Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1151
De la 07 Ianuarie 2003
123134891
pnl
Editorial

Se bat în târguri şi revelioane, dar pe banii cui?

  • Ioan Rotundu
  • 20 December 2013, 23:00
Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, nu-l slăbeşte deloc pe primarul Ovidiu Portariuc în privinţa organizării de evenimente publice cu larga participare a botoşănenilor. Discutam ieri cu cineva din clasa politică botoşăneană şi-mi spunea că nu este deloc bine ce se întâmplă. Cică această concurenţă dintre cei doi nu duce la nimic bun şi se va sfârşi într-un mod tragic.
Nu ştiu cum se va sfârşi această concurenţă politică dar ştiu cine a fost primul care a dat startul. Dacă în Filozofie mai există disputa legată de primordialitatea oului sau a găinii, asupra întâietăţii materiei sau spiritului, în politică nu se pune astfel de probleme. În politică primul este cel care adună în jurul său mai mulţi fraieri ca să le obţină votul atunci când va sosi momentul.
Primul care a început cu organizarea de târguri a fost Florin Ţurcanu. Târgul agrozootehnic de la Popăuţi a prins repede la botoşănenii dornici să iasă la o distracţie şi în afara oraşului. Portariuc a privit cu invidie politică la succesul lui Ţurcanu şi şi-a dorit ca atunci când va ajunge primarul Botoşanilor să-l plagieze, ca să folosesc un termen consacrat deja prin PSD, urmând a demonstra că este mai priceput la domeniul distracţiilor.
Festivalul verii din august 2012 organizat de Portariuc a ieşit prost. S-a vrut unul fastuos şi a ieşit unul amplu criticat de botoşăneni. În schimb, pentru buzunarul lui Portariuc şi al partidului său se pare că festivalul a fost unul fructuos.
Spre toamnă, Ţurcanu a organizat târgul de la Popăuţi. Un alt succes care i-a dat insomnii lui Portariuc. Aşa că primarul a pus de un Revelion 2013 în stradă. Botoşănenii iar au fost nemulţumiţi. Focul de artificii a fost unul de comemorare şi nu unul de sărbătoare. În schimb, preşedintele Ţurcanu a luat seamă că Revelionul poate fi un bun prilej de a acumula capital politic.
În vara acestui an, din nou Festivalul verii s-a lăsat cu multe critici la adresa lui Portariuc şi cu acuzaţia că ar fi băgat ăn buzunar peste 100 mii euro. Numai Dumnezeu, cei de la DNA şi fostul viceprimar PDL Florin Ghiorghiţă ştiu care este adevărul. Până una, alta, hoţul neprins este primar cinstit. A mai pus primarul şi de o sărbătoare cu pretenţie de Ziua recoltei. Un adevărat fiasco. Dacă va continua aşa va rămâne fără susţinători. Chiar şi social-democraţii îl critică, mai pe la dos, dar îl muşcă zdravăn de fund.
Ţurcanu s-a împăunat la Popăuţi cu un nou târg şi din nou a cules aplauze. Umilit în târguri, dar încă neînvins în organizarea de revelioane, Portariuc a anunţat că Revelionul 2014 va fi nul de pomină. Aflat pe baricade, preşedintele Ţurcanu a anunţat că şi el va organiza un revelion pe cinste, de neuitat, un Revelion liberal ce va preceda un Moş Crăciun liberal.
Şi ca nu cumva să fie tras pe sfoară de primar, a şi instalat scena în faţa intrării bîn clădirea Consiliului judeţean
Numai că organizarea oricărui eveniment public pe raza municipiului Botoşani are nevoie de autorizaţia primarului. Aşa stând lucrurile, până la urmă cei doi au acceptat să colaboreze iar Revelionul să fie comun. Cine va culege roadele politice ale unui asemenea eveniment încă nu se poate şti. Cert este că şi preşedintele Ţurcanu şi primarul Portariuc au alocat bani publici pentru organizarea evenimentului.
Iată că am ajuns şi la punctul sensibil. Este corect ca din banii publici să se organizeze astfel de evenimente? Nu prea. Botoşănenii plătesc impozite şi taxe ca banii adunaţi să fie folosiţi în interesul comun. A folosi o parte din bani la un eveniment la care participă doar o mică parte dintre cetăţeni, evenimentul fiind unul distractiv, nu este corect şi moral faţă de toţi ceilalţi care se vor distra în noaptea de Revelion pe banii lor.
Nici împărţirea de cârnaţi sau alte drăcovenii alimentare în noaptea de Revelion nu este o decizie corectă. Să presupunem că toţi botoşănenii din oraş vor pofti la cârnaţii lui Ţurcanu, care sunt în cantitate limitată. Ce se va întâmpla atunci?
Revelioanele în stradă nu le-au inventat românii. Ele sunt organizate peste tot în lumea civilizată. Dar nicio instituţie publică nu şi-ar permite să aloce bani publici. O fac din sponsorizări. La români banul public este frecvent folosit de politicieni pentru a acumula capital politic. Se întâmplă aşa pentru că nu-i trage nimeni la răspundere. Pentru că majoritatea dintre noi preferăm să acceptăm aceste abuzuri fără să le sancţionăm în vreun fel. Prin tăcerea noastră devenim, cu sau fără voie, părtaşi la destrăbălarea acestor politicieni.
Mai mult, chiar aplaudăm distracţia pusă la cale pe seama banilor noştri. De fapt, astfel de decizii ale aleşilor noştri frac parte din normalitatea pe care noi am creat-o prin votul nostru. Aceşti monştri politici sunt produsul gândirii noastre, a mentalităţii care ne domină, a indiferenţei noastre pentru viaţa publică. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Studentul tatii
Gastronomie: Carnaţi moldoveneşti
Rata şomajului în trimestrul al treilea este mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012
Patriarhia cere fiecărui Consiliu Judeţean câte o donaţie de 300 de mii de lei
pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului
Cadou de Crăciun pentru un politician corupt
UE îşi pierde ratingul de top S&P din cauza slăbirii coeziunii
Deputatul Gheorghe Coman ar fi lovit maşina procurorilor şi i-ar fi acroşat pe anchetatori când a fugit de la flagrant
cum se laudă deputatul-lăcătuş mecanic cu cunoştinţe din mediul politic li cum cerea whisky Jivă
În timp ce Ponta declară sprijin necondiţionat Belgradului, campanie furibundă antiromânească în Timoc
Biserica Ortodoxă Sârbă şi autorităţile de la Belgrad vor distrugerea Bisericii Ortodoxe Române din Timoc
Proteste de amploare sâmbătă în Bucureşti: „21-22 vrem democraţia înapoi”
Românii din SUA cer lui Zgonea ridicarea imunităţii lui Coman
Ratificarea amendamentelor la Codul Penal va slabi statul de drept
Senatorul PSD Victor Mocanu a fost trimis in judecată de procurorii DNA
Felicitare Teatrul "Vasilache" Botoşani
Felicitare Memorialul Ipoteşti
Filme One Grande perioada 20 - 26.12.2013
Inaugurarea Pieței Agroalimentare Botoșani - un proiect făcut de botoșăneni pentru botoșăneni
O manifestare culturală locală intrată în comă
Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă
Boto;ani: Întâlnire cu „mica scriitoare” pentru Alexia, fetiţa de 2 ani, bolnavă de cancer
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog