Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
3293
De la 07 Ianuarie 2003
74861840
Editorial

Suflete moarte, suflete schilodite

  • Ioan Rotundu
  • 5 December 2010, 23:00
Cartea lui Gogol intitulat㠄Suflete moarte” cuprinde eroi buni şi răi, omenoşi şi monstruoşi, oneşti şi canalii. Lăsându-i deoparte pe eroii pozitivi, găsim în cartea lui Gogol o întreagă suită unde personaje negative: răi, monstruoşi şi canalii cu care politicienii noştri români se aseamănă întru totul, şi suprapun caracterele hidoase până la identitate generând o asemănare înfricoşătoare.
Aş mai face remarca, pe care eu o consider perfect justificată, că politicienii noştri nu numai că se identifică perfect cu eroii negativi creaţi de Gogol, dar îi şi depăşesc în ticăloşie. Căci ce se putea mai ticălos din partea acestor politicieni decât să le aducă mamelor din România, în ajun de Moş Nicolae veste că se reduce concediul maternal şi indemnizaţia acordată.
Această ticăloşie, comisă cu un sânge atât de rece că îţi îngheaţă orice urmă de inteligenţă umană, puteau, dacă nu mai era încotro, s-o amâne până după sărbătorile de iarnă. N-au făcut-o, pentru că sufletul politicienilor noştri este mort demult şi nu mai are nici cea mai mică reacţie de sensibilitate umană faţă de popor.
Această veste este cu atât mai cutremurătoare, cu cât aceeaşi politicieni vorbesc la televizor despre înalte sentimente de umanism, despre grija faţă de om şi mai ales faţă de femeie, despre efortul şi sacrificiile lor pentru ca noi să trăim mai bine de la o zi la alta. De când politicienii noştri ne doresc binele, tot de atunci noi o ducem mai rău de la o zi la alta.
Sufletele lor moarte au schilodit în sufletul mamelor cu copii mici orice urmă de bucurie pe care ar fi trebuit s-o aducă sărbătorile de iarnă precum Naşterea Domnului, Anul Nou, Botezul Domnului etc.
Astăzi, copii din întreaga Românie ar trebui să se bucure de venirea Moşului Nicolae. Se bucură numai o parte dintre ei, copii politicienilor şi a celorlalţi privilegiaţi ai puterilor postdecembriste. Zeci de mii, poate sute de mii de copii şi-ar fi dorit să găsească astăzi dimineaţă în ghetuţe măcar o bomboană. N-au găsit nimic pentru că părinţii n-au ce le punem pe masă darămite să le mai şi cumpere cadouri, fie ele şi o bomboană mai ieftină.
Decât ar fi dat politicienii de Ziua Naţională a României câte o strachină cu fasole cu cârnaţi, şi aceea pe seama popotelor militare, mai bine alocau bani şi, prin şcoli, măcar la copii din clasele I-IV să le fi dat câte un cadou oricât de mic ar fi fost el. Nu se putea o bucurie mai mare dacă ar fi procedat astfel. Dar sufletele lor moarte n-au altă pricepere decât să schilodească sufletele celor care încă mai au un sentiment de milă.
Multe suflete de mamă or fi plâns noaptea trecută că n-au avut de unde cumpăra şi pune o bomboană în ghetuţa copilului, dar sufletele moarte ale politicienilor noştri n-au simţămintele necesare să înţeleagă o astfel de durere.
Durerea mamelor de astă noapte va fi multiplicată în Ajunul Crăciunului, când vor trăi aceleaşi clipe de groază că n-au cum să le explice copiilor lor de ce Moş Crăciun nu le poate aduce şi lor daruri. Şi din nou sufletele moarte ale politicienilor nu vor putea simţi şi trăi durerea acelor mame pentru că morţii au lumea lor, a umbrelor, în urma lor pe pământ rămânând mirosul pestilenţial de cadavru până se descompun total. Iar politicienii noştri, cu sufletele lor moarte, sunt nişte cadavre în descompunere. Put extrem de urât, insuportabil de urât, greţos!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Invitaţie la… pat
Voronin susţine că a format o coaliţie de guvernare cu democraţii lui Lupu
I-a cerut omologului sau kazah onorarea datoriei Rompetrol ăatre statul roman
Cuplul Berlusconi-Putin îngrijorează SUA
care se tem de aservirea politicii externe a Italiei
Depozite bancare: 16,6 milioane de deponenti au in banci 279 miliarde lei
Accident grav în timpul unei celebre emisiuni TV din Germania
show-ul a fost anulat
JPMorgan Chase Bank a cerut unei filiale sa renunţe la bradul de Crăciun
deoarece ar putea ofensa clienţii
Julian Assange ameninţă că va dezvălui parola fişierului "asigurare" Wikileaks
deţinut de zeci de mii de fani, ce conţine informaţii despre Guantanamo Bay sau BP
PLDM şi PL sunt împinse în opoziţie?
Rusia şi-a trimis emisarul la Chişinău pentru a forţa o coaliţie pro rusă
România ce face?
Botoşăneanca Antonia Olariu premiată la de către primarul oraşului german Konstanz
Primarul din Lunca doreşte vederi cu făţoasa clădire a Casei de Cultură
Poveste tristă de Moş Nicollae
Noul sindicat din DGASPC trece la ofensivă
Spaima de microbi i-a determinat pe părinţi săp cumpere manuale şcolare noi
Asociaţiile pacienţilor sunt pornite pe scandal
Lista care i-a scandalizat pe profesori
Daruri de Moş Nicolae
Programul acţiunilor dedicate sărbătorilor de iarnă
Noul index la apă
„Lupul paznic la oi”
„Nu pot accepta să fiu condus de un om care nu ştie să scrie”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă