Binecuvântarea prezidenţială s-a revărsat, spre exemplu, asupra societăţii Alro, prin intermediul prea nevinovatului Stolojan. Iar Alro a beneficiat de un preţ atât de avantajos, că românilor li s-a majorat preţul kilovatului cu 25% pentru a se putea recupera pierderile planificate. Cum a ieşit această afacere la iveală, cum preşedintele Băsescu a lăsat moartă problema „băieţilor deştepţi”. Nu şi Tăriceanu, care şi-a continuat investigaţiile şi ne-a dezvăluit că unul dintre „băieţii deştepţi” este chiar fratele preşedintelui. Ei bine, în acest context, total nefericit pentru preşedinţie şi guvern, chiar înaintea Paşilor, românii sunt puşi să plătească energia electrică cu 4% mai mult. Nici o vorbă despre cum rămâne cu acea energie vândută sub preţul pieţei către privilegiaţii prezidenţiali şi ai politicienilor de prim rang de prin Partidul Democrat. Iar noi înghiţim toate aceste matrapazlâcuri făcute la vedere, ne rupem de la gură şi plătim. Dar am putea oare face ceva? Nu.
Ce se întâmplă în domeniul furnizării energiei electrice nu este un caz singular. Şi societatea Apa Grup a anunţat o majorare de preţ la apa potabilă, băgându-ne în faţă avizul celor de la Autoritatea Naţională de profil. Sunt surse din interiorul societăţii care afirmă că, lunar, Apa Grup pompează în conductele Botoşanilor în jurul a trei milioane de metri cubi de apă, dar prin facturi se încasează cel mult un milion. Nimeni n-a fost curios să afle ce se întâmplă cu diferenţa, unde dispare. Cert este că volumul de cheltuieli înregistrat ne este băgat în preţul de cost. Iată dar cum apare şi explicaţia majorării preţului apei de la un interval de timp la altul. Preşedintele Consiliului Judeţean şi consilierii, indiferent de culoarea lor politică, sunt autorii morali ai preţului încărcat la apă, preţ pe care noi îl suportăm fără să crâcnim. Ne-m putut noi opune vreodată acestor majorări? Nu.
Termica a reuşit performanţa să ne ofere un preţ pe gigacalorie ce concurează la a fi cel mai mare din ţară. Şi Termica ne scoate ochii că are avizul Autorităţii Naţionale de profil. Şi iar mă văd nevoit să repet, fără vreun ecou, că cei care ne-au pricopsit şi continuă să ne pricopsească cu astfel de preţuri sunt consilierii municipali. În loc să caute soluţii de eficientizare a activităţii, a distribuţiei energiei şi să scadă preţul, ei fac de-a-ndoaselea. Adică ridică preţul la nivelul cheltuielilor efective, nu să menţină sau să scadă costurile la nivelul veniturilor bazate pe un preţ uman. Este cineva printre noi care poate afirma că s-a opus preţului gigacaloriei şi a avut succes? Nu.
Am luat ca exemplu trei dintre furnizorii de servicii care sunt şi cei mai costisitori pentru buzunarul nostru. Ei fac regula jocului prin preţ şi nimeni nu îi trage la răspundere. Noi suntem buni executanţi, achităm facturile (cu excepţiile de rigoare) şi, periodic, acceptăm să fim umiliţi prin noi majorări de preţuri. În numele alinierii preţurilor la nivelul celor europene, am tot suportat majorare după majorare. Acum, la benzină, energie electrică, gaz metan, apă, căldură am depăşit preţurile europene. Ce ne mai aşteaptă? Suntem la cheremul furnizorilor de servicii şi nimeni nu ne ia apărarea. Suntem părăsiţi de preşedinte, de guvern, de aleşii locali. Vai de capul nostru!