Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
12927
De la 07 Ianuarie 2003
78482127
Editorial

Scump, domnule preşedinte, scump!

  • Ioan Rotundu
  • 26 November 2007, 23:00
Aventura politică a alegerilor europarlamentare s-a încheiat duminică seară cu o prezentă în jur de 30%. Tot de duminică seară s-a intrat în actul doi al alegerilor: circul politic. Supărat că n-a trecut pragul cu Buruiana pe listă, Vadim Tudor a anunţat că demisionează din Parlament. Nu singur, cu toată şleahta de falşi patrioţi. Ieri, demisia încă nu era depusă. Se mai gândea. Motivat poate şi de faptul că, inclusiv Cristian Diaconescu, lider PSD, i-a cerut să revină asupra demisiei, Vadim se va mai alinta un timp, după care, precum Ceauşescu, va declara că la cererea poporului îşi va retrage vorba aruncată la nervi.
Hazlie este demisia lui Cosmin Guşă din fruntea Partidului Iniţiativa Naţională. El i-a înmânat-o celui de-al doilea membru cu care formează partidul, Lavinia Şandru. Dacă va demisiona şi Lavinia, dispare partidul, de pe hârtie, că din atenţia electoratului a dispărut deja.
Dan Voiculescu, care se cocoşa că de nu va merge Partidul Conservator la Buxelles va demisiona, tace. Cum cele trei Antene ale sale l-au mediatizat intens în campanie, tac şi ele, simţindu-se cu musca pe căciulă.
Pe Gigi Becali, duminică seară, nu l-a băgat în seamă nici o televiziune. Probabil că de când nu mai bagă mâna în buzunar, după euroi, nici reporterii nu se mai simt atraşi de persoana sa. Mă bucur că prin procentul realizat de către partidul lui Becali, avem dovada că românii nu mai pot fi fraieriţi de toţi oierii care s-au chivernisit prin şmecherie şi dare de mită celor cu o stea mare şi aurită pe epolete. Mă bucur că electoratul i-a trezit la realitate şi pe cei de la PNŢ, care se dau „populari” în Parlamentul European încă din vremea lui Ceauşescu.
În toată această exuberanţă pentru unele partide şi răfuieli prin interiorul altora, referendumul preşedintelui Băsescu a rămas într-un con de umbră. Şi nu-i drept! Duminică seară, încercând să ne prostească pe faţă, preşedintele a susţinut că la vot au participat cinci milioane de români, iar patru au votat pentru susţinerea legii propusă de către persoana sa. Ca la referendumul din 19 mai a.c., preşedintele a accentuat că 80% dintre români vor votul uninominal. Total fals.
În primul rând că prezenţa la vot, pentru referendum, a fost de 26,6 %, adică vreo cinci milioane de cetăţeni, din care numai patru milioane şi ceva au vota cu „DA”. Scăzând din cele 16 milioane de români cu drept de vot cele patru milioane ce-au votat „DA”, rămân 12 milioane care au spus tot „DA”, dar legii deja votate de Parlament. Ei au votat cu „DA” prin neprezentarea la urnă. Nici n-aveau ce căuta, pentru că susţinând legea în varianta votată de Parlament, opţiunea lor nu se regăsea în întrebarea pusă pe buletinul de vot.
Dacă partidele nu vor pedala pe faptul că referendumul a fost o indubitabilă dovadă că românii nu-l mai susţin pe preşedinte, de unde şi indiferenţa faţă de dorinţa acestuia de a se prezenta la vota şi ştampila „DA”, atunci preşedintele va induce din nou în rândul opiniei publice că cei 80% cu „DA” l-au legitimat să insiste în promovarea legii sale.
Mai mult, Băsescu mai are un atu foarte puternic. El nu a promulgat legea votată de Parlament, ci a contestat-o la Curtea Constituţională. Procesul va dura, va urma apoi restituirea legii la Parlament, care Parlament se va codi şi va pierde timp să renegocieze ce deja s-a votat. Se poate ajunge la un blocaj politic, ceea ce-şi doreşte şi preşedintele. Alegerile de la anul vor bate la uşă, iar legea votului uninominal tot nu va deveni operativă. Iar preşedintele Băsescu va ieşi din nou pe posturile de televiziune şi le va spune românilor că dreptatea este a sa, că politicienii sunt cei care n-au vrut legea. Deşi tocmai preşedintele este cel care-şi doreşte din toată inima ca legea să nu devină operaţională, dorinţă afirmată public de mai multe ori, până a se acutiza lupta dintre el şi Parlament.
Iată de ce partidele politice trebuie să i-o ia preşedintelui înainte şi să-i lămurească pe români de inutilitatea acestui referendum, traducând pe înţelesul larg cauza rezultatelor catastrofale înregistrate în urma votului.
Referendumul a fost un moft al preşedintelui, care i-a costat pe români 21 milioane de euro. Iar duminică seară preşedintele a declarat românilor că rezultatele votului s-au constituit într-o lecţie şi pentru el. Scump, domnule preşedinte, foarte scump pentru buzunarul nostru o astfel de lecţie! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Oamenii de afaceri străini îşi închid fabricile
aproape 1000 de salariaţi lăsaţi fără loc de muncă în prag de iarnă
Agenţii economici vor plăti cu o taxă mai puţin
Birocraţia a făcut utilizarea formularului E112 aproape imposibilă
până să obţii aprobările necesare să fii operat în străinătate, mori cu zile
Elevii de clasa I vor fi vaccinaţi
Profesori botoşăneni participanţi la o reuniune de proiect în Franţa
„Educaţie” şcolară cu palmele şi recipiente din plastic
CJ încheie cu succes un proiect transfrontalier cu partenerii Ucraineni
Încercări de protejare a copiilor instituţionalizaţi
S-a găsit o soluţie pentru muzeul de etnografie
CJ va avea sală de şedinţe separată de Instituţia Prefectului
Multe semne de întrebare asupra votanţilor unguri din Botoşani
Primarul Flutur vrea să copie din modelul francezilor
Mulţumirea lui Ciuştea este în contradicţie cu rezultatele votului
Democraţii botoşăneni au rămas fără preşedinte
Şocant - Escrocherie Caritas la Allianz Ţiriac în România
Cisternă căptuşită cu ţigări
Părinţi şi copii celebri vin la ”Happy Hour” de 1 decembrie
Încercare de ieşire ilegală din ţară prin folosirea forţei
Confuzie
Horoscop
Program TELE’M Botoşani, marţi, 27 noiembrie
Anunţ important
Românul şi groapa
Tochitură Burebista
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă