Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14871
De la 07 Ianuarie 2003
122874938
Editorial

Tare-n bannere!

  • Ioan Rotundu
  • 26 October 2009, 23:00
Ieri, am făcut o ieşire în judeţ, cu scopul de a face o evaluare a începutului de campanie electorală prezidenţială din punct de vedere al afişajului. De departe, pe primul loc se situează candidatul PSD Mircea Geoană. Bannerele roşii sale îţi atrag privirea pe întreg traseul Botoşani – Bucecea – Vf. Câmpului – Cândeşti – Mihăileni, dar şi pe traseul Dorohoi – George Enescu – Cordăreni. Sunt bannere ochioase, care nu scapă privirii trecătorilor aflaţi în maşinile cu care se deplasează. Şi afişajul cu postere este dominat de candidatul social-democraţilor.
Timid, chiar extrem de timid, este promovată campania pentru candidatul susţinut de PDL, respectiv preşedintele Traian Băsescui. Bannerul său este o combinaţie de culoare alb-albastru iar numele este scris cu caractere italice, ce nu-ţi sar în ochi. Postere cu chipul său n-am întâlnit pe acest traseu.
Candidatul liberalilor, Crin Antonescu, lipseşte deocamdată din peisajul cu bannere şi postere din lumea rustică. Semn că liberalii n-au vlagă financiară suficientă pentru a-şi face cunoscut candidatul. Probabil că suta de mii de euro promisă de la centru n-a venit, sau a ajuns dar a primit o altă destinaţie.
Interesant este că afişajul cu Mircea Geoană nu domină numai în comunele cu primari social-democraţi cum este Bucecea, Cândeşti, Dorohoi, ci şi în comune cu primari liberali (Vf. Câmpului, Cordăreni) sau democrat-liberali (George Enescu).
Cu privire la opţiunile de vot, lucrurile par a fi tranşate în favoarea a doi dintre candidaţi. Este vorba de Traian Băsescu şi Mircea Geoană. În comunele cu primari social-democraţi (Bucecea, Cândeşti, Dorohoi) candidatul Mircea Geoană are un uşor avans faţă de preşedintele Traian Băsescu, semn că primarii PSD s-au înhămat mai serios în desfăşurarea campaniei.
Candidatul Băsescu se bucură de susţinere în comunele cu primari PDL dar şi în cele cu primari liberali. Am încercat să înţeleg de ce în comunele cu primari liberali candidatul PNL Crin Antonescu nu este susţinut. Explicaţia pare a fi una comunicare, de mesaj electoral. Alegătorii satelor sunt obişnuiţi cu promisiuni, oferite cu largheţe de Geoană şi Băsescu. Candidatul liberal are un discurs bazat pe principii de moralitate politică, pe critică la adresa puterii, dar nu oferă ceva concret, nu punctează ceva din aşteptările lumii satelor.
Numele lui Crin Antonescu lipseşte din peisajul politicii de crâşmă ce se poartă la ţară. În dezbaterile politice apărute ad-hoc în jurul unei sticle cu bere sau la o tablă numele pomenite sunt ale lui Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Destul de rar mai intră în atenţia unor astfel de dispute politice şi numele lui Vadim Tudor. Nimic despre Oprescu sau Becali, doctorul fiind considerat a fi „prea de salon” iar Becali duşmanul echipei de fotbal Steaua.
Desigur, campania este abia la început. Dar ştiu din experienţă că prin mediul rural sondajele de opinie publicate n-au trecere, nu influenţează semnificativ ceea ce ţăranul şi-a propus de la bun început. Mai ales că lumea satului este dominată de un anume conservatorism faţă de cel aflat la putere şi de o dragoste consecventă faţă de ce înseamnă social-democraţie.
Mai circulă prin lumea satelor dezamăgirea că partidele n-au apărut prin comune să împartă pungi cu alimente, găleţi, şepci, tricouri etc. accentele de furie nefiind puţine, cum nu puţini sunt cei care vor să sancţioneze această „lipsă de respect faţă de alegător” prin neprezentarea la vot.
În ce priveşte referendumul, social-democraţi, democraţi-liberali sau liberali, cu toţii sunt de acord că numărul parlamentarilor trebuie înjumătăţit, pentru că „nu fac nimic, doar dorm”. Nici unul dintre cei cu care am stat de vorbă n-a putut să-mi explice cum va reuşit preşedintele Băsescu, în urma referendumului, să-şi ducă la îndeplinire promisiunea cu reforma Parlamentului.
Dovadă că sloganul „noi muncim, nu gândim” s-a transformat în „noi votăm, nu judecăm” . Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Amestec pentru ciorbe
Schimb de neveste
Secretara Florica are probleme cu număratul banilor
Revelion de vis în Turcia
Maşină de lux plină cu ţigări de contrabandă
Măsuri pentru organizarea referendumului naţional din 22 noiembrie
„Vocea Basarabiei” din ce în ce mai puternică dincolo de Prut
Ucraina încearcă asimilarea minorităţilor
prin eliminarea învăţământului în limba maternă
Extremiştii maghiari au început să atace şi să ameninţe pe românii din Ungaria
Program TELE'M Botoşani, marţi, 27 octombrie
Disperare la DGASPC
Doi consilieri judeţeni scoşi pe făraş
Jefuitorul credincios de la Centrul de bătrâni de la Leorda trimis în judecată
Pistolarul din Parcul Tineretului
Fetiţa din Cordăreni a fost ucisă
Infertilitatea va fi tratată gratuit
Apa Grupă renunţă la 75 de angajaţi
Concediul pentru creşterea copilului va fi considerat vechime în muncă
Fostul ministru PSD Ion Bazac a practicat deturnarea de fonduri
Aleşii locali din Flămânzi au refuzat înfiinţarea Centrului de permanenţă
Vinovaţii dramei de la Cordăreni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog