Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
4179
De la 07 Ianuarie 2003
78431731
Editorial

Termica - un autoturism cu mai multe volane

  • Ioan Rotundu
  • 12 April 2007, 23:00
Fără doar şi poate că la societatea Termica se petrec lucruri necurate, şi nu de azi sau de ieri. Despre unele am mai scris, despre altele, mai proaspete, o fac în editorialul de faţă. Ieri, între consilierul municipal Gheorghe Văzdoagă, care este membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a societăţii Termica, şi directorul de producţie Vasile Hlihor a avut loc o discuţie. O discuţie despre cauzele reale care împiedică Termica să-şi rentabilizeze activitatea şi să reducă preţul gigacaloriei livrată către populaţie. Directorul Hlihor s-a plâns că societatea este sub control politic, că echipa managerială nu este unită în decizii, că se doreşte pe orice cale falimentarea societăţii, care deja a înregistrat la pierderi cifra record de peste 100 miliarde lei vechi.
Curios şi pentru Văzdoagă, după ce a avut acest dialog cu directorul Hlihor, acesta a remis redacţiilor mass-mediei botoşănene un comunicat de presă prin care şi-a anunţat demisia. Contactat telefonic, consilierul Văzdoagă s-a ferit să intre în detaliile discuţiei avute, dar s-a arătat surprins de gestul directorului. În dialogul nostru, Văzdoagă a recunoscut că într-o discuţie cu cineva din conducere i s-a spus c㠄Societatea Termica este ca o maşină cu mai multe volane. Cei aflaţi la conducere vor s-o îndrepte fiecare pe drumul său.”
Cert este că, în ultima perioadă, evenimentele la Termica s-au precipitat. Directorul general Robert Sorohan a demisionat cu ceva timp în urmă. Demisia a intervenit după ce în presă s-a răsuflat că un grup de funcţionari de la Termica, dar şi politicieni, vor pleca în Austria, pentru a vizita fabrica de unde societatea şi-a procurat o parte din ţevile cu care înlocuieşte acum reţeaua veche. Directorul general a refuzat să facă parte din grupul excursionist, cum a refuzat şi directorul de producţie Hlihor. Singurul care pare a se simţi bine în preajma demisionarilor este directorul comercial Ion Diaconu, ce nu s-a sfiit să se alăture grupului pentru Austria.
Interesant este şi modul în care inginerul şef al Termicii, Nicolina Chirilă, înţelege să-şi mediatizeze activitatea. Toate declaraţiile sale despre activitatea societăţii au fost făcute la sediul PRM, în conferinţele de presă ale acestui partid. De la sediul partidului ea lansează absurdităţi de genul subordonării asociaţiilor de proprietari societăţii Termica. Să fie aceasta dovada directorului demisionar Hlihor că Termica este supusă controlului politic? De ce nu, de vreme ce inginerul şef n-a considerat că obligaţia funcţiei i-ar impune ca astfel de declaraţii să le facă de la sediul societăţii. Măcar din respect pentru ceilalţi membri din conducere, dacă nu şi faţă de AGA, formată din consilieri municipali de diverse culori politice.
Şi pentru că am pomenit de AGA, să insistăm asupra rolului acesteia. Formată din consilieri municipali numiţi după un anume algoritm politic, această AGA este instrumentul prin care politicienii locali îşi fac jocurile personale şi de grup. AGA este cea care n-a cerut ferm conducerii manageriale redimensionarea aparatului de lucrători, supradimensionat cu angajări pe bază de pile, care a aprobat salarii exorbitante, fără a ţine cont că aceste salarii ridică preţul gigacaloriei, care a aprobat investiţii ineficiente pentru societate, dar care au satisfăcut nevoile grupărilor ce căpuşează activitatea firmei. Sper să apuc vremea când vinovaţii îşi vor primi răsplata. Mai ales că unele informaţii indică o apropiere a scadenţei: după faptă şi răsplată.
Cred că directorii demisionari vor avea curajul şi să ducă până la capăt începutul dezvăluirilor despre lucrurile necurate ce se petrec la Termica. Spre liniştea lor sufletească şi spre beneficiul tuturor botoşănenilor care sunt jumuliţi sistematic de cei ce controlează destinele societăţii, folosindu-se de poziţiile politice deţinute.
Există informaţii că la concursul pentru ocuparea funcţiei de director general se va prezenta numai Ion Diaconu, care râvneşte acest post de mai mult timp. Şi iar trebuie să fim circumspecţi şi să ne întrebăm: de ce îşi doreşte atât de mult acest post? Iar dacă-l va obţine, cum îl va folosi şi în favoarea cui?
Cred că soluţia ca Termica să scape de povara căpuşelor care-i sug vlaga este să fie scoasă de sub controlul politicului, iar conducerea să fie formată din specialişti şi nu din elemente umane numite după criterii politice. Acesta ar fi un prim pas, după care să se pregătească privatizarea. Eu m-am săturat să plătesc ca fraierul, iar cei ce se cred deştepţi să-mi facă cu mâna de la balconul vilei, zâmbind cu superioritate. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă
Sprijin financiar pentru bisericile din Botoşani
Reabilitarea clădirii Teatrului „Mihai Eminescu” necesită bani din bugetul local
Căminul Indagro intră în reabilitare
Spectacol gratuit pentru botoşăneni
Se pregăteşte premiera unui spectacol inedit
Viceprimarul Eram vrea să îşi consolideze poziţia în partid
Termica îşi caută directori
Grupuri de iniţiativă în cinci comune din judeţ
Eveniment editorial, de excepţie, la Casa Armatei
Deţinut dat în urmărire
Operatori economici prinşi pe picior greşit
Încadrări în muncă după cursurile de formare
Învăţătorii fac două ore de muncă patriotică
Nitraţii în atenţia APM
Scandalagiu cercetat de poliţişti
Peste 1.000 pachete de ţigări confiscate
Secretul bauturilor bune
Maxime şi cugetări ale autorilor englezi
Bucătar de război
Horoscop
Noi oportunităţi
Comentariu la comentarii (LXXIV)
(Ioan Rotundu)
Un nou spectacol de teatru
Trocurile politice de la Bucureşti şi iredentismul unguresc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă