Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18260
De la 07 Ianuarie 2003
122903909
Editorial

Tari în clanţă

  • Ioan Rotundu
  • 28 February 2007, 23:00
Simţindu-se încă stăpân pe prora României, marinarul Băsescu l-a făcut pe premierul Tăriceanu, în direct şi la oră de maximă audienţă pe postul TVR, „purtător de papion” şi „faţă europeană”. Replica lui Tăriceanu a fost cam modestă, premierul neavînd în exprimare spontaneitatea de care se bucură marinarul preşedinte. Ieri, la şedinţa Parlamentului, liberalii s-au prezentat cu papion, considerând, probabil, că faţă de europeni au de la 1 ianuarie 2007. Prezenţa lor cu papion s-a voit o replică „mai dură” la lipsa de eleganţă în exprimarea preşedintelui Băsescu. Personal n-am de ce aprecia gestul de „desen animat” la care au recurs parlamentarii liberali, pentru că, în opinia mea, Parlamentul României nu-i o arenă de circ în care clovnii se i-au la întrecere în a provoca râsul spectatorilor. Mai cred că s-au cam pripit în a înlocui cravata cu papionul. După cum evoluează lucrurile cu suspendarea preşedintelui Băsescu, această suspendare nu va avea loc nici măcar în visul cel mai frumos al lui Mircea Geoană. În schimb, când totul se va sfârşi, adică marea pe care navighează Băsescu va fi din nou liniştită, parlamentarilor nu le va mai rămâne decât să-şi facă harachiri, politic vorbind. Iar cum harachiri nu-i specificul nostru în sinucidere, cravata poate fi mai la îndemână.
Trecând peste aceste considerente, nu tocmai plăcute pentru naţiunea română, constatăm că în lupta dintre preşedinte şi premier, preşedinte şi parlamentari victoria aparţine când uneia, când alteia dintre părţile beligerante. Adică celui care, pe moment, este mai tare-n clanţă.
În tot acest timp haosul începe să cuprindă principalele sectoare de activitate iar corupţia să asigure roade tot mai bogate celor pricepuţi s-o mânuiască cu folos. Să nu ne îmbătăm cu apa rece care încearcă să ne-o servească în plină iarnă ministrul Justiţiei, cum că ea, Macovei, s-a deşelat în lupta cu corupţia. S-au mişcat acele dosare însemnate de preşedintele Băsescu ca utile răfuielilor sale politice. Tot ieri a fost arestat un director de la AVAS, cică pentru luare de mită. Interesant este că directorul, care primise prima tranşă din mita de 40 mii de dolari, adică jumătate, a fost arestat în timp ce primea a doua jumătate. Ori, presupunând că SRI-ul sau alt organism abilitat ştia despre acest aranjament, directorul trebuia umflat la prima tranşă de mită. Ceva nu este în regulă. Probabil că a intervenit ceva ce a nemulţumit una din părţi. Posibil ca directorul să-şi fi mărit pretenţiile şi, atunci, beneficiarii serviciilor sale l-au sacrificat. S-au cei cu darea mitei s-au deşteptat ulterior şi au realizat că serviciile directorului nu le pot fi de folos. Cert este că arestarea nu-i o dovadă a luptei împotriva corupţiei, ci una că mafia există, este bine înfiptă şi loveşte atunci când îi sunt periclitate interesele.
Comerţul şi serviciile încep să fie paralizate pentru că spaţiile de desfăşurare a activităţii nu corespund normelor europene. În absurditatea interpretării legilor, organele de control taie şi spânzură. Până şi comisarii europeni au înţeles că nu se poate europeniza întreaga activitate de producţie, comerţ şi servicii în noaptea dintre ani. Ei sunt îngăduitori, ai noştri închid unităţile pe capete, le falimentează prin amenzi, sporesc numărul şomerilor şi nimănui din sfera puterii nu-i pasă de ce se întâmplă.
Tari în clanţă şi cu tupeu, politicienii umblă din poartă în poartă pentru a aduna semnături în susţinerea candidaţilor la alegerile europarlamentare. Oamenii au început să-i înjure. S-au deşteptat şi ei. Au constatat că sunt băgaţi în seamă doar când trebuie să-şi dea obolul prin semnătură. După care devin din nou hârtia igienică a politicienilor.
Primăvara a bătut deja la uşa ţăranilor. Îndată trebuie începute arăturile şi semănatul. Ţăranii sunt dezorientaţi. Preţul unui hectar, de arat şi semănat, se numără în sute de lei. Nimeni nu le mai vorbeşte de subvenţii la motorină, la îngrăşăminte, la seminţe etc.
O ţară întreagă priveşte la televizor cum, în văzul lumii, puterea şi politicienii, tari în clanţă, se batjocoresc reciproc pentru a-şi ierarhiza puterile şi controla sferele de influenţă. Ţara priveşte şi nu poate înţelege de unde izvorăşte atâta ură, dezbinare şi dorinţă de răzbunare. Sunt voci raţionale care zic că acesta-i abia începutul. Doamne fereşte!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Italia IX
Preţul papei de la Roma
Un anume fel de sarmale de post
Horoscop
Ofertă de piatră naturală
Mesajul primarului către botoşăneni cu prilejul zilei de 1 Martie
Locuinţele ANL rămân o problemă pentru Botoşani
Ploaie de incompatibilităţi în rândul aleşilor locali
Cetăţenii străini au drept de vot la Europarlamentare
Serviciul de paşapoarte s-a eficientizat mult în ultimii doi ani
Prefectul Roman rezolvă o problemă care a stat încurcată 17 ani
IŞJ are nevoie de o strategie
CJAS trece la controale
Festivalul „Mărţişor Dorohoian” bate la uşă
Drogul de la Penitenciar era… şampon
Deţinuţii vor marca ziua de 1 martie
Bani pentru transportul elevilor de la şcoala la domiciliu
Noi controale la agenţii economici care colectează deşeuri
Solidaritate socială între educatoare, pentru a-şi înmormânta o colegă
Spânzurat în propria locuinţă
Isprava unui şofer tânăr şi inconştient
Protest la o societate comercială din Flămânzi
Comentariu la comentarii (XLII)
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog