Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7117
De la 07 Ianuarie 2003
76578934
Editorial

Strategia struţului… că asta le-a rămas

  • Ioan Rotundu
  • 12 July 2007, 23:00
Evenimentele care se derulează în aceste zile pe scena politică românească, fără doar şi poate că vor deveni lecţii de istorie. Preşedintele Băsescu refuză promulgarea legii majorării pensiilor pe motiv că n-are suficiente garanţii că majorarea va putea fi susţinută financiar şi pe viitor. O parte dintre consilierii generali ai Capitalei şi mulţi bucureşteni se luptă cu primarul general al Bucureştilor, democratul Adrean Videanu, pentru ca parcul Bordei să nu fie sacrificat în interesul privat al unui anume Constanda, om de afaceri din cadrul categoriei numită de preşedintele Băsescu „băieţii deştepţi”, dar aflat sub protecţia sa.
În toată această luptă apar şi evenimente colaterale, contorizate în pierderi electorale pentru primarul Videanu şi al său Partid Democrat. Mă refer la afacerea bordurilor. S-au înlocuit borduri de granit cu altele de beton, garantate în folosinţă nu mai mult de trei ani. Preţul, vreo 20 milioane de euro, bani adunaţi din impozitele şi taxele plătite de bucureşteni sau românii care ajung prin Capitală, împinşi de nevoi. Tot colateral s-a trecut în contul pierderilor electorale, pentru preşedintele Băsescu, decizia de construcţie a drumului prin rezervaţia naţională Retezat, decizie luată de Băsescu pe vremea când era ministrul Transporturilor, se pare determinat de anumite interese gen comision. Societatea civilă şi protectorii mediului au cerut Guvernului sistarea definitivă a lucrărilor, iar Tăriceanu a decis stoparea, mustăcind de bucurie.
Acest război nu ar fi fost posibil de dus, dacă nu ar fi existat media, acest segment primordial în informarea cetăţeanului, fără de care orice comunitate ar trăi în ignoranţă şi i-ar fi imposibil să participe la gestionarea treburilor statului. Acuzate de unii că fac partizanat politic, de alţii că fac jocul patronilor, majoritatea beneficiarilor informaţiei o acceptă aşa cum i se oferă de către mijloacele media. Iar mijloacele media, cel puţin în aceste zile, n-au ratat ocazia de a pune într-o lumină cât mai proastă cuplul Băsescu – PD.
În problema majorării pensiilor, lipsit de un consilier pe probleme de imagine, competent şi cu coloană vertebrală, cum i-a fost Adriana Săftoiu, preşedintele Băsescu s-a lăsat antrenat într-un joc politic care l-a discreditat în faţa milioanelor de pensionari. Încercările sale de ultimă oră de a-şi motiva nepromulgarea legii pe seama lipsei de credibilitate a mijloacelor financiare prezentate de Guvernul Tăriceanu n-au convins şi nu vor convinge pensionarii. Ei vor pensii majorate, problema financiară lăsând-o pe seama Guvernului.
În jocul, periculos pentru credibilitatea faptelor sale viitoare, preşedintele Băsescu a antrenat şi imaginea PD-ului. Deşi în Parlament democraţii au votat legea, datorită poziţiei adoptată de preşedinte, au ieşit la rampă cu cârcoteli, poziţie ce va fi aspru sancţionată de către pensionari. Emil Boc, ce până acum îi lua lui Băsescu vorba din gură, rostind-o din nou, pentru a-i da greutate de partid, s-a dat la fund. Oricât de servil şi umil ar fi Boc în faţa preşedintelui, nu-i atât de inconştient încât să nu realizeze să o trecere făţişă de partea lui Băsescu, în problema pensiilor, ar aduce grave prejudicii partidului. Aşa că, preferă politica struţului, vorbind cât mai rar sau deloc.
În problema parcului Bordei, poziţia adoptată de către Videanu, chiar dacă între timp şi-a mai nuanţat-o, a stârnit indignarea bucureştenilor. De pierdut are partidul, că Videanu nu mai intră demult în vizorul bucureştenilor pentru un nou mandat de primar. Consilierii generali ai PD s-au temut să declare cum vor vota în problema parcului Bordei, problemă pusă pe tapet de către Videanu, pentru a i se aproba lui Constanda construcţia de blocuri în perimetrul parcului. Indecizia lor a mai decis un segment de bucureşteni să se lepede de PD. Afacerea bordurilor mai că nu contează în tot acest scandal, dar dă greutate şi apă la moară duşmanilor PD, care profită din plin să-l lovească din toate poziţiile.
La nefericita poziţie adoptată în privinţa majorării pensiilor, preşedintelui Băsescu i se mai pun în cârcă dispoziţia semnată prin care l-a făcut proprietar pe Constanda peste parcul Bordei şi afacerea cu drumul din Retezat. Toate trei acuzaţiile sunt puternice din punct de vedere emoţional, impact pe care PSD şi PNL în susţin din plin, ca electoratul să-l resimtă cât mai adânc şi cu cât mai mare dispreţ. Iar de parcă toate aceste scandaluri nu i-ar fi fost îndeajuns, ieri, preşedintele Băsescu şi-a făcut duşmani şi corpul învăţătorilor şi profesorilor, pe care i-a acuzat de incompetenţă şi lăcomie pentru câştigul pe seama meditaţiilor.
Mitul Băsescu începe a se destrăma, iar partidul guralivului Boc să încaseze bobârnace peste bobârnace. Totul spre bucuria celor din PSD şi PNL. Cândva, pentru că am scris într-un editorial că PSD va guverna cu PNL; am fost înjurat cu mult patos de către unii cititori. Iată că vorbele mele s-au adeverit, fără putinţă de tăgadă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi taxa pe viciu
Guralic vrea să ceară despăgubiri agenţilor comunitari
Oamenii care trăiesc din gunoaie primesc mulţumiri
Trag semnale de alarmă asupra banilor acordaţi în agricultură
Ciuştea crede că primăriile vor avea probleme financiare
Apel la pace, de dragul bolnavilor
Inspectorul Negrescu scoate din sărite conducerea CJ
Şi-au stabilit primii candidaţi în comunităţile locale
CJ caută surse de finanţare externe pentru alimentările cu apă
Întreruperilor dese de curent au curmat viaţa unui bolnav
pentru fapta sa, E.ON riscă o amendă de 100 mii lei
Amendă consistentă şi ruşinoasă pentru cei de la Altex
Şeful poliţiei este nemulţumit de Serviciul de Investigare a Fraudelor
Organe de ordine sancţionate
Chirie pentru Muzeul de Etnografie
Cursuri gratuite de calificare oferite de AJOFM
Pe locul doi la crime
Horoscop
Diagnostic impecabil
Comentariu la comentarii (CXLII)
(Ioan Rotundu)
Citate şi cugetări din lumea islamică
Ofertă avantajoasă d cazare pe litoral
Comunicat de presă E.ON Moldova
Program TELE'M Botoşani, vineri, 13 iulie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă