Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15419
De la 07 Ianuarie 2003
80841901
Editorial

Ţiganii sunt povara noastră istorică

  • Ioan Rotundu
  • 13 September 2010, 23:00
De când Franţa s-a săturat să tot suporte mirosul de ţigan nespălat şi să privească la btaberele lor răsfirate în locuri unde francezul şi străinul venit înb Franţa sunt obişnbuiţi să admire dovezile culturale ale civilizaţiei din Hexagon, autorităţile române clamează că Europa nu respectă libertăţile fundamentale ale omului. Mai mult, anu8mi9ţi politicieni europeni, vuzând că-i rost să se facă auziţi prin Uniunea, au sărit ăn apărarea ţiganilor.
Am spus-o mai demult că ţiganii sunt povara nboastrpă istorică. Faptul că i-am dezrobit fără a-i bintegra social, nsuportăm acu8m nota de p+lată a istoriuei. Mareşalul Antonescu a conştoientizat pericolulk pe carer-l reprezintă ţiganii pentru ţară, dar n-a găpsit calea înţeleaptă de a reztolva problema. S-a inspirat din politica lui Hitler faţă de vrei, ceea ce i-a atras condamnarea ulterioară, nu numai a istoriei ci şi a justiţiei.
Regimul comunist nu s-a arătat interesat de ţigani. Pur şi simplu i-a tolerat, fără a-şi punew problema integrării lor în societatea socialistă multilateral dezvoltată. La fel a procedat şi societatea postdecembristă. Autorităţile române bucuroase că ţiuganii îăşi mută şatrele prin ţările Europei, nu s-au mai interesat de soarta lor. Când a început să apară probleme de imagine, iar europeniilort să le iasă pe ochi apărarea libertăţii ţiganilor, au început a fi alocate fonduri pentru integrarea ţiganilor. Fonduri pe care tot ţiganii le-ţau furat, că la asta sunt meşteri neîntrecuţi.
Franţa nu face acum decât să preia modelul itralian al lui Berlusconi. Personal dau dreptate Italiei, Franbţei şi tutror statelor pe unde sunt tabere de ţigani. Obişnuiţi cu viaţa nomadă şi mkizeră, trăind din hoţii, ţiganii nu pot fi integraţi social peste noapte. Trebuie decenii de muncă şi de fonduri alocate pentru aşa ceva. Dar banii să nu mai ajungă la ţigani, că iarăşi iese ţigăneală.
UE, dacă are bani de alocat integrării ţiganilor, s-o facă cu capul pe umeri şi cu pragmatism. Dacă aceşti bani vor ajunge în ţara noastră, nu va fi nici o integrare social şi o nouă risipă. Mai degrabă aceste fonduri să fie alocate ţărilor pe unde s-au oploşit ţiganii şi să se ocupe ele de integrarea lor socială.
Nu-i pot condamna pe italieni sau francezi că nu mai suportă taberele de ţigani, dar este vina lor că i-au încurajat să le calce hotarele şi i-au oploşit. Dacă îi luat la întrebări de la bun început, acum nu mai aveau probleme cu ei. Cum eu n-aş putea accepta pe grădina mea, pe ograda mea, pe terenul meu să se aşeze ţiganii şi să-mi fure din curte, nu pot să cer aşa ceva nici străinilkor. Iată de ce trebuzie să ne luăm ţiganii acasăî, dacă ei nu mai sun t acceptaţi pe unde se află. Nu.-i drept ca poivara noastrăp sitorică s-o punem în cârca altor popoare. Iar noi să inbcepem integrarea lor cu a-i determina să respecte legile ţării, să-şi dea puradeii la şcoală, să acordăm facilităţi celor care vcor să-i angajeze, să-i scutim de orice imnpozit pe ţiganii care munjcesc.
Dacă nu vom proceda aşa, România va deveni o ţară a ţiganilor, arătată cu degetul de lumea întreagă ca fiind un pericol pentru civilizaţia umană. Deja bsunt voci careegretă că mareşalul Antonescu n-a mai rezistat vreo doi ani la conducerea ţării. Iar vocile se înmulţesc, ceea ce nu-.i a bine. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, marţi, 14 septembrie
Bancul zilei: Fiul victimei
Prietenii şi pacienţii Clinicii Novaoptic sunt încântaţi de noul format al site-ului
România reprezintă adevărata ameninţare pentru Rusia
Somnul raţiunii naşte monştri şi ne ameninţă libertatea
Telefoanele lui Vântu au fost ascultate printr-o şmecherie juridică
Vântu nu ar trebui eliberat, ar trebui să stea şi Băsescu în aceeaşi celulă
Fostul senator PDL, Georgică Severin, s-a înscris în PSD
Silvio Berlusconi le sfătuieşte pe femei "să se mărite cu bogaţi"
Un oficial din Sofia propune introducerea "taxei de cutremur"
Harnagea şi Vântu se războiesc într-un război cu miză mult mai mare
Harnagea şi Vântu se războiesc într-un război cu miză mult mai mare
Georgieni opriţi din drumul ilegal spre Uniunea Europeană
Şapte angajaţi ISU Botoşani avansaţi în grad înainte de termen
UNPR-işti prigoniţi de poliţişti, comisari şi de „Stăpânul inelelor” la Hudeşti
Protestul mămicilor cu copii cu handicap
Senatorul Câmpanu dezvăluie secretele vieţii generalei Ada Macovei
Ţâbuleac este manager slab
crede Liviu Câmpanu
Rromii din Hârlău se plimbă cu BMW ul deputatuluiu Stelică Strugaru
achiziţionat cu facturi false
Noi măsuri punitive privind medicaţia bolnavilor internaţi
Condamnaţi la moarte chiar de către cei în halate ministeriale albe
Se pregăteşte o nouă clasificare a spitalelor
Bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi
Topul primilor 20 de politicieni botoşăneni
Invitaţie la un mare eveniment agricol al judeţului Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă