Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
18089
De la 07 Ianuarie 2003
77892711
Editorial

Trebuie afumat să-i treacă de sperietură

  • Ioan Rotundu
  • 10 May 2015, 23:00
Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a lăsat speriat prea repede de manevrele stradale şi de presă puse la cale de premierul Victor Ponta şi armata sa de social-democraţi care la semnul convenit iese repede în stradă.
Dar să trecem în revistă şirul evenimentelor şi să ne dumerim de ce s-a speriat aşa repede preşedintele Iohannis de s-ar putea să fi mirosit urât prin sălile Palatului Cotroceni.
Premierul Ponta a plecat în plimbare prin ţările arabe fără a-l informa pe preşedinte unde se duce şi pentru ce. Prin Constituţia României atributul de politică externă este exclusiv al preşedintelui ţării. Nici premierul, nici ambasadorii acreditaţi în ţările vizitate de Ponta, nici Direcţia de Informaţii Externe şi cu atât mai puţin ministrul de Externe Bogdan Aurescu nu l-au informat pe preşedinte care sunt subiectele de pe agenda de vizită şi dacă au fost ele corelate cu strategia de politică externă a României.
Însuşi preşedintele a recunoscut că n-a fost informat iar la întoarcere premierul i-a spus doare prin ce ţări a fost nu şi ce s-a discutat şi stabilit. O asemenea atitudine din partea premierului este extrem de gravă şi ea pune în pericol la prezent şi viitor politica externă a ţării, chiar securitatea naţională şi regională. Din acest motiv preşedintele a anunţat public că va avea cu premierul o discuţie bărbătească, cum îi place lui să spună.
Introducerea cardului de sănătate a creat o întreagă bulversare a serviciilor medicale. Preşedintele a ieşit public şi a cerut calm din partea pacienţilor pentru că el l-a invitat pe premier la Cotroceni pentru o discuţie serioasă.
La aceste două ieşiri publice ale preşedintelui, premierul Ponta n-a stat cu mâinile în sân, aşteptând să-l urechească preşedintele la Cotroceni, El a trecut la atac şi nu oricum, ci la un atac de forţă menit să-l sperie pe preşedinte, ceea ce se pare că a şi reuşit. Prin purtătorul de cuvânt al PSD premierul a lăsat să se înţeleagă că preşedintele a pactizat cu spoliatorii fondurilor din sănătate, cu hoţii, de vreme ce s-a declarat nemulţumit de introducerea cardului de sănătate.
Iar preşedintele s-a făcut micuţ şi n-a mai reacţionat în nici un fel. Aşa stând lucrurile, dialogul său cu Ponta nu va mai fi unul extrem de critic ci doar unul de faţadă, ceea ce şi Ponta a urmărit să obţină.
Iar ca mâţa arătată preşedintelui să fie şi mai fioroasă, pe motiv că preşedintele Iohannis a respins de la promulgare Codul silvic pentru că ar conţine unele prevederi ce ar fi contrare intereselor firmei austriece Schweighofer, Ponta şi ai lui baroni din PSD au pus la cale mişcări de stradă. Cei ieşiţi în stradă l-au acuzat direct pe preşedinte de părtinire faţă de austriecii de la Schweighofer.
Să nu-mi spună nimeni mie că protestatarii ieşiţi sâmbătă în stradă erau mânaţi de îngrijorarea că se defrişează pădurile patriei. N-au ieşit în groful Atila Vereştoy a defrişat munţi întregi în judeţele Covasna şi Harghita, când Omar Haisan, prietenul lui Ion Iliescu, a defrişat toţi munţii de pe valea Trotuşului, n-au ieşit când preşedintele a returnat Codul silvic Parlamentului acum câteva săptămâni şi, tam-nisam, au ieşit ieri în stradă să strige la unison că Iohannis ne vinde ţara austriecilor.
Sloganul cu „Nu ne vindem ţara!” nu este unul liberal ci al social-democraţilor. Sâmbătă, în stradă, n-au ieşit liberalii ci social-democraţii iar preşedintele Iohannis s-a speriat aşa de tare de aceste mişcări stradale strategice că a şi anunţat public discutarea în CSAT a problemei defrişărilor. Din nou ameninţările lui Ponta şi-au atins ţinta, defrişarea pădurilor nefiind încă o problemă de securitate naţională ca să fie pusă pe ordinea de zi în CSAT.
Azi, mâine sau când o vrea Iohannis să-l cheme pe Ponta la Cotroceni, dacă-l va mai chema, pentru a discuta cele trei probleme: politica externă, cardul de sănătate şi Codul silvic, autoritatea sa prezidenţială asupra premierului nu mai este cea instituţională ci una de dojană prietenească. Nu preşedintele îl invită pe Ponta la judecată ci Ponta se duce la Cotroceni cu alură de învingător, cu aroganţa-i impertinentă şi zâmbetul sfidător afişate pe faţă.
Preşedintele Iohannis plăteşte acum pentru credibilitatea prea uşor acordată lui Ponta. El n-a înţeles că orice dialog cu social-democraţii trebuie să fie unul extrem de circumspect şi că orice concesie a acestora este de fapt o capcană menită să-l compromită pe beneficiarul concesiei. Iohannis plăteşte pentru abandonarea luptei politice de înlăturare pe cale democratică a Guvernului Ponta.
În momentul de faţă Ponta ştie că Guvernul său nu poate fi demis şi îşi întăreşte poziţia prin măsuri economice care-i lasă pe liberali fără program electoral. Măsurile de acum ale lui Ponta sunt menite să-i ameţească de cap pe români şi PSD-ul să mai obţină un mandat de guvernare la anul. Tot ce face Ponta este un fel de vopsea strălucitoare aplicată unui castel din carton care la prima ploaie se va prăbuşi. Şi măsurile economie ale lui Ponta vor fi înghiţite de mecanismele economiei reale iar dezastrul se va arăta prea târziu. Românii vor fi votat din nou cu PSD-ul.
Cu un preşedinte deja speriat, cu un PNL incapabil să facă opoziţie, singura nădejde de a scăpa de Guvernul Ponta rămâne în DNA. Ponta ştie acest lucru şi de aceea lucrează prin parlamentarii săi la diminuarea puterilor acestei instituţii. Iar dacă procurorii DNA vor mai gafa în continuare prin acţiuni precum cea împotriva primarului ieşean fustangiu Nichita, se va compromite tot mai tare iar Ponta şi clica sa va prinde tot mai mult curaj să le restrângă competenţele.
Vrednicul neamţ trimis de români la Cotroceni să facă o treabă bărbătească va trebui afumat cu păr din chica lui Ponta ca să-i treacă de sperietură şi să ne demonstreze că poartă pantaloni şi nu fustă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Trucul cu tunsul
Reţeta zilei: Borş de peşte lipovenesc
Horoscopul zilei
Lumea nlu' Rotundu: Alesul Domnului
Pe Cosmin să-l schimbe cineva de pelinci
Cele două coţofene au ciripit din nou
Ioan Rotundu
Reclamagii PSD-ului au pierdut lupta cu UPU
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis: Am hotarat ca problema defrisarilor ilegale sa fie discutata in CSAT
protestul de astazi este unul perfect legitim
Sorin Campeanu: Abonamentele profesorilor, decontate de 18 ani de autoritatile locale
Prognoza meteo pentru luni si marti
Guvernul amana pe 2017 constructia autostrazilor, dar face planuri. "Si daca plecam intr-o luna, lasam tara cu Masterplan"
Rusia invadeaza estul Ucrainei cu Rubla
Taximetristi nemultumiti de impozitarea bacsisului au protesat in fata Guvernului si Parlamentului
Stenograme dintr-o sedinta a vechiului PNL: Cum rad vechii liberali de pedelisti
Mircea Druc nu a fost lasat sa intre in Ucraina
Ministerul de Externe: Vom solicita clarificari ambasadorului ucrainean
Spagatul lui Merkel intre boicotarea paradei lui Putin si asumarea vinei germane de razboi
Caricatura zilei: Elena Udrea şi Băsescu
Botoşani: Intenţiile ascunse ale primarului Portariuc asupra Centrului vechi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă