Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21782
De la 07 Ianuarie 2003
90427293
Editorial

Se moşeşte un nou partid

  • Ioan Rotundu
  • 7 September 2006, 23:00
Cam timid, ce-i drept, prin mediul politic botoşănean se discută de apariţia unui nou partid pe eşichierul politic naţional, ce se află în căutarea unui lider local care să-i organizeze filiala. Despre viitorul partid, ce va avea la bază doctrina social-creştină, nu se cunosc prea multe informaţii. Se afirmă că liderul naţional va fi Ioan Talpeş, fostul consilier prezidenţial al lui Iliescu dar şi fostul şef al Direcţiei de Informaţii Externe. Partidul pare a se numi Uniunea Populară Social Creştină (UPSC), iar Talpeş, în demersul său, se spune că s-ar bucura de sprijinul Angelei Merkel, nimeni altul decât cancelarul Germaniei, considerată în prezent ca fiind cea mai puternică femeie de lume.
Sătui de insuccesele ţărăniştilor, de bâjbâielile politice ale acestora, având nevoie de o întărire internaţională a doctrinei social-creştine, nemţii s-au hotărât să sprijine în România înfiinţarea UPSC. Nu numai nemţii pun umărul la înfiinţarea acestui partid, ci şi americanii. Surse din preajma lui Talpeş au dat ca sigură data de 30 septembrie a.c., ca dată când se va anunţa public apariţia UPSC. Se crede că la eveniment va participa chiar Angela Merkel şi doi congresmeni americani.
Am încercat să clarific cât de cât intenţiile de viitor ale partidului ce se plămădeşte în aceste zile. În primul rând, raţiunea înfiinţării lui ar fi determinată de dezmăţul politic ce domină partidele aflate la guvernare, dar şi în opoziţie. Partidul Democrat este perceput în exterior ca un partid problemă pentru orice coaliţie politică aflată la guvernare, dar şi un fel de goarnă a preşedintelui Băsescu. PNL-ul a devenit un partid cu tendinţe dictatoriale, dominat de anumite grupări politice şi economice ce acţionează în spirit de castă. PSD-ul, aflat în opoziţie, este perceput ca un partid aflat în căutarea identităţii, a unui lider credibil, dar şi ca un partid implicat în multe acte de corupţie, cât s-a aflat la guvernare.
Aşadar, lumea bună europeană vrea ca în România apele politice să se limpezească. Să se limpezească într-un mod favorabil lor. Iar cel mai energic pare să fi acţionat Germania. În opinia mea, cred că ideea nu este rea. Din patru în patru ani, românii s-au obişnuit să li se ofere câte o nouă jucărie politică, pe care s-o voteze cu încredere. În 1992 au votat masiv PDSR-ul desprins din FSN, în 1996 au votat CDR-ul căreia i s-a stins lumina în chiar mijlocul tunelului. Au revenit la prima dragoste în 2000, când au votat din nou, şi cu deplină încredere, PDSR-ul ca în 2004 să acorde încredere Alianţei DA cu înşelătorul slogan „Să trăiţi bine!” Dacă la alegerile anticipate din primăvara anului viitor, sau poate la cele de drept din 2008, li se va oferi spre vot o UPSC, cosmetizată cu un slogan de tip european, nu văd de ce românii n-ar vota.
Poate că pe aceste considerente mizează cei care au iniţiat înfiinţarea noii formaţiuni politice. Nu ştiu cum va privi preşedintele Băsescu naşterea acestui partid, despre care sunt sigur că ştie multe detalii, dar s-a abţinut de la vreo declaraţie publică. Băsescu este în căutarea unei formule politice de partid care să-i asigure suportul electoral la alegerile prezidenţiale din 2009. După cum evoluează lucrurile între PNL şi PD, nu văd un viitor de aur pentru Alianţa DA iar pe Băsescu cu sacii în căruţă. Cineva, un politician local de marcă, curtat să devină şeful filialei viitorului partid, mi-a declarat neoficial că nicicum UPSC nu va fi un partid pro Băsescu.
Imaginea externă a preşedintelui Băsescu este una de arlechin , de joli-joker şi s-ar putea ca în 2009 nici să nu mai candideze, dacă nu va fi demis până atunci prin procedura constituţională specială. Iată un motiv de reflecţie asupra unor viitoare candidaturi prezidenţiale. Nu mă refer la Vadim, la Becali şi alţii de stirpea lor. Mă refer la un candidat serios, aşa cum şi-l imaginează Octavian Paler, care să pună capăt mocirlei morale în care este aruncată în prezent România şi care să redea atât încrederea poporului în şeful ales cât şi încrederea partenerilor externi în România. Poate că UPSC ne pregăteşte o surpriză în ce-l priveşte pe următorul preşedinte al României. Să urmărim ce ne va oferi viitorul!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CLVII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Gogoşari preparaţi la rece (nefierţi)
Când pluralul este folosit într-un mod nepotrivit
Scandal izbucnit de la flori
Fenomenul de furt la cântar ia amploare
Societăţi care vor fi nevoite să-şi tragă oblonul
Gripa aviară este aşteptată să-şi arate colţii
Centru de zi la Ştefăneşti
Primari chemaţi la munca de lămurire pentru angajări la Legea 76
Vorona – capitala culturii botoşănene
Angajaţi lipsiţi de protecţie
Amprenta lăsată de şcoala de vară asupra democraţilor botoşăneni
Ţărăniştii au probleme cu denumirea partidului
Societatea Drumuri şi Poduri îşi ia adio de la CJ
Prefectul face ordine în Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Conţac taie din elanul liderului Impact
Bani publici cheltuiţi pe verificarea reclamaţiilor false
Conţac rămâne fidel social-democraţiei
În curând, prefectul Roman va fi naş
În curînd, va începe să emită un nou post de televiziune
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă