatul de tenis de câmp
Aparatura veche la fier vechi cu ajutorul Primăriei Botoşani
Dorohoi: Locuinţele sinistraţilor au fost conectate la gaz
Botoşani: De săptămâna viitoare se vor distribui ajutoare alimentare UE
Preacinstitul Niţură acuză de hoţie candidaţii la CJ
Traian Băsescu s-a întâlnit în Biroul Oval cu Barack Obama.
întrevederea a durat aproximativ 25 de minute
Sancţiuni aspre pentru cei care ridică mâna asupra medicului
Botoşani: 100 locuri de muncă vacante
Botoşani: Directoarea Mardare nu se lasă schimbată din funcţie
Elevii nevoiaşi vor primi de la IŞJ rechizite gratuite
Morală pentru bădiţa Eugen!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă