Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24017
De la 07 Ianuarie 2003
122884084
Editorial

Schimbare la faţă cu păstrare de nărav

  • Ioan Rotundu
  • 31 January 2010, 23:00
Deşi mai sunt doi ani până la urătoarele alegeri locale, partidele politice vor să-şi primenească imaginea şifonată care s-au pricopsit în anii postdecembrişti. Noile strategii menite să prezinte electoratului un alt fel de partid nu sunt puse la cale prin sălile de şedinţă din sediul partidului, ci prin staţiunile de pe Valea Prahovei sau în Poiana Braşov. La sfârşitul acestei săptămâni, liberalii şi democrat-liberalii s-au întâlnit sus la munte, nu la izvor, ci în săli de restaurant unde, printre clinchet de tacâmuri şi pahare, printre felurile de meniu la care alegătorii de rând nici n-au cum visa. În disonanţa acestor zgomote, liderii marcanţi ai partidelor au discutat despre cum vor moderniza structurile interioare şi ce metode noi, europene, vor aplica pentru a intra în graţiile alegătorilor.
Numai că din toată această hărmălaie de zgomote specifice sălilor de restaurant şi vocile stridente ale unor politicieni am aflat că în fiecare partid, în prim plan, se dă lupta pentru putere, modernizarea şi intrarea în graţiile electoratului fiind trecute, deocamdată, în planul doi.
Dintre liberali ne-au venit adieri de şoapte cum că oratorul fără fapte concrete, Crin Antonescu, marioneta cu ochii de un albastru spălăcit a lui Dinu Patriciu, va candida din nou la preşedinţia partidului, iar Congresul PNL va avea loc în prima decadă a lunii martie. Călin Tăriceanu a rostit sentenţios vorbe mari, extrem de grele pentru cei din tabăra social-democrată, prietenii de conjunctură în alegerile prezidenţiale de anul trecut. Tăriceanu a glăsuit ferm că PNL-ul va merge pe picioarele sale şi n-are nevoie de braţul PSD pentru a câştiga viitoarele alegeri parlamentare cu peste 30%. Bietul Tăriceanu!
Preocupat mai mult de motociclete, omul a uitat de zicala că numai odată vede naşul puţa finei: la botez. Dacă Tărficeanu crede că va mai putea convinge vreodată pe români să voteze cu PNL într-un procent de majoritate aproape absolută, se înşeală amarnic. Crin Antonescu nu va mai fi locomotiva PNL. De vreme ce s-a asociat cu neocomuniştii lui Iliescu, într-un condamnabil sictir pentru memoria martirilor liberali omorâţi în închisori de comunişti, de vreme ce a compromis doctrina liberală acceptând idei de stânga într-un moment de criză economică, nu mai putem vorbi de un PNL istoric, ci de o adunătură de rebeli ai fostului regim comunist care n-au încăput la masa cu bucate confiscată de Iliescu şi ai lui.
Cu un beţivan ca Orban în prim plan, cu un bădăran politic precum Ţurcanu la Botoşani, finanţat din banii lui Patriciu, puternic mirosind a petrol şi trădare a intereselor naţionale către ruşi, PNL-sul să se mulţumească şi cu un viitor credit electoral de 10 %. N-au decât să se modernizeze cât or vrea, că tot robii năravului de până acum vor fi.
În tabăra democrat-liberalilor au apărut voci rebele. Monica Macovei amuşină la ceva mai sus în ierarhia de partid, bazându-se pe relaţia sa cu preşedintele Băsescu. Buldogul de Blaga mârâie, arătându-şi colţii şi ameninţând că nu va tolera accederea în ierarhia partidului a neaveniţilor. Preşedintelui Boc îi vorbeşte gura fără dânsul, pentru că soarta sa în partid va fi decisă de Băsescu.
PDL poartă o grea răspundere faţă de poporul român: aceea de a fi accentuat efectele crizei economice prin măsuri contrare interesului economic naţional. Iar răspunderea sa se agravează de la o zi la alta. Guvernul Boc a produs mult rău românilor, iar PDL va plătit politic poliţa răului făcut. Sunt mari şanse ca după alegerile din 2012 PDL-ul să dispară tot aşa de repede cum a apărut. Va rămâne în istorie ca o stea cu strălucire falsă. Poate să-şi schimbe denumirea în Partid Popular sau în Partid European sau în orice altă denumire, că năravul îi va urma până vor dispărea ca formaţiune politică.
PSD-ul n-a ieşit pe pârtiile de munte în acest sfârşit de săptămână. Liderii săi au făcut-o săptămâna trecută. Nici în interiorul lor lucrurile nu sunt deloc limpezi. Preşedintele Geoană trebuie să dispară de la conducerea partidului, că a produs mult rău prin ambiţiile sale politice veşnic înecate la mal. Trebuie să dispară şi Iliescu, această fantomă a comunismului care continuă să spurce firava noastră democraţie. Nici Năstase nu mai are ce căuta în fruntea partidului. S-a dovedit a fi orgolios, egoist şi cu apucături autoritariste, din acest punct de vedere fiind egalul lui Băsescu.
În PSD sunt valori umane care să facă din acest partid unul modern, european, şi cu responsabilitate în actul de guvernare. Dar numai dacă au puterea şi tăria de a arunca peste bord baronii locali gen Oprişan de la Vrancea, Nichita de la Iaşi sau Mazăre de la Constanţa şi odată cu ei să se dezbare de năravul actual.
În acest moment avem în faţă nişte bracuri politice, nu partide care merită să ne guverneze. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anda Adam şi Victor Slav au mers acasă la Mickey Mouse
Program TELE' M Botoşani, 1 februarie
Chişinău-Bucureşti: zarurile au fost aruncate
Patriotismul steagurilor nefluturate
Teoria convergenţei României şi RM
Petrecerea românilor din Seghedin a deschis
sezonul balurilor româneşti din Ungaria
Sunt foarte hotărât să candidez
Avem semnale că vor fi alegeri anticipate în mai multe colegii uninominale
Sa adoptam euro cu actualii politicieni?
Nu voi putea fi intimidat de gesturi inamicale
PNL poate si merita sa intre in Parlament pe picioarele proprii, nu cu ajutorul PSD
Le Figaro: România, noul eden al studenţilor la medicină
Povestea celor 3-4 porcuşori, “citit㔠de şeful ATE Bank
Aviaţia rusă a testat Suhoi T-50, un avion de vânătoare invizibil
Cei care fac astfel de afirmaţii trebuie să se gândească cum au ajuns ei miniştri
Horoscop
Comentariul comentariilor (XVIII)
Ioan Rotundu
Leac pentru nevastă contra bătăii de la bărbat
Cineva trebuie să pună capăt abuzurilor firmei HSR
o scenă care ne-a umplut de ruşine faţă de străini
Contabilii - cei care ne fac viaţa amară
Criminali ai şoselelor
Primarii din judeţ sunt invitaţi să beneficieze de serviciul Ghişeului Unic
Se caută manager la Memorialul Ipoteşti
Vama de la Rădăuţi Prut devine realitate pe 12 februarie
Ţâbu are iar probleme cu secretara
Protestul leului
E greu să scoţi Spitalul judeţean din datorii
mai ales când acest lucru se doreşte cu adevărat
84.000 de beneficiari ai ajutoarelor pentru încălzirea cu lemne
Problemele cu stabilirea salariilor la bugetari continuă
Noua Lege a Educaţiei a intrat în dezbatere publică
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog