Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6594
De la 07 Ianuarie 2003
108337770
Editorial

Sfaturile preşedintelui Iohannis şi surzenia liberalilor

  • Ioan Rotundu
  • 2 December 2019, 17:09
Preşedintele Klaus Iohannis pare decis să-i dăscălească pe liberali cum să procedeze pentru a nu dezamăgi electoratul care i-a dăruit un al doilea mandat la conducerea ţării. Ultimul sondaj efectuat de IMAS la cererea postului de Radio Europa FM acreditează PNL cu 39%, faţă de numai 21% cât mai poate aduna PSD-ul.
Este cert că PNL se află pe o coamă de val care-l poate consolida la putere în urma alegerilor de la anul dar care îl şi poate scufunda dacă nu va demonstra românilor că guvernarea liberală este total diferită de cea a social-democraţilor iar nepotismul şi relaţiile de partid în numirea în posturi publice nu va fi înlocuită cu criteriul competenţei profesionale şi al moralităţii.
Discursul de luni al preşedintelui la şedinţa Biroului PNL a fost şi unul de tragere de urechi pentru că deja s-au efectuat numiri în posturi publice de persoane compromise profesional şi moral iar în teritoriu, pe la sediul PONL au început a face rând oportuniştii, interesându-se cât costă o numire într-un post de şef aducător de prosperitate.
Corect în a aprecia situaţia politică actuală, preşedintele ştie că PSD-ul nu este încă învins şi că, în teritoriu, deţine încă puterea prin oamenii de partid plasaţi în funcţiile cheie.. Această stare de fapt l-a determinat să le ceară liberalilor să acţioneze cu mai multă rapiditate în a curăţa instituţiile publice de oamenii PSD-ului şi, foarte important, să-i înlocuiască cu profesionişti pentru a câştiga încrederea românilor.
Derutat pentru scurt timp din cauza eşecului în alegerile prezidenţiale, PSD-ul se repliază din mers şi începe să contraatace. Iniţiator al recursului compensatoriu cu intenţia vădită de a-i scoate din puşcării pe membrii de partid condamnaţi pentru acte de corupţie şi fraudare de bani publici, acum acelaşi PSD, prin parlamentarii săi, se grăbesc să abroge în Parlament această lege ca nu cumva să fie PNL-ul cel care să abroge legea, câştigând un important capital electoral.
Este o nouă dovadă de ipocrizie a PSD-ului iar preşedintele Iohannis a sesizat jocul lor, motiv pentru care a cerut liberalilor să se mişte mai repede cu abrogarea recursului compensatoriu şi anularea pensiilor speciale.
Tare mă tem însă că intenţiile corecte ale preşedintelui vor fi compromise de interesele unor lideri liberali care au doar părul liberal, nu şi năravul care l-au moştenit de la PSD în perioada cât au coabitat în cadrul celebrei Uniuni Social - Liberale, monstruoasa creaţie a lui Victor Ponta şi Crin Antonescu.
Când fac această afirmaţie mă bazeze pe ce se întâmplă la Botoşani. Deşi nu s-a numit prefectul, în sediul PNL se fac tabele cu numiri de şefi la instituţiile descentralizate, fiind vehiculate nume nu tocmai potrivite cu declaraţiile făcute, adică numiri de profesionişti şi nu de oportunişti. Mai mult, un tabel completat astăzi se modifică a doua zi pentru că un şmecher a ştiut pe ce buton să apese, cu ce greutate de convingere pentru a-şi vedea numele în dreptul instituţiei râvnite.
Nu dau deocamdată nume, dar pot aminti de încercările de a-l face prefect pe poliţistul compromis Viorel Şerbănoiu sau der a-i prelungi şefia la conducerea IJP Botoşani, ori de a o pune prefect pe jurista Mihaela Aroşoaie, altă compromisă profesional şi moral aflată de cel puţin 3 ani în slujba PSD-ului botoşănean.
Mai amintesc aici de încercările disperate ale lui Dan Huţu, directorul Direcţiei de Cu8ltură Botoşani, pus în funcţie de liberalul Mihai Ţâbuleac, păstrat de liberalul Florin Ţurcanu şi preluat de bun de către Doina Federovici de la PSD pentru că de când este şef peste cultura botoşăneană a reuşit să-o demoleze aproape în întregime, ceea ce place extrem de mult pesediştilor, ştiut fiind că pentru PSD educaţia şi cultura sunt cei mai periculoşi duşmani. Huţu caută sprijin în PNL să-şi păstreze funcţia, mizând mult pe un sprijin din partea preşedintelui Costel Şoptică.
Sunt prea multe feudele în interiorul PNL Botoşani şi există un risc real ca în urma alegerilor locale de la anul Consiliul Judeţean să rămână tot la PSD. Toţi sunt de acord că Şoptică trebuie înlăturat de la preşedinţia partidului dar nu se mai înţeleg asupra celui ce ar trebui să-i fie înlocuitor. Mai sunt şi nişte pisici blânde care stau la pândă şi care se pricep să zgârie rău dacă li se iveşte prilejul.
Singura soluţie ar fi să fie lăsaţi tinerii să preia frâiele partidului iar cei uzaţi să se retragă pentru că numele lor nu mai impresionează electoratul, mai ales pe cel tânăr care a început să prindă gustul ieşitului la vot. Primenirea PNL-ului este absolut necesară şi din cauză că actualii uzaţi sunt prea apropiaţi ideologic de PSD, prea anchilozaţi în nişte tipare economice şi sociale care nu corespund actualei societăţi mult schimbată de influenţa celor plecaţi afară şi reveniţi, chiar şi pentru scurt timp, în ţară.
Situaţia de la Botoşani este una la scară mai mică a celei de la Bucureşti. Iată de ce cred că sfaturile preşedintelui se vor lovi de surzenia unor lideri PNL care sunt mânaţi de cu totul alte intenţii decât cele cerute de preşedinte Iohannis. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Ardeleanul şi antichităţile
hHoroscopul săptămânii 2 – 8.12.2019
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 29 noiembrie 2019
Liberalii se cotonogesc unul pe altul şi împreună partidul
Ioan Rotundu
Ziua Naţională sărbătorită la Darabani
Aflaţi cine sunt cei care au confiscat demnitatea săvinenilor
Ioan Rotundu
Începând de astăzi se pot depune cererile pentru acordarea tichetelor sociale
Epigrama săptămânii
Ioan Mamaische
Ionică Nechifor lăsat de executorul judecătoresc fără maşină la scară
Ioan Rotundu
Drama familiei Dumitraş, victimă a abuzurilor mafiei imobiliare
Ioan Rotundu
Ticăloşii din PNL Botoşani mai ticăloşi decât cei din PSD
Ioan Rotundu
O nouă ticăloşie marca PSD – ALDE: mită pentru jurnalişti
Ioan Rotundu
Magia Sărbătorilor cuprinde Botoșanii
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 6.12.2019
Primăria comunei Mihai Eminescu: N ATENTIA CETATENILOR
Lumea lu' Rotundu: Eroi sau şarlatani?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă