Luni, 14 iunie a.c., la Bucureşti a avut loc o şedinţă a Biroului Politic al PNL, şedinţă în care voci puternice din partid l-au luat la întrebări pe Ludovic Orban pentru că prin deplasările sale prin ţară pentru a-şi face campanie la preşedinţia partidului îl ponegreşte pe premierul florin Câţu, contracandidatul său.
Cum era de aşteptat şi cum a devenit o practică în rândul politicienilor de a-şi turna adversarii la presă, fragmente din discuţiile purtate au ajuns la presă iar reporterii prezenţi la sediul PNL l-au întrebat pe Orban dacă es6e adevărat că a fost aspru criticat de către colegii săi. Păstrând tradiţia actualilor politicieni de a nu recunoaşte când vine vorba de faptele lor reprobabile sau de a arunca vina asupra altora, Orban n-a recunoscut nimic şi i-a considerat mincinoşi pe cei care au dat informaţii la presă.
Numai că negaţiile sale de fapt au ascuns situaţia gravă în care se află din punct de vedere politic, el pierzând sprijinul unor organizaţii puternice din ţară. Oricum, organizaţiile din Ardeal s-au declarat de partea lui Câţu, ceea ce Orban ştia de la bun început. Spaima sa vine de la faptul că organizaţii din Moldova ţi Muntenia par a-l fi părăsit tot în favoarea lui Câţu, Orban constatând că în jurul său s-a creat un gol imens şi că în faţă i se deschide o prăpastie adâncă pe care nu va putea s-o evite.
Din surse centrale ştiu că lui Orban i s-a reproşat faptul că pentru a obţine votul USR la preşedinţia Camerei Deputaţilor a cedat useriştilor cele 4 ministere privind fondurile de dezvoltare şi economia ţării, ministere mănoase şi mult râvnite de către lideri din PNL.
Nici preşedintele Klaus Iohannis nu i-a venit în sprijin. Dimpotrivă, preşedintele chiar i-a reproşat că în calitate de premier a făcut multe greşeli care au dus la o pierdere importantă de voturi pentru PNL în alegerile parlamentare.
Eliminarea lui Orban din fruntea partidului aduce un suflu nou în jocurile politice ale liberalilor botoşăneni. Costel Şoptică (foto), impostorul care ţine şi cu dinţii la şefia PNL deja simte furnicături pe şira spinării.
Astăzi, pe când se afla la o întâlnire, a fost sunat de primarul Florin Buţura de la Ştefăneşti. Nu i-a răspuns pe motiv că acesta ar fi de partea grupării reprezentată de Cristian Achiţei.
Ce nu pare să conştientizeze Şoptică este faptul că nu numai primarul Buţura nu-l mai vrea preşedinte, ci marea majoritate a primarilor liberali şi mai ales a organizaţiilor comunale care au dreptul să participe la conferinţa judeţeană de alegeri cu o delegaţie numeroasă de membri.
La o primă evaluare, Şoptică se mai bucură de sprijinul primarului de la Flămânzi, Păltiniş, Frumuşica, şi tot mai puţin de sprijinul primarilor Verginel Gireadă de la Eminescu şi Alin Gârbaci de la Darabani.. Mai vrea Şoptică să-l schimbe pe Viorel Iliuţă de la preşedinţia organizaţiei Botoşani şi să-şi pună un om de încredere, ceea ce nu cred că va reuşi.
Dar altă problemă pare să se contureze în rândul liberalilor oponenţi lui Şoptică. Este ştiut că la întrunirea de sâmbătă a liberalilor cu Ludovic Orban deputatul liberal Cristian Achiţei şi-a anunţat candidatura la preşedinţia partidului şi sprijin în plan central pentru Florin Câţu. Fiori i-au cuprins pe Orban şi Şoptică. Numai că tot mai insistente sunt zvonurile că prefectul Dan Nechifor ar candida şi el la preşedinţia partidului cu sprijin pentru Câţu.
Şoptică chiar l-a sunat pe prefect şi să-i ceară socoteală de ce-şi permite să candideze, că-l va da afară din funcţie. Speriat c-şi va pierde funcţia şi privilegiile şi că va trebui să răspundă pentru multe fapte reprobabile, Şoptică nu mai judecă. Pe prefect îl poate schimba din funcţie doar premierul, care nul are deloc la inimă pe Şoptică.
Dacă Nechifor se va decide să candideze, atunci premierul Câţu va trebui să aleagă între Achiţei şi Nechifor. Iar alegerea va fi una delicată, pentru că Achiţei provine din PDL şi riscă să nu aibă sprijinul primarilor PNL iar Nechifor nu are suficientă experienţă politică dar are priză la toţi primarii PNL, însă nu şi-a exprimat o poziţie clară faţă de PSD.
Până la alegerile propriu-zise mai este ceva timp, aşa că se pot întâmpla multe, chiar şi minuni politice demne de extratereştri. Părerea mea!