Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8650
De la 07 Ianuarie 2003
123786240
Editorial

Se destramă mitul Klaus?

  • Ioan Rotundu
  • 25 March 2015, 23:00
Simbol al luptei împotriva corupţiei care domină clasa politică actuală, Guvernul şi Parlamentul, preşedintele Klaus Iohannis a dezamăgit ieri pe mulţi români prin reacţia faţă de ce s-a întâmplat la Senat. Preşedintele s-a limitat doar la a-şi exprima dezamăgirea că senatorii n-au ridicat imunitatea colegului lor Dan Şova, postând un text pe contul său de Facebook
Nu aceasta era reacţia aşteptată de românii care l-au votat fiind convinşi că va fi un duşman neiertător faţă de actele de corupţie şi de cei corupţi. Am şi acum în faţa ochilor acea imagine de la televizor când candidatul Klaus Iohannis i-a cerut premierului candidat Victor Ponta să-şi suflece mânecile şi să facă o treabă gospodărească: să renunţe la Legea amnistiei şi să se iniţieze o lege prin care parlamentarii să nu mai beneficieze de imunitate în faţa legii penale.
Acest îndemn al lui Klaus i-a mobilizat pe români ca în turul II să-l voteze preşedinte. De atunci au trecut peste 4 luni de zile iar pocăinţa social-democraţilor faţă de insuccesul liderului lor politic de a ajunge preşedintele României s-a stins încet dar sigur. Iată că din nou parlamentarii PSD şi aliaţii lor au revenit la tupeul avut anterior, acela de a sfida voinţa populară dornică să-i vadă pedepsiţi pe corupţi,. Din nou îşi apără colegii care au comis grave infracţiuni de corupţie şi de devalizare a banilor publici de a nu putea fi anchetaţi ca pe orice român de rând.
Ce s-a întâmplat ieri în Senat este o sfidare fără precedent a aleşilor poporului faţă de responsabilităţile ce le-au fost încredinţate. Iar preşedintele ţării s-a mulţumit să-i dojenească, postând un text pe contul său de Facebook.
Faţă de gravitatea faptelor consumate ieri în Senat, era firesc ca preşedintele să ia foc, să iasă pe postul televiziunilor publice şi să ceară alegătorilor să-şi tragă la răspundere senatorii din colegiu, să le ceară ferm demisia şi să nu-i mai recunoască ca reprezentanţi ai lor. Au fost voci care au afirmat că se aşteptau de la preşedinte să ceară românilor să coboare în stradă la un miting de protest împotriva parlamentarilor, să le ceară demisia, să ceară demisia Guvernului Ponta ca să poată fi organizate alegeri anticipate.
Constituţional preşedintele n-are drept legal de a se implica în deciziile luate de parlamentari dar ca reprezentant al poporului poate chema poporul la proteste publice şi să-i tragă la răspundere pe vinovaţi.
Repet, modul în care s-a comportat ieri preşedintele Klaus Iohannis a dezamăgit şi a lăsat un gust amar multor români. Să sperăm că va conştientiza şi el cât de mult s-au degradat modul de lucru al parlamentarilor şi că va deveni mai energic în a protesta public, cerându-le ferm ori să respecte voinţa poporului de a nu-i mai apăra pe corupţi, ori să demisioneze.
Vinovaţi suntem şi noi, cei care am votat acest Parlament. Cum a putut ajunge senator această Florina Jipa, fostă judecătoare aflată la un pas de a fi aprobată judecătoare la Curtea Constituţională, care le-a cerut jurnaliştilor „lăsaţi-mă în pace cu Constituţia”. Femeia aceasta, care pretinde că în cariera sa de judecător a împărţit dreptatea, nu dă doi bani pe legea de căpătâi a României care este Constituţia. A creat ieri în Senat o întreagă panaramă publică, ungându-l pe Dan Şova cu mir adus de la Mormântul Mântuitorului ca să-l apere de prigoana DNA şi susţinând că Şiva este o personalitate a vieţii politice şi intelectuale româneşti. Iată, dar, cine ne sunt aleşii din Senat şi cum ne reprezintă ei.
Am înţeles că bucureştenii, sâmbătă sau duminică, vor organiza un protest public prin care să ceară demisia lui Ponta şi a parlamentarilor PSD. A mai fost organizat un astfel de protest şi s-au adunat vreo mie de cetăţeni. Dacă bucureştenii nu vor ieşi cu miile, chiar cu zecile de mii, lichelele social-democrate care vor fi mobilizate la semnalul cunoscut lor vor compromite mitingul şi toţi protestatarii se vor face de râs.
În ce-l priveşte pe preşedintele Klaus, să se aşeze în fruntea protestatarilor. Nu este un gest neconstituţional, dimpotrivă, este o dovadă de solidaritate civică şi de respect a separaţiei puterilor în stat. Altfel mitul creat pe seama dorinţei sale de a lupta cu corupţia şi corupţii se va destrăma tot atât de repede precum s-a născut. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă cremă de dovleac cu ghimbir
Bancul zilei: Viitor asigurat
Horoscopul zilei
Botoşani: Un proces care jigneşte memoria colectivă a celor din Flămânzi
Ioan Rotundu
Emil Hurezeanu: Eu sunt impotriva spectacolului justitiarist
Romania este o tara gripata/ Suntem inraiti, transformam totul in rau/ Acum suntem intr-un moment foarte periculos
Momente incredibile in Parlament
Senatoarea Florina Jipa i-a dat cu mir pe frunte lui Dan Sova, inaintea votului pentru ridicarea imunitatii: Mai lasati-ma cu Constitutia!
Grecia ar putea paraliza NATO in cazul unui agresiuni a Rusiei
crede Zbigniew Brzezinski
Dan Sova scapa de arestare pentru ca nu a fost intrunita majoritatea in Senat
Darius Valcov a fost insa lasat pe mana procurorilor. Controversa majora pe procedura in cazul Sova
Raluca Turcan: Daca il arestau pe Dan Sova, cadea Guvernul
Sova duce la Victor Ponta direct
Dan Tapalaga: Cum a ajuns Romania paralizata de procurori
Cateva observatii la iesirile lui Emil Hurezeanu
Guvernul renunta sa mai majoreze valorile pentru taxe locale
dar obliga primarii sa le indexeze anual
Decizia senatorilor de a-l scapa pe Sova de arestare, posibil neconstitutioala
Darius Valcov a fost retinut de procurorii DNA
Ţigarete de contrabandă ascunse într-un Mercedes
Populatia va achita impozit si pentru terenul ocupat de locuinte
Peste 30 de ONG-uri ii scriu ministrului Teodorovici
Riscam falimentul din cauza problemelor grave din POSDRU
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog