Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20629
De la 07 Ianuarie 2003
86891617
Editorial

Se va declara Ţurcanu învins?!

  • Ioan Rotundu
  • 30 January 2014, 23:00
Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, a declarat că se gândeşte serios la a nu mai candida în 2016 pentru un nou mandat în această funcţie şi că-şi va încerca norocul pentru un post de senator. O asemenea declaraţie, mai ales venită din partea unui om care s-a ridicat în politică pornind de la cel mai de jos prag, de la membru PNL într-o organizaţie comunală, deci a demonstrat capacitate şi putere politică de a lupta, te obligă să te întrebi cu ce lucruri grave se confruntă de este hotărât să ia o astfel de decizie.
Joi seară am participat, ca de obicei, în calitate de analist politic la emisiunea Dialog deschis de pe tele’M, invitatul moderatorului Ionuţ Poclid fiind chiar preşedintele Florin Ţurcanu. Am discutat cu acesta mai pe îndelete cauzele pentru care ar renunţa să mai candideze la preşedinţia CJ. Chiar dacă n-a recunoscut toate greutăţile cu care se confruntă în activitate, nu mi-a fost greu să înţeleg şi partea ascunsă a acestei lupte politice pe care el o duce cu PSD-ul.
Este o luptă politică pentru putere, o luptă pe care liderii PSD şi în special Andrei Dolineaschi şi Ovidiu Portariuc o duc la vedere sau prin culise pentru a-l determia pe Ţurcanu să-i primească la masa cu bucatele bogate ale bugetului judeţean, să le facă parte, să le îndestuleze baronii locali care suferă enorm că partidul lor deşi este la putere, în judeţul Botoşani PSD-ul trăieşte vremuri mai crunte decât atunci când se afla în opoziţie.
Dolineaschi şi Portariuc nu mai vor să accepte ca primarii lor, firmele aflate sub protecţia PSD-ului, să nu se înfrupte din fondurile judeţului aşa cum o făceau în vremurile când preşedintele CJ era un lider de marcă al PSD.
Şi cum să suporte liderii PSD să privească cum Ţurcanu împarte felii din tortul bugetului judeţean, fără ca ei să nu se afle în centrul acestor decizii, fără ca ei să nu poată avea un cuvânt de spus.
Social-democraţii nu pot uita cum din 1992 şi până în 2006 au dispus de bugetul judeţului cum le-a fost vrerea, având atât preşedinte în fruntea Consiliului judeţean cât şi prefect. Viaţa plină de prosperitate şi îndestulătoare pentru toţi cei aflaţi sub cupola PSD a început să se altereze când preşedinţia instituţiei a fost preluată de Constantin Conţac. Chiar dacă era în fruntea PSDD, Conţac n-a acceptat să fie marioneta intereselor din interiorul partidului şi a pus piciorul în prag, căutând să facă dreptate atât cât îi era cu putinţă. Atitudinea sa de a nu acorda favoruri protejaţilor ce formau şi încă mai formează gaşca de bază a social-democraţilor botoşăneni l-a costat libertatea.
În perioada 2008 – 2012, cât preşedintele instituţiei a fost Mihai Ţâbuleac, deşi ajuns în funcţie cu sprijinul politic al PDL, Ţâbuleac a colaborat la greu cu cei din PSD. Acceptând a-i face părtaşi la privilegiile funcţiei de preşedinte. Ţâbuleac a dus o viaţă tihnită şi lipsită de grijile pe care i le-ar fi putut crea un PSD aflat cu adevărat în opoziţie.
Problemele celor din PSD au reapărut din momentul în care în fruntea CJ a ajuns liderul PNL Florin Ţurcanu. Poate că speriat de ofensiva celor de la DNA, care au continuat să-i ancheteze şi aresteze pe liderii USL fără a ţine cont că ei sunt la putere, poate dintr-un spirit al dreptăţii ce-l caracterizează pe omul din provincie, Ţurcanu i-a ţinut la distanţă pe cei din PSD de bugetul judeţului. Când a fost vorba de împărţit bani la primării a făcut-o respectând legea. Numai că o astfel de împărţeală a stricat socotelile social-democraţilor care aveau nevoie de bani la primarii lor pentru ca aceştia să poată susţine cu ajutoare financiare masa de votanţi.
Lăsându-i pe primarii abonaţi la ajutoare sociale fără bani, preşedintele Ţurcanu şi-a atras ura liderilor PSD, critica lor dar mai ales sabotajul lor. Liderii PSD l-au lucrat pe Ţurcanu la nivel de ministere. Acolo i-au blocat uşile şi sursele financiare, lăsându-l cu proiecte nefinanţate şi investiţii nefinalizate.
Pe liderii PSD Botoşani nu i-a interesat şi nu-i interesează că lovind în Ţurcanu lovesc în botoşăneni, în dezvoltarea judeţului, în crearea de locuri de muncă. Ei vor neapărat să-l izoleze pe Ţurcanu în a mai acumula capital electoral prin a face treabă, fără să le pese de preţul pe care-l suportăm noi.
Iar sabotajul social-democraţilor este abia la început şi Ţurcanu ştie asta. El se aşteaptă la ce va fi mai greu: să nu mai primească fonduri guvernamentale pentru judeţul Botoşani cu care să susţină noi proiecte şi să le termine pe cele începute. Iar împotriva acestui sabotaj n-are arme cu care să poată lupta. Este singur iar pe un ajutor de la centru, adică de la şefii din PNL Bucureşti, nu se poate baza. Oricând PNL poate fi scos de la guvernare, mai ales că în momentul de faţă este tratat de premierul Ponta cu superioritate şi ţinut la distanţă de banii din bugetul ţării.
Aşa privite lucrurile, decizia lui Florin Ţurcanu de a nu-şi mai reînnoi mandatul de preşedinte apare justificată. Părerea mea

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Femeile nemulţumite
Autoturism cu ţigări de contrabandă descoperit la Stânca
22 de intervenţii ale pompierilor în ultimele 24 de ore
Trenuri anulate din cauza viscolului din sudul ţării
Canada impune interdicţii de călătorie liderilor Ucrainei
Petru Bogatu: Ianuşescu, figura întârzierii în istorie
Victor Ponta susţine că ordonanţa de urgenţă privind ASF a fost "solicitată în mod expres" de CE si FMI
procurorii susţin că ordonanţa făcea jocurile în scandalul de corupţie Carpatica Asigurări
Volksbank a pierdut irevocabil un proces colectiv pe clauze abuzive privind comisionul si dobânda
Gheorghe Coman şi-a recunoscut vinovăţia în instanţă. El a fost condamnat cu executare
Gruia Stoica a fost arestat preventiv pentru 29de zile
Traian Băsescu: Îmi asum eroarea de a nu fi înţeles art. 140 din Codul de procedură penală
dacă premierul nu îl corectează, devine emblema corupţiei
Cristina Pocora, despre condamnarea lui Fenechiu: O pierdere pentru PNL
Relu Fenechiu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare
prejudiciul pe care fraţii Fenechiu şi ceilalţi inculpaţi trebuie să îl platească: 5,7 milioane lei
Botoşani: Profesorul filozof Dolineaschi este repetent la morală
Un Portariuc travestit în detectiv
Ioan Rotundu
Relu Fenechiu s-a predat la Poliţia Iaşi
alături de el s-au predat si fratele său, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă