Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
34161
De la 07 Ianuarie 2003
92346101
Editorial

Suntem doar hârtia lor igienică

  • Ioan Rotundu
  • 18 June 2013, 23:00
Despre actuala încercare de revizuire a Constituţiei ies la lumină tot mai multe jocuri politice de care noi habar nu avem. Cine a urmărit de la primele demersuri ale USL cu privire la revizuirea Constituţiei va constata că între timp s-au produs schimbări spectaculoase.
Revizuirea Constituţiei şi-a propus-o şi preşedintele Băsescu, de unde şi iniţiativa sa din 2009 cu referendumul. Băsescu voia să intre în istoria României ca un reformator în mai toate domeniile principale care compun existenţa vieţii politico-administrative şi economico-socială a unei ţări. Iar revizuirea Constituţiei este bun act care se consumă la distanţe mari de timp şi este un act de primă importanţă în istoria unui popor, de unde şi gloria de care se umple cel care reuşeşte un astfel de demers.
Băsescu şi-a dorit un Parlament unicameral nu pentru că acest lucru ar fi simplificat sistemul legislativ al României şi ar fi adus legi mai bune pentru popor. El îşi dorea un Parlament unicameral pentru că ar fi rămas în istorie ca primul conducător al României care a schimbat radical şi pentru prima dată sistemul legislativ al României. A reuşit Băsescu să-l facă şi pe premierul de atunci, profesorul dr. în drept Emil Boc, să-şi renege teza de doctorat despre avantajul unui Parlament bicamerali să susţină forma unicamerală.
În realitate, pentru mentalitatea noastră istorică ca popor, cel mai potrivit este un Parlament bicameral. Dar, în 2009, Băsescu şi-a atins scopul de a manipula naţiunea pentru a-i abate atenţia de la suspendarea sa din funcţie şi a reuşit. De atunci n-a mai insistat pentru Parlamentul bicameral şi njci pentru 300 de parlamentari, deşi ultima dorinţă a poporului putea s-o îndeplinească prin modificarea Legii electorale a alegerilor parlamentare, ceea ce n-a făcut.
Acum, puterea discreţionară a USL în Parlament şi la guvernare a devenit extrem de periculoasă pentru viitorul întregii ţări. USL vrea modificarea Constituţiei în scopul de a-şi consolida puterea şi nu de a reforma sistemul legislativ şi a armoniza relaţiile instituţionale.
Lipsit de vreo mziză politică asupra viitorului, preşedintele Băsescu, cel puţin de această dată, a luat poziţie cu privire la revizuirea Constituţiei care se pune la cale şi a simţit că are o nouă şansă de a intra în istorie pe uşa din faţă. Vrea să apere viitorul naţiunii de consolidarea puterii unui partid extrem de periculos pentru orice guvernare din oricare altă ţară de pe glob: un partid social-democrat cu orientări socialiste.
Mijloacele sale de apărare sunt puţine iar referendumul face parte dintre acestea. Iată de ce a ameninţat actuala putere cu un nou referendum pe aceeaşi temă. În demersul său Băsescu face un joc periculos. Aparent este înhăitat cu PSD, pentru a-i bara lui Crin Antonescu drumul spre o revizuire a Constituţiei într-o direcţie autoritară.
Aparent, pentru că în realitate, la momentul potrivit, va lovi şi în PSD. Dar să judecăm momentul de faţă. Ieri, în Parlament, PSD a votat alături de PDL pentru aprobarea referendumului propus de Băsescu. Ciudat, nu! A dorit PSD-ul să arate românilor că el este pentru democraţie dar că PNL-ul este cel care a baricadat acest drum? Raţionamentul trebuie adâncit.
Cum se poate explica faptul că liberalul Crin Antonescu, care este preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei şi care vrea să fie viitorul preşedinte al României, a tăiat din puterile actuale ale preşedintelui, lăsând funcţia una de decor? Apoi s-au acceptat nişte amendamente venite de la parlamentari liberali, precum Chiuariu, care încalcă brutal orice separaţie a puterilor în stat, chintesenţa unei guvernări democratice. Şi exemplele pot continua.
Ce se întâmplă de fapt? Se întâmplă că PSFD şi-a luat gândul de la revizuirea Constituţiei şi lasă PNL-uil, pe Crin Antonescu, să se compromită în plan intern şi extern. Dovadă că, la propunerea PSD, finalizarea revizuirii s-a amânat prin septembrie. Băsescu va organiza al doilea referendum pe aceeaşi temă iar poporul va spune masiv „DA”.
USL se va afla într-o mare dilemă. Dacă revizuieşte Constituţia va trebui să aplice voinţa poporului, aşa că va găsi motive să amâne totul la calendele greceşti. Mai mult, în ritmul luptei de acum de racolare a parlamentarilor de la PPDD şi PDL, PSD îşi va consolida poziţia la guvernare şi va rupe colaborarea cu PNL, care va ajunge în opoziţie.
S-ar părea că totul sună extrem de încurcat. Nu, s-a simplificat. PSD s-a înţeles cu preşedintele Băsescu şi a renunţat la revizuire, lăsând beleaua pe seama PNL. Câştigul PSD va fi eliberarea de angajamentul de a mai susţine preşedinţia lui Antonescu iar Ponta va putea candida la anul la Preşedinţia României. PSD va mai câştiga şi în ochii Uniunii Europene, ceea ce va conta în alegerile europarlamentare de la anul.
Băsescu se va putea lăuda că a salvat ţara de o revizuire a Constituţiei într-o direcţie nedemocratică, va fi la adăpost de pericolul suspendării şi îşi va asigura răgazul necesar pentru a crea un partid politic capabil să joace un rol important la alegerile din 2016. În ce-i priveşte pe liberali, Călin Popescu Tăriceanu îşi poate începe încălzirea pentru a lua locul lui Crin Antonescu.
În toate aceste combinaţii politice numai noi nu contăm. Suntem trataţi ca un fel de hîrtie igienică. Mai întâi cu delicateţe iar după folosire aruncată. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


PSD a votat alături de PDL în favoarea referendumului
Eu sunt un republican, chiar dacă am cumătră din familia regală
Traian Băsescu, îngrijorat de politizarea la care USL supune ICR
Crin Antonescu să dea dovadă de comportament responsabil
Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
Câştigătorii concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă
Alune americane
Directorul CIA, lui Traian Băsescu: SIE si SRI sunt remarcabile
apreciem profesionalismul şi integritatea ofiţerilor români
Jurământul de supunere al lui Christine Lagarde faţă de Nicolas Sarkozy
dacă mă foloseşti, am nevoie de tine ca ghid şi ca susţinere
Vladimir Putin, izolat la summitul G8
Secretarul general al CE cu ochii pe revizuirea Constituţiei României
Horoscop
Bancul zilei: Zoologică
Petru Bogatu: „Macho” sau hoţ de buzunare?
Cum a ales guvernul Ponta fumurile lui Vosganian, în locul uscăciunii lui Nicolaescu
Botoşani: Cele două pietre de moară ale administraţiei municipiului Dorohoi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă