În USL n-a domnit armonia nici înainte de alegeri, nici după consumarea acestora. În plan naţional, evidenţa colaborare dintre Victor Ponta şi preşedintele Băsescu în dauna relaţiilor de prietenie şi colaborare cu Crin Antonescu adânceşte prăpastia dintre PSD şi PNL, o prăpastie pregătită pentru Crin Antonescu şi liberalii săi.
Din plan naţional, divergenţele s-au mutat repede în plan local, iar la Botoşani aceste divergenţe, ţinute cu greu în frâu atât de Ţurcanu cât şi de Portariuc încep să se dezlănţuie.
Nu voi exemplifica şirul de divergenţe dintre liderii botoşăneni ai USL, ci voi căuta să aduc în prim plan ce se coace prin spatele acestor neînţelegeri tot mai radicale. Există o înţelegere confidenţială, că secretă nu poate fi numită de vreme ce sunt anumite persoane care cunosc chiar detalii, între democrat-liberalul Cătălin Flutur şi liberalul Florin Ţurcanu.
Au fost deja colaborări pe anumite probleme între cele două formaţiuni politice atât în CLM Botoşani cât şi în Consiliul judeţean. Probabil că la toamnă această colaborare va deveni făţişă, fiind grăbită şi de încercarea de reducere a pragului la referendum de la 50 la 30%.
Înţelegerea constă în susţinerea lui Flutur la Primăria Botoşani iar PDL să susţină candidatura lui Ţurcanu pentru un nou mandat la preşedinţia CJ. Viceprimarii şi vicepreşedinţii vor fi făcuţi fifti-fifti. Aşa se explică şi lipsa de reacţie a lui Flutur la faptul că Ţurcanu a racolat mai mulţi primari PDL la PNL, acţiune a liberalilor care s-a domolit în momentul de faţă.
Nici cei din PSD nu stau bcu mâinile în sânt. Ei aşteaptă ca Mişcarea Populară a lui Băsescu să se transforme în partid, urmând a face alianţă cu această nouă forţă politică considerată în faţa electoratului ca fiind imaculată.
Mihai Ţâbuleac, omul care a schimbat partidele ca traseistele bikinii, imediat după ce-a pierdut preşedinţia CJ s-a linguşit pe lângă Ţurcanu şi PNL. Omul avea nevoie de o perioadă de linişte din partea noii conduceri a CJ, pentru a nu i se dezvălui public toate dedesubturile din mandatul său. A trecut anul de atunci, lucrurile s-au aşezat, cele rele s-au uitat şi chiar dacă ar mai fi dezvăluite public, impactul lor nu ar mai fi puternic.
Aşa că Ţâbuleac l-a părăsit pe Ţurcanu şi munceşte cu zel la adunat semnături pentru Mişcarea Populară ca să fie transformată în partid. A contactat mai mulţi primari ai PDL şi le-a cerut să-i adune semnături. Unii, cum este cel de la Ibăneşti, l-au refuzat direct, alţii se mai codesc încă, cum este cel de la Copălău. În toată această bătălie politică care, deocamdată, se dă prin culisele locale, Partidul Forţa Civică stă în expectativă.
La nivelul acestui partid nu s-a luat încă o decizie de partea cărei viitoare alianţe se va alătura. Se aşteaptă mişcarea dintre Ponta şi Băsescu cu privire la candidatul la prezidenţiale. Dacă Va fi Elena Udrea, atunci este posibil ca Forţa Civică să se ducă spre alianţa PDL PNL. Deputatul Cristian Roman şi totodată liderul Forţei Civice la Botoşani, are o bună colaborare cu Cătălin Flutur.
Dacă se va modifica Legea referendumului cu coborârea pragului de validare la 30%, Forţa Civică de la Botoşani va iniţia un referendum de demitere a primarului Ovidiu Portariuc. Este ambiţia deputatului Cristian Roman să le dea o lecţie celor din PSD, care i-au făcut multe zile amare cât a fost prefect de Botoşani.
Cam acestea sunt la momentul de faţă intenţiile politice ale liderilor locali de partide, intenţii ţinute încă în sertar dar care de la toamnă, cu forţe proaspete acumulate în concediu, liderii le pot transforma în realităţi.