Spre exemplu, ieri poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat mai multe controale la farmaciile din mediul rural. Dacă controlul ar fi privit stric respectarea legislaţiei fiscale totul ar fi fost firesc şi în cadrul competenţelor dar poliţiştii, prin constatările făcute şi măsurile luate, au afectat şi asistenţa pe linie de sănătate care se poate solda cu drame sociale.
În tot judeţul sunt farmacii rurale cu activitate axată stric pe medicaţia prescrisă de către medicii de familie. La astfel de farmacii cu greu se pot găsi cadre calificate în domeniu. Un absolvent de facultate farmaceutică nu va accepta să-şi sacrifice viitorul lucrând într-o farmacie dintr-un sat de pe malul Prutului sau de aiurea. La astfel de farmacii sunt angajaţi, îndeobşte, asistenţi medicali, şi ei cu cunoştinţe avansate în domeniul farmaceutic însuşite din şcoala de specialitate.
În farmaciile de la sate nu se prepară reţete şi nu se pun în vânzare medicamente pentru tratamente complexe. Se vând doar medicamente de strictă necesitate şi pentru care pacientul ar cheltui mult mai mult financiar şi fizic ca să le procure de la zeci de kilometri de la oraş.
Cum spuneam, ieri poliţiştii au efectuat un control iar la o farmacie din Mileanca au constatat că farmacista nu avea studii de specialitate şi că pe deasupra avea şi vreo 200 de comprimate cu conţinut psiotropic pentru care, susţine ei, nu li s-au prezentat documente de provenienţă. M-aş fi mirat ca farmacista să posede acele documente de vreme ce farmacia este un punct de lucru al centrului din Darabani. Documentele se păstrează la contabilitatea firmei iar la punctul de lucru se predau medicamentele pe bază de documente primare care să dea garanţii firmei că nu este păgubită de angajat.
Pentru că farmacista este numai asistentă medicală, poliţiştii s-au şi lăudat în presă că i-au întocmit dosar penal pentru exercitarea unei profesii pentru care nu dispune de studiile necesare. Poate că poliţiştii, înainte de a oua mărgica în presă, ar fi făcut bine să-i întrebe pe cei de la Colegiul Medicilor cum este legal.
Au mai descoperit poliţiştii că farmacia nu avea autorizaţie de funcţionare iar o publicaţie titra ieri că farmacia este un adevărat pericol public. Bietul reporter habar nu are că o hârţoagă de autorizaţie este mijlocul prin care statul încasează nişte bani la eliberarea ei. Ce, dacă avea autorizaţia, medicamentele de pe raft deveneau brusc panacee universale iar în lipsa acestei hârţoage se transformă în otrăvuri? Pentru lipsa autorizaţiei se aplică amendă ca sancţiune administrativă, nu se închide unitatea lăsând cetăţenii unei comune să nu aibă de unde cumpăra o aspirină.
Interesant este şi faptul că această farmacie, ca şi altele din zonă, nu funcţionează de ieri sau de azi ci de mai mult timp. Până acum totul a fost legal, de ieri, brusc, totul a devenit nelegal. Farmacia aparţine firmei Revita SRL Darabani iar patroana Maricica Bulmaga este de profesie farmacistă, absolventă a unei facultăţi din Arad.
Ministrul Finanţelor şi cei de la ANAF au anunţat că în această perioadă se face mucnă de prevenire şi nu de sancţionare. Corect ar fi fost ca poliţiştii să fi contactat patroana din Darabani şi să-i explice defecţiunile constatate şi consecinţele ce le-ar putea suporta dacă nnu intră în legalitate. Dar ei, precum miliţienii pe vremuri, iute au închis punctul de lucru şi au trecut la întocmirea de dosare penale. O soluţie antisocială şi batjocoritoare la adresa comunităţii din Mileanca, şi ea plătitoare de impozite şi taxe, şi ei beneficiari ai sistemului public de sănătate garantat prin Constituţia României.
O farmacie nu trebuie tratată pe picior de egalitate cu un magazin sau un bar. Astfel de unităţi comerciale sunt prin toate cătunele. Farmacii doar în câteva comune din judeţ iar acum le închidem şi pe astea. Părerea mea!