Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
1352
De la 07 Ianuarie 2003
68929052
Editorial

Trufia americanilor plătită cu sânge francez

  • Ioan Rotundu
  • 15 November 2015, 23:00
Duminică am trecut prin Piaţa Botoşanilor pentru a mă aproviziona cu cele trebuincioase la bucătărie. Mulţi, nu exagerez cu nimic, m-au felicitat pentru reportajul de sâmbătă seara intitulat „Mănăstire sau fermă zootehnică?”. Atitudinea intolerantă călugărilor de la Zosin faţă de crescătorii de animale din localitatea Băluşeni a stârnit revolta multora dintre cei care au urmărit reportajul. Însă au fost şi vreo doi cititori ai Jurnalului care m-au întrebat ce cred despre evenimentele sângeroase de vineri seara din Franţa. Ler-am promis că voi scrie un comentariu pentru astăzi, ceea ce am şi făcut.
Evenimentele sângeroase de vineri seară din Paris, ca şi celelalte de până acum de pe teritoriul Franţei sar şi al Angliei îşi au rădăcina în trufia politicii externe promovată de SUA. Aceşti jandarmi ai lu mii, cu mai sunt numiţi, de câţiva ani încoace au tulburat lumea arabă din motive pur economice. N-au făcut-o de unii singuri ca să nu poată fi acuzaţi direct de acapararea de zone de influenţă economică aşa că i-au luat asociaţi pe francezi şi englezi, nemţii fiind mult mai rezervaţi şi chiar circumspecţi asupra motivelor reale invocate de americani, respectiv democratizarea statelor arabe aflate sub dictatură.
Numai că în ignoranţa lor de a cunoaşte şi respecta cultura lumii arabe, americanii au distrus practic singurul sistem capabil să poată stăpâni rivalităţile tribale şi luptele religioase alimentate de secole de către liderii religioşi. Înainte de dictatura lui Saddam Husein înb Iraq, a lui Muammar al-Gaddafi în Libia, a lui Hosni Mubarak în Egipt aceste ţări erau bântuite de războaie tribale pe fond religios. Odată cu instalarea dictaturii, noii regi au pus capăt acestor războaie, cei drept prin metode la fel de sângeroase, dau au reuşit să pună capăt luptelor fratricide.
În trufia lor de a democratiza toate statele lumii, dar de fapt în dorinţa de a deschide noi oportunităţi pentru economia americană aflată în impas, armata SUA a căutat nod în papură guvernelor acestor ţări până ce le-au decapitat de regii lor. Numai că înlăturarea acestor forme de dictatură şi încercarea de a susţine guverne democratice n-a făcut altceva decât să descătuşeze ura religioasă şi reluarea luptelor tribale pentru acapararea puterii.
Neavând capacitatea de a anticipa ce se va întâmpla în aceste ţări arabe după înlăturarea dictaturii, americanii s-au trezit în mijlocul unor lupte pe care nu le înţeleg, ţelul lor fiind dor controlul economic, nu şi cel de ordin social. Rreluarea luptelor religioase şi pentru putere au încurcat rău de tot planurile americanilor. Iar cea mai proaspătă dovadă de incapacitate a americanilor de a înţelege cultura arabă şi necesitatea unei conduceri autoritare o avem în Siria. Încercarea de înlăturare a Guvernului condus de preşedintele Bashar al-Assad, Siria fiind republică, americanii au deschis cutia Pandorei în Orientul Apropiat şi aşa măcinat de războiul Israelului cu Palestina şi Libanul.
Ce treabă aveau americanii că sirienilor le convenea cum guvernează preşedintele Bashar al-Assad n-am? Au sprijinit o grupare rebelă care să preia puterea, chipurile prin înlăturarea preşedintelui dictator dar n-au făcut altceva decât să creeze condiţiile apariţiei Statului islamic. Iar liderii acestui stat şi-au dat repede mâna cu al-Qaida, gruparea teroristă care deja făcuse să curgă un şuvoi de sânge american chiar în fieful SUA.
Acum, americanii nu ştiu cum să iasă din situaţia pe care tot ei au creat-o în trufia lor de a democratiza lumea cu o democraţie pe care eu o consider că nu diferă mult de dictatura regilor arabi sau a liderilor religioşi suniţi ori şiiţi. Deschisă de americani, din cutia Pandorei a ieşit Statul Islamic cu fanaticii săi religioşi care fac să curgă sânge francez, englez şi cine mai ştie pe unde va mai curge.
Firesc ar fi fost ca la primele semnale de apariţie a Statului Islamic, toate forţele militare aflate în zonă să fi acţionat imediat. Neînţelegerile dintre americani şi europeni a favorizat dezvoltarea Statului Islamic care, iată, acum îi atacă pe europeni acasă la ei iar europenii privesc neputincioşi.
Orice neiniţiat în a observa scena lumii poate constata că pe unde au pus piciorul americanii s-a lăsat cu vărsare de sânge, războaie fratricide, religioase şi cu sute de mii de morţi. Iar mai nou cu valuri de migratori care invadează Europa ca acum o mie de ani. În tot acest timp economia americană prosperă iar ţările europene achită cu sânge nota de plată pe care ar trebui s-o achite americanii. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (2)]


Dacian Ciolos si-a anuntat Guvernul
Comunicat de presă DNA Suceava privind reţinerile de la Botoşani
Mircea Cartarescu acuza "dezgustatoarele" polemici intre stanga si dreapta
Imbecili ce sunteti, nu puteti fi oameni / M-am saturat de voi, mi-a ajuns
Filmul atentatelor de la Paris, prezentat de procurorul capitalei Frantei
Horoscopul zilei de 14.11.2015
Inspectorul Teodorescu, patronii Viorel Dănuţă şi Costel calistru au fost arestaţi
Măsura poate fi cointestată
Bancul zilei: Un plan brici
Reţeta zilei: Dulceaţă de mure
Razboiul impotriva terorismului trebuie reluat in forta
Ziua care va schimba Europa. Sau poate ca nu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea de vineri, 13.11.2015
Botoşani: DNA mai face o breşă în mafia din interiorul Poliţiei. Poate n-o fi iarăşi în fâs!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă