Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7550 lei
1 USD = 4.2719 lei


Număr accesări
Astăzi:
12983
De la 07 Ianuarie 2003
71394158
Editorial

Tehnica manipulării

  • Ioan Rotundu
  • 24 April 2007, 23:00
Fără doar şi poate, chiar şi suspendat, preşedintele Băsescu este un as al manipulării. Psihologii, specializaţi în arta manipulării, cum sunt profesorii de la Academia de Poliţie, sau cum au fost cei de la vechile şcoli ale Securităţii, ştiu ce consecinţe extraordinare, dar şi dezastruoase uneori, pot avea tehnicile de manipulare. În cazul lui Băsescu o să ne oprim asupra tehnicilor de manipulare în masă, că el cu masele largi operează, nu cu grupuleţe de doi, trei indivizi cu care se întâlneşte de obicei la un şpriţ. Să adâncim puţin discursul public actual al lui Băsescu. Este un conglomerat de acuzaţii însuşite fraudulos din discursul altor politicieni, în special de la Corneliu Vadim Tudor. A acuzat Vadim justiţia ani la rând că este coruptă, Băsescu l-a copiat în felul său marinăresc. Pe de o parte ţipă că justiţia este acum independentă, pe de altă parte strigă că-i coruptă, dar recunoaşte cu nonşalanţă că vorbeşte aproape zilnic la telefon cu procurorul general. Ce i-o fi spunând, că doar nu-i face declaraţii de dragoste? Cert este că Vadim predică acum în pustiu, pentru că nimeni nu-i mai ascultă discursul şablonat, cel al lui Băsescu fiind mai vivace, mai colorat în limbaj, adică altoit cu limbajul marinăresc.
De la Becali, Băsescu a împrumutat şarlatania de a cocheta cu Biserica. Nu umblă cu crucea în mână, dar îşi face cruci pe la slujbe cu rezonanţă publică, se lasă pupat de talpa ţării, compătimit, ştergând pe furiş şi câte o lacrimă imaginară. Imaginea de mântuitor al românilor, cu care era privit Becali de către credincioşi, s-a erodat cumplit de repede, iar acidul sulfuric a fost turnat din belşug de către fostul său coleg de şpriţ, Băsescu.
Băsescu a venit la putere, acuzând PSD-ul că are baroni care au jefuit ţara fără teama de a da socoteală. Dar însuşi, el, semizeul dreptăţii, a venit la putere înconjurat de mafioţi precum Cocoş, celebra Elena Udrea, Anghelini care şi-a pus capăt zilelor şi alţi venetici ai capitalei, stăpâni peste parcuri şi heleştee. Pe Stolojan l-a făcut din om neom. Din bruma de încredere ce românii i-o acordau n-a mai rămas nimic, doar compasiune. Prin Stolojan a rezolvat Băsescu problema energiei pentru Arlo Slatina, iar noi plătim de ne uscăm. Când a simţit că va fi demascat, a trimis-o pe Elena la Antena 3 să facă dezvăluirile cu bileţelul, mizând pe faptul că Tăriceanu va sta cumincior, cum a stat şi la alte atacuri ale sale. Ei bine, Tăriceanu a replicat, şi încă puternic. Derutat pe moment, Băsescu s-a repliat repede şi a lansat acuzaţia cu „băieţii deştepţi”. Omul acesta întinereşte de la un scandal la altul. Vedem pe la televizor copii care se nasc în diferite medii, inclusiv în apă. Băsescu pare că s-a născut într-o atmosferă de scandal.
Aşadar, folosind cu meşteşug tehnicile de manipulare, Băsescu vorbeşte audienţei despre ce vrea ea să audă, nu despre anumite realităţi. La ultimul miting bucureşteana strigat că 322 de parlamentari sunt vânduţi mafiei care a cuprins ţara. Sunt parlamentarii care i-au votat suspendarea. A mai afirmat Băsescu că el stimează până la extaz Parlamentul, ca instituţie, dar nu şi pe parlamentarii ce i se opun şi care sunt toţi nişte mafioţi. Este ca şi cum Băsescu ar declara că el crede în Dumneteu, dar nu şi în Biserică, care este formată din preoţi şi înalţi prelaţi cu sufletul vândut diavolului. Să ne oprim aici cu exemplele, că le ştim cam fiecare dintre noi, şi să încercăm să sintetizăm.
Observăm că Băsescu stăpâneşte excelent arta manipulării, semn că a învăţat-o cu profesioniştii din domeniu. Este poate dovada că în cariera sa n-a fost numai marinar, ci şi un excelent ofiţer de securitate care s-a ocupat cu spionajul în favoarea României. De când este suspendat, la cele două mitinguri, şi-a construit discursul exact pe răsturnarea acuzaţiilor care i le-a adus Tăriceanu şi alţi oponenţi ai săi. Mai trebuie să observăm că, pe lângă succesul reputat la aceste mitinguri, a înregistrat şi insuccese. În primul rând, prezenţa a fost una sub aşteptările sale. Apoi, în puţine oraşe din ţară au ieşi în stradă susţinătorii, să facă scandal şi să-i înspăimânte pe cei ce s-au coalizat împotriva sa.
Putem spune că cele două mitinguri din Bucureşti au fost anemice, lipsite de entuziasm. Cu vreo câteva babe scofâlcite şi nişte moşnegi leşinaţi, prelung filmaţi de cameramanii unor televiziuni, Băsescu a ieşit chiar şifonat. Dar nu trebuie să dispere. Faptul că s-a grăbit cu mitingurile, îi poate dăuna printr-o uzură a discursului public. Dar va face o pauză, timp în care cei care s-au coalizat împotriva sa pun la cale fel de fel de trăsnăi politice, care-i vor ridica alte mingi la fileu şi-i vor revigora ieşirile în public.
Dacă Băsescu n-ar fi născut pentru a trăi din scandal în scandal, din momentul în care a fost suspendat, s-au fi dus undeva într-un concediu prelungit şi i-ar fi lăsat pe parlamentari şi partidele ce le reprezintă să-şi rupă singuri gâtul. Pentru că, după trecerea celor 30 de zile, tot la Cotroceni se va întoarce. Numai că, menţinând atmosfera de scandal, în loc să se întoarcă aureolat şi plin de glorie, o să se întoarcă cu coada între picioare. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (9)]


Comunicat de presă PLD
Reabilitarea Bibliotecii din Dorohoi prelungită cu un an
Colegiul Medicilor va beneficia de un sediu
S-au încheiat Zilele Oraşului. Primarul Flutur este mulţumit
Ciuştea şi-a amânat vizita în Israel
Pierderi colaterale la Zilele Botoşanilor
Schimbarea la faţă a Botoşanilor se va face cu flori din Olanda
Prima rectificare de buget pentru continuarea reabilitărilor din şcoli
Poliţiştii rutieri vor să modifice în bine comportamentul rutier şi pietonal
Un licean dă identitate culturală Botoşanilor
Oportunităţi de finanţare pentru educaţie şi formare profesională
Noi sancţiuni pentru munca fără forme legale
Unii preferă să trăiască din agricultura de subzistenţă
Brută la 18 ani
Campionat de atletism şi cros al Poliţiei de Frontieră Române
Ofiţer de poliţie sub influenţa alcoolului la volan
Zece infractori culeşi de poliţişti
Citate şi cugetări din Olanda
Horoscop
Ginecologul şi înmormântarea
Băutorii de vin mănâncă mai sănătos
Citind, poate veţi găsi trifoiul cu patru frunze
Românul şi covrigul
Comentariu la comentarii (LXXXII)
(Ioan Rotundu)
Comandă acum
Hodan, nodul din gâtul lui Diaconu
(Cârcotaşul)
Divergenţă pe fond bănesc, între Ciuştea şi Conţac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă