Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
9619
De la 07 Ianuarie 2003
77884241
Editorial

Se poate la americani, dar nu şi la noi

  • Ioan Rotundu
  • 11 November 2007, 23:00
Revenit în Botoşani, americanul Fredy Filip, doctorul care a condus Medical Mission, crede că a sosit timpul ca şi medicii botoşăneni să adopte voluntariatul în desfăşurarea unor acte medicale. Iar ca acest voluntariat să se poată manifesta, este necesar ca oamenii de afaceri botoşăneni să-l susţină cu sponsorizări. Corectă observaţia medicului american, numai că ea încă nu poate fi implementată, nu la Botoşani, ci în întreaga Românie . Piedica o constituie atât legislaţia, dar mai ales mentalitatea în care stau ancoraţi slujitorii lui Hipocrate.
O să încerc să-mi argumentez opinia pornind de la mentalitate. Anul trecut am fost invitat să particip la o dezbatere a Clubului Lyons, organizată la Hotel „Maria” din Botoşanii noştri. Dezbaterea a fost iniţiată de către membrii Clubului Lyons – Suceava, iar ca participanţi au fost mai multe personalităţi locale, printre care şi câţiva medici. Pentru cine nu cunoaşte, Clubul Lyons, în româneşte Clubul Leilor, este o puternică organizaţie internaţională, formată din oameni extrem de bogaţi, care promovează fel de fel de acte caritabile. Între acest Club şi Masonerie există nişte apropieri, dar deosebirea esenţială constă în faptul că Masoneria nu practică acte de caritate.
Printre altele, în cadrul acelei dezbateri s-a reliefat faptul că un grup de medici suceveni, membri ai Clubului, au susţinut o activitate caritabilă, în sensul că au acordat consultaţii oftalmologice gratuite. Mult s-au mai mirat medicii botoşăneni prezenţi de o astfel de acţiune şi au promis sucevenilor că vor proceda şi ei la fel. De atunci a trecut anul, la Botoşani s-a înfiinţat o filială a Clubului Lyions condusă de prof. dr. Cornel Furtună, dar actul de caritate promis de medicii respectivi n-a mai avut loc. Elanul lor s-a topit odată ce au constatat că o astfel de acţiune nu le aduce bani, ci trebuie să scoată bani din buzunar.
Aşadar, mentalitatea imprimată de ani şi ani de când îşi exercită profesia de medic, acea mentalitate de a primi şi nu da nimic gratuit, a fost mai puternică. Apoi, rămânând în interiorul acestei mentalităţi, medicii, chiar dacă ar beneficia de anumite sponsorizări, mai întâi s-ar înfrupta ei, după care, de ochii lumii, s-ar mai implica şi în acţiuni voluntare. Medicii noştri nu sunt formaţi şi educaţi în acelaşi mediu studenţesc, de lucru ca cei americani. Cum ar spune un hâtru de prin vreo comună „au mână de preot”.
Medicii americani, în demersul lor de a promova voluntariatul medical în lume, voluntariat de care şi Botoşanii beneficiază de câţiva ani, se bucură de o puternică sponsorizare din partea companiilor americane, a oamenilor de afacere, bancheri etc. Numai că aceste sponsorizări sunt încurajate de legislaţia care acordă sponsorilor fel de fel de facilităţi, de la scutirea de impozit a dublului sumei sponsorizate, până la reducerea impozitului pe venitul personal.
La noi, legislaţia nu permite sponsorizări decât într-un procent nesemnificativ, 3 la mie din cifra de afacere dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat statului, iar de la angajaţi 2% din impozitul pe salariu. Iar dacă nu ai profit, nu poţi sponsoriza. De te încadrezi în lege cu sponsorizarea, n-ai nimic de câştigat, pentru că legea nu-ţi oferă nici o facilitate. Mai mult, există în rândul controlorilor financiari format curentul că dacă un agent economic a sponsorizat vreo acţiune culturală sau socială, profitul său să fie purecat la sânge.
Iată, dar, doi factori care împiedică, pe la români, dezvoltarea activităţilor voluntare pe seama sponsorizărilor primite de la oamenii de afaceri. Vorba sloganului de pe la începutul anilor 1990: „Cine a stat 50 de ani sub ruşi, nu poate gândi ca Bush”. Medicii americani n-au cum să înţeleagă sensul acestui slogan, ei venind dintr-o lume total diferită de-a noastră. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Medical Mission recomandă voluntariatul medical
Oprişanu zice că n-avem nevoie de medici specialişti
Un sfert din dozele de vaccin s-au epuizat
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului şi-a deschis filială la Bucecea
Record la controale şi amenzi înregistrat de OJPC
Primării nu se simt responsabile faţă de necazurile bolnavilor
primarii n-au depus declaraţiile de asigurat la CJAS, iar bolnavii nu primesc adeverinţe
Moartea învăluită în mister a unui botoşănean devenit mason
Conservatorii pornesc o campanie anti infractori din Botoşani
Lozneanu şi-a reînnoit mandatul la şefia PC Botoşani
Ţâbuleac cere controale care să-l înfunde pe Conţac
Ţâbuleac salută promovarea fostului prefect Roman
Bani frumoşi pentru reabilitarea Parcului „Mihai Eminescu”
Flutur vrea un parc de agrement care să deservească zona Moldovei
Miluţ a trimis ajutoarele promise
Prefectul a inaugurat drumul de la Hăneşti
Să ţi se dea cu copita e una, să le dai peste nas e cu totul altceva
Comunicat de presă CJ
Deturnare de fonduri la ICR
Primari care-şi fac geamantanele, primari care rămân (II)
Ruşinea… Măriei
Horoscop
Votaţi-o, că merită!
Program TELE’M Botoşani, luni, 12 noiembrie
Vă oferă un revelion de vis
Mălai moldovenesc cu dovleac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă