Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15970
De la 07 Ianuarie 2003
78346207
Editorial

Ticăloşia este molipsitoare

  • Ioan Rotundu
  • 30 May 2011, 23:00
Ieri, în Senat, a fost respins proiectul de lege prin care Guvernul Boc urma să fie abilitat de a emite ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare. Doar 3 voturi au lipsit coaliţiei puterii ca proiectul să fie aprobat.
Pentru mulţi români acest eveniment consumat în Senatul României nu le spune mare lucru, chiar nimic, considerând totul un fapt banal. În realitate, pentru politica românească evenimentul este extrem de important. În primul rând că el pune în evidenţă un fapt recunoscut de coaliţia puterii doar cu jumătate de gură: acela că nu mai are majoritate în Senat.
În al doilea rând, gravitatea constă în faptul că pe toată perioada vacanţei parlamentare Guvernul Boc nu va putea lua decizii importante pentru interesul naţional, fiind blocat legislativ.
Este un atribut constituţional ca în anumite condiţii Guvernul să poată emite ordonanţe cu putere de lege. A fost o măsură constituţională generată de necesitatea continuităţii în actul de guvernare a ţării, în condiţiile în care Parlamentul nu lucrează.
De la adoptarea Constituţiei României nu s-a mai întâmplat ca Guvernul să fie blocat în a emite ordonanţe cu putere de lege. Ieri, când evenimentul s-a consumat în aplauzele opoziţiei, preşedintele Senatului, social-democratul Mi8rcea Geoană s-a arătat extrem de bucuros de isprava comisă.
Nici un moment n-a lăsat să se înţeleagă că neaprobarea proiectului este un risc major pentru guvernarea ţării. Bucuria sa era dusă la extaz, afirmând că România nu trebuie condusă prin ordonanţe ci prin legi ale Parlamentului. Corect, dar atunci cum rămâne cu Guvernul Năstase care a condus ţara vreme de patru ani numai prin ordonanţe? Cum rămâne cu acei senatori, printre care liberalul Ioan Ghişe şi Crin Antonescu, conservatorul Dan Voiculescu etc. care nu mai dau pe la Senat? Cine să voteze legile în timp oportun aplicării lor dacă senatori de frunte ai partidelor din opoziţie lipsesc de la lucrări?
Ticăloşia lui Băsescu am regăsit-o ieri la Mircea Geoană, semn că ticăloşia este o boală molipsitoare.
O altă ticăloşie am întâlnit-o, ror ieri, la liderul PNL Crin Antonescu. Acesta i-a acuzat pe preşedintele Băsescu şi PDL de vasalitate faţă de premierul Ungariei şi că a acceptat ca Ţinutul Secuiesc să aibă reprezentant la Bruxelles.
Aşa este, Băsescu şi PDL a comis cea mai mare ticăloşie istorică postdecembristă când au acceptat să se discute despre Ţinutul Secuiesc ca autoritate autonomă în chiar centrul geografic al României. Dar au făcut-o din dorinţa de a se menţine la putere cu ajutorul voturilor parlamentarilor UDMR.
N-a trecut o săptămână de când Antonescu şi Ponta au încercat să atragă UDMR-ul de partea lor ca să creeze o nouă majoritate parlamentară, să-l suspende pe preşedinte şi să dea jos Guvernul Boc. N-au reuşit, dar dacă maghiarii ar fi fost coadă de câine şi ar fi acceptat colaborarea, cu siguranţă cu obţineau de la USL mai mult decât le-a dat şi le va mai da Băsescu şi PDL. Şi iar avem în faţă o ticăloşie politică a opoziţiei comisă după tipicul lui Băsescu.
Dacă Antonescu şi Ponta ar fi fost români adevăraţi, ar fi propus public Guvernului Boc sprijin politic limitat până la expirarea mandatului, cu condiţia să renunţe la colaborarea cu UDMR, să renunţe la legea privind predarea istoriei şi geografiei în limba maghiară, să reorganizeze viitoarele regiuni cu includerea judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna într-o zonă majoritar românească şi cu dispunerea de măsuri severe împotriva separatiştilor secui, a aplicării de sancţiuni aspre secuilor şi maghiarilor care au necinstit însemnele naţionale.
Făcând un astfel de pact naţional, care ar fi devenit unic în istoria modernă a românilor, ar fi avut o enormă simpatie din partea tuturor românilor iar preluarea puterii la anul ar fi fost garantată 100%. Din păcate, nici Antonescu şi nici Ponta nu sunt politicieni născuţi să devină mari oameni de stat. Sunt şi ei nişte mici ticăloşi dornici de putere şi parvenire. Făţarnici, critică la greu ticăloşia lui Băsescu dar se înfruptă copios din ea. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Crescătoarea de cocoşei
Tânăr dispărut în apele râului Prut căutat de pompieri
Iincendii şi iar incendii
INFORMARE DE PRESĂ – APIA Botoşani
Caricatura zilei
ANI a solicitat confiscarea sumei de 45.355 euro din averea unui poliţist
Ungaria nu va renunţa la taxa pe bănci
însă o va reduce la jumătate din 2013
UE ar putea bloca plata ultimei transe din împrumutul acordat Greciei
Taxa auto la maşinile înmatriculate în România şi înainte de 2007
Când spiritul de grup întunecă judecata
Dacă va fi blocată în Parlament, legea minorităţilor va fi adoptată prin asumare
Daca nu vor fi restructurări, salariile din MAI vor fi reduse în medie cu 30% din decembrie
Traian Băsescu pierde procesul cu Mugurel Surupăceanu
Senatul a respins proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe
Am o mare admiraţie faţă de curajul Guvernului român de a lua măsuri de austeritate
Deputaţii au adoptat pe articole legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur
Lumea lu’ Rotundu – Lumea gunoaielor
Ovidiu Portartiuc explică programul economic al USL
Lacul de nuferi nu-i de nasul Consiliului Judeţean!
Consilierii judeţeni ne-au scumpit apa
Prefectul continuă a se răfui cu Asociaţia Moldoovis
Din iunie, naşteri sub apă la Maternitatea Botoşani
Reclamaţii pe seama publicităţii agresive
Despre detaşările în interesul serviciului la IŞLJ Botoşani
AJOFM Botoşani vrea întâlnire lunară şomeri-angajatori
Eminescu, umilit în prag de comemorare a morţii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă