Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17400
De la 07 Ianuarie 2003
122877467
Editorial

Şpagă legiferată cu binecuvântarea opoziţiei

  • Ioan Rotundu
  • 10 October 2010, 23:00
În ediţia de sâmbătă a Jurnalului am publicat ştirea intitulat㠄Legea Parteneriatului public-privat (PPP) elimină complet licitaţiile”. Este vorba de o lege votată în Parlament de către toţi parlamentarii puterii susţinuţi şi de voturile opoziţiei. Interesant este că legea a trecut fără prea mare tam-tam şi fără ca parlamentarii opoziţiei să provoace vreun scandal politic.
Ce concluzii putem trage de aici? Concluzia că atunci când este rost de şpagă şi comisioane primite sub acoperirea lefii, fie parlamentari ai puterii, fie ai opoziţiei, se înţeleg cu toţii şi votează în deplină armonie, fără nici un fel de remuşcări. Aparent, motivul sau mai bine zis necesitatea acestei legi ar fi fost determinată de operativitatea începerii investiţiilor publice şi alegerea unui executant cât mai serios. În momentul de faţă licitaţiile publice sunt greoaie iar contestaţiile participanţilor blochează începerea execuţiei lucrării nu puţine fiind cazurile când datorită îndelungatelor procese de contestare s-au pierdut fondurile alocate finanţării investiţilor.
Desigur, toate aceste impedimente sunt absolut reale şi au dus frecvent la blocarea derulării investiţiilor. Numai că toate aceste impedimente se puteau înlătura prin simplificarea procedurilor de licitaţie şi prin limitarea drepturilor la contestaţie în sensul prevenirii contestaţiilor şicanatorii şi vădite ca fiind pornite din rea credinţă.
Nu s-a urmărit acest scop, justificat cum am spus, ci prin conceptul acestei legi s-a urmărit cu totul altceva. S-a urmărit posibilitatea ca investiţiile publice să poată fi încredinţate executanţilor fără a se mai organiza licitaţii publice, ci prin negociere directă. Este limpede că aceste investiţii vor ajunge la acei patroni de societate care vor oferi comision mai mare şi şpagă pentru partidul de care aparţine beneficiarul investiţiei.
De ce au votat parlamentarii din opoziţie o astfel de lege şi n-au protestat în nici un fel? Explicaţia este una simplă. Şi partidele de opoziţie au primari care derulează investiţii. Aceşti primari vor deveni beneficiari de comisioane şi sursă xde bani pentru partid. Adică, deşi în opoziţie, cei din PSD şi PNL au primit drept cadou din partea puterii favoarea de a participa la împărţirea şpăgii.
Au mai motivat unii dintre parlamentarii puterii, cu care am stat de vorbă, că legea va dat posibilitate primarilor de comune să negocieze lucrările cu parteneri serioşi iar prin clauzele contractuale vor putea să-i tragă la răspundere materială şi penală dacă nu-şi vor onora cum trebuie obligaţiile.
Motivaţia nu prea stă în picioare pentru că şi în condiţiile legii actuale prin contract pot fi fixate clauze de responsabilitate materială şi penală. Eu rămân la convingerea că prin Legea Parteneriatului public – privat s-a urmărit legalizarea mascată a şpăgii pe seama investiţiilor publice iar parlamentarii partidelor de opoziţie au achiesat la comiterea acestei fraude per seama banilor puzblici devenind părtaşi.
Iată, dar, că atunci când este rost de furat pe seama banilor publici opoziţia devine complicele de nădejde al puterii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Frumoasă, haiducească şi tristă poveste de dragoste
două venerabile doamne, două destine diferite cu un punct comun
Horoscop
Program Tv SOMAX, luni, 11 octombrie 2010
Bancul zilei: Aluzie sexuală nesatisfăcută
Cercetătorii din China relansează căutarea lui Yeti
legendara creatură aflată la graniţa dintre om şi maimuţă
Denunţarea pactului dîntre Hitler şi Stalin trebuie să depăşească stadiul pur declarativ
Vom discuta cu FMI posibilitatea reducerii cotei unice sau a contribuţiilor
România ar putea avea o creştere economică de 3% in 2011
Un copil s-a născut dintr-un embrion îngheţat în urmă cu 20 de ani
Are tupeu, madama Mihaela!
Guvernul Boc seamănă cu pamperşii, trebuie schimbat des şi din acelaşi motiv
Google a testat maşina care se conduce singură
Bătălie aprigă pe funcţia de director al DSP Botoşani
Cei de la Spitalul judeţean se roagă să avem o iarnă blândă
15 moaşte de sfinţi ajung astăzi la Botoşani
Liceele din Botoşani se vor concura în „Toamna Bobocilor”
CAS lucrează la lărgirea sferei contribuabililor la fondul de sănătate
„Modern Calor încalcă convenţiile individuale”
Executivul Primăriei Botoşani refuză salarii mai mari pentru păpuşari
UNPR va susţine proiecte legislative importante pentru evoluţia României
Mită în sediul Poliţiei
Patru persoane sunt cercetate penal pentru trafic ilegal cu ţigări
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog