Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4796
De la 07 Ianuarie 2003
83936303
Editorial

Trăgând cu ochiul prin politica locală

  • Ioan Rotundu
  • 24 June 2013, 23:00
Aparent, prin politica locală apele par limpezi şi liniştite. Doar aparent, pentru că în spatele acestei liniştii se pregăteşte o puternică furtună. Micile ciondăneli dintre liderii USL, adică dintre liderul PNL Florin Ţurcanu şi preşedintele executiv al PSD, primarul de Botoşani Ovidiu Portariuc sunt un fel de tatonări pentru viitoarea bătălie.
În USL n-a domnit armonia nici înainte de alegeri, nici după consumarea acestora. În plan naţional, evidenţa colaborare dintre Victor Ponta şi preşedintele Băsescu în dauna relaţiilor de prietenie şi colaborare cu Crin Antonescu adânceşte prăpastia dintre PSD şi PNL, o prăpastie pregătită pentru Crin Antonescu şi liberalii săi.
Din plan naţional, divergenţele s-au mutat repede în plan local, iar la Botoşani aceste divergenţe, ţinute cu greu în frâu atât de Ţurcanu cât şi de Portariuc încep să se dezlănţuie.
Nu voi exemplifica şirul de divergenţe dintre liderii botoşăneni ai USL, ci voi căuta să aduc în prim plan ce se coace prin spatele acestor neînţelegeri tot mai radicale. Există o înţelegere confidenţială, că secretă nu poate fi numită de vreme ce sunt anumite persoane care cunosc chiar detalii, între democrat-liberalul Cătălin Flutur şi liberalul Florin Ţurcanu.
Au fost deja colaborări pe anumite probleme între cele două formaţiuni politice atât în CLM Botoşani cât şi în Consiliul judeţean. Probabil că la toamnă această colaborare va deveni făţişă, fiind grăbită şi de încercarea de reducere a pragului la referendum de la 50 la 30%.
Înţelegerea constă în susţinerea lui Flutur la Primăria Botoşani iar PDL să susţină candidatura lui Ţurcanu pentru un nou mandat la preşedinţia CJ. Viceprimarii şi vicepreşedinţii vor fi făcuţi fifti-fifti. Aşa se explică şi lipsa de reacţie a lui Flutur la faptul că Ţurcanu a racolat mai mulţi primari PDL la PNL, acţiune a liberalilor care s-a domolit în momentul de faţă.
Nici cei din PSD nu stau bcu mâinile în sânt. Ei aşteaptă ca Mişcarea Populară a lui Băsescu să se transforme în partid, urmând a face alianţă cu această nouă forţă politică considerată în faţa electoratului ca fiind imaculată.
Mihai Ţâbuleac, omul care a schimbat partidele ca traseistele bikinii, imediat după ce-a pierdut preşedinţia CJ s-a linguşit pe lângă Ţurcanu şi PNL. Omul avea nevoie de o perioadă de linişte din partea noii conduceri a CJ, pentru a nu i se dezvălui public toate dedesubturile din mandatul său. A trecut anul de atunci, lucrurile s-au aşezat, cele rele s-au uitat şi chiar dacă ar mai fi dezvăluite public, impactul lor nu ar mai fi puternic.
Aşa că Ţâbuleac l-a părăsit pe Ţurcanu şi munceşte cu zel la adunat semnături pentru Mişcarea Populară ca să fie transformată în partid. A contactat mai mulţi primari ai PDL şi le-a cerut să-i adune semnături. Unii, cum este cel de la Ibăneşti, l-au refuzat direct, alţii se mai codesc încă, cum este cel de la Copălău. În toată această bătălie politică care, deocamdată, se dă prin culisele locale, Partidul Forţa Civică stă în expectativă.
La nivelul acestui partid nu s-a luat încă o decizie de partea cărei viitoare alianţe se va alătura. Se aşteaptă mişcarea dintre Ponta şi Băsescu cu privire la candidatul la prezidenţiale. Dacă Va fi Elena Udrea, atunci este posibil ca Forţa Civică să se ducă spre alianţa PDL – PNL. Deputatul Cristian Roman şi totodată liderul Forţei Civice la Botoşani, are o bună colaborare cu Cătălin Flutur.
Dacă se va modifica Legea referendumului cu coborârea pragului de validare la 30%, Forţa Civică de la Botoşani va iniţia un referendum de demitere a primarului Ovidiu Portariuc. Este ambiţia deputatului Cristian Roman să le dea o lecţie celor din PSD, care i-au făcut multe zile amare cât a fost prefect de Botoşani.
Cam acestea sunt la momentul de faţă intenţiile politice ale liderilor locali de partide, intenţii ţinute încă în sertar dar care de la toamnă, cu forţe proaspete acumulate în concediu, liderii le pot transforma în realităţi.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Constatarea lui Bin Laden
Dinamica economiei: Geografia judeţului cu prof. Cojocariu
Lumea lu' Rotundu: Viceprimarul de Dorohoi
Organele umane ar putea fi crescute în animale şi apoi transplantate la oameni
Alune americane
Scandalul Credit Lyonnais: Omul de afaceri Bernard Tapie a fost arestat
Washington cere Moscovei trimiterea lui Edward Snowden in SUA
purtătorul de cuvânt al lui Putin: Nu avem nicio informaţie despre Snowden
Nu cred în spusele primarului Portariuc
Ioan Rotundu
Botoşani: Tăcerea complice a PSD-ului în cazul Popăuţi
Primăria Manoleasa a pierdut o finanţare de 1,5 milioane euro
Dorohoi: Premiile Festivalului
Botoşani: Primii condamnaţi la referendum sunt la Vlăsâneşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă