Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7524
De la 07 Ianuarie 2003
81761554
Editorial

„Steaua fără nume” rezistă!

  • Ioan Rotundu
  • 14 September 2008, 23:00
A murit actorul Ştefan Iordache şi odată cu el încă un „dinozaur” al scenei teatrale şi cinematografice româneşti. Anul acesta a fost pentru scena teatrului şi filmului românesc unul extrem de trist. Marii actori, aparţinând generaţiei care au dat identitate teatrului şi filmului naţional, au trecut în eternitate rând pe rând, fără ca viaţa teatrală să fi pregătit înlocuitori. M-am născut sub zodia actorului Miluţă Ghiorghiu, cel care juca în travesti rolul Chiriţei. Nu mă dezlipeam de aparatul de radio, când citeam în program că este programată o piesă radiofonică în care juca Miluţă. Am ascultat, simţind furnicături pe şira spinării, vocea de tunet a actorului George Calboreanu, care rostea pe calea undelor celebra frază din Apusul de soare al lui Delavrancea că „Moldova nu este a mea, nu este a voastră, ci a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor!"
Munceam ziua la Întovărăşire, la adunat snopii de grâu legaţi cu sfoară de urzică, pentru a primi seara, de la părinţi, acei râvniţi 1,25 lei pentru a mă duce la film. Priveam pe ecran ochii fascinanţi ai lui Emanuel Petruţ ce juca în rolul lui Tudor Vladimirescu, îl admiram pe acelaşi George Calboreanu în neamul Şoimăreştilor. Nu cred că se va mai naşte un actor cu o voce atât de suavă şi emoţionantă ca a lui George Vraca, cel care a înţeles şi recitat într-un mod inegalabil poezia de căpătâi a operei eminesciene: Luceafărul.
Cum nu cred că se va găsit un actor care să înţeleagă atât de profund fineţea ironiei cu care Caragiale a zugrăvit epoca vieţii sale, şi pe care actorul Grigore Vasiliu-Birlic a înţeles-o şi jucat-o atât de bine. L-am privit şi admirat pentru calmul său moldovenesc pe actorul Ştefan Ciubotăraşu, cu chipul său aparte, plin de înţelepciune şi răbdare sufletească. S-au dus cu toţii în eternitate. S-au dus şi Ovidiu Iuliu Moldovan, cel care m-a distrat, alături de Ilarion Ciobanu, în parodia creată pe seama filmului western. Mă refer la seria de filme „Profetul, aurul şi ardelenii”. Am trăit tristeţea cu care românii au primit, în curma cutremurului din 4 martie 1977, vestea morţii actorului Toma Caragiu şi a cântăreţei cu vocea de aur care era Doina Badea. Caragiu făcea cu Anda Călugăreanu un cuplu teatral tot atât de celebru ca şi cel al lui Ştefan Bănică senior cu Stela Popescu. Spre fericirea noastră, Stela trăieşte şi încă mai întreţine pe scena românească un cuplu de o celebritate aparte, cel cu moldoveanul nostru Alexandru Arşinel.
Au plecat spre eternitate, în plină glorie actoricească, Marian Hudac, Cornel Vulpe, dorohoianul Octavian Cotescu, Colea Răutu cu faţa sa de Cavaler al Tristei Figuri, eroul lui Cervantes şi mulţi alţi comici care ne-au înveselit viaţa, străpungând cu sclipiri de geniu actoricesc perdeaua întunecată cu care comunismul ne învăluise privirile vieţii. Folosind dublul înţeles al vorbei româneşti, actorii din generaţia care se stinge fără putinţa de-a o ajuta cu ceva, au smuls aplauze care i-au făcut, şi ne-au făcut fericiţi.
Vestea morţii actorului Ştefan Iordache ne-a întristat din nou. Actorul a murit răpus de-o boală necruţătoare, dar nu s-a plâns şi lamentat public. A murit în modestie, aşa cum a trăit întreaga viaţă, deşi celebritatea l-a însoţit tot timpul.
Ascultând ieri regretele exprimate de marile personalităţi culturale ale vremii şi cât gol a lăsat Ştefan Iordache în teatrul românesc, prin trecerea în eternitate, l-am auzit vorbind şi pe actorul Radu Beligan, care i-a fost profesor lui Ştefan Iordache. Uimitoare sunt uneori valurile vieţii. Profesorul regretă pierderea elevului eminent. În 14 decembrie acest an, titanul scenei teatrale româneşti va împli 90 de ani. Cu Radu Beligan am făcut cunoştinţă când am asculta prima dată, în realizare radiofonică, piesa „Steaua fără nume” a lui Mihai Sebastian. M-a impresionat vocea caldă şi visătoare a profesorului Miroiu, cel îndrăgostit de stele, dar adus cu picioarele pe pământ de către o divă din înalta societate care, plictisită de viaţa de lux, preferă să petreacă o perioadă scurtă de timp în preajma profesorului de ţară, ce-şi consuma nopţile privind stelele şi încercând să le dezlege tainele.
Iată că acest titan al artei actoriceşti rezistă şi trăieşte momente grele ale vieţii, fiind nevoit să-şi exprime tot mai des regretul pentru pierdea confraţilor cu care au slujit-o pe Thalia, împărţind de-a lungul unei glorioase cariere pe scenă şi bucuria succesului şi tristeţea neîmplinirilor.
Se duce o generaţie de nume care mi-au luminat copilăria, care m-au distrat de-a lungul vieţii şi care face parte din casa sufletului meu. Din păcate, în această căsuţă a sufletului această generaţie creează tot mai mult gol. Şi n-am de unde lua să-l umplu. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Birocraţia şi indolenţa îi ţine la uşa apartamentelor
Studenţii botoşăneni preferă să facă afaceri în prestări servicii
A încercat să se sinucidă pentru... banii de alocaţie
Buhăianu îşi sperie adversarii
el crede că merită un al doilea mandat de deputat
Prins cu pistolul... în sac
O nevăzătoare din Botoşani la Congresul Orbilor Esperantişti
Indicatoarele rutiere au mare lipici la hoţi
Eric Braeden a jucat tenis cu Ilie Năstase
Gaura Neagra a apărut în Galaxia noastră
cercetătorii sunt stupefiaţi
Horoscop
Isteţime pe probleme de sex
Visul lui Patriciu
Replica lui Iliescu
Cu păsărica goală... la Vacanţa Mare
Meşter care se pricepe la toate
Culmea prostiei la români
a luat credit de la bancă să cumpere un colier Bvlgari fals
Comentariul comentariilor (CLXL)
(Ioan Rotundu)
Program Tele'M Botoşani luni, 15 septembrie
Birocraţia pune bolnavii internaţi la plata spitalizării
Tuberculoza nu iartă
Ţurcanu a pus gând rău producătorilor şi comercianţilor
De la anul, donatorii de sânge nu vor mai primi niciun fel de recompense
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă