Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
30442
De la 07 Ianuarie 2003
87561120
Editorial

Trufia şi prostia se plătesc

  • Ioan Rotundu
  • 4 January 2015, 23:00
Dacă trufia poate fi considerată un viciu uman, prostia este o stare care denotă lipsa de inteligenţă. În anul care tocmai a trecut, Florin Ţurcanu a avut parte de ambele stări de fapt. A început anul 2014 într-un război deschis cu liderii PSD Andrei Dolineaschi şi în mod special Ovidiu Portariuc. Convins că ieşirea PNL din USL va întări poziţia liberalilor şi-l vor putea domina pe premierul Victor Ponta, Florin Ţurcanu a manifestat la Botoşani o trufie politică menită să-i întărească poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani dar mai ales cea de preşedinte al PNL.
Din nefericire pentru el, trufia manifestată n-a fost decât dovada unei prostii profunde, adică a unei lipse de inteligenţă politică şi deschidere spre colaborare. Aşa se face că la nivel de Consiliu judeţean a creat o atmosferă tensionată, social-democraţii şi cei prinşi în mrejele promisiunilor lor căutând să saboteze orice acţiune iniţiată de Ţurcanu, chiar dacă aceasta era în interesul judeţului. Rezultatul a fost unul catastrofal pentru administraţia judeţului, investiţiile fiind limitate la fondurile bugetului propriu, Guvernul Ponta sistând orice alocare de fonduri pentru judeţul Botoşani. Iar dacă s-au dat bani guvernamentali unor primari PSD şi cei racolaţi la PSD, alocarea s-a făcut prin Hotărâre de Guvern direct în contul primăriilor, fără a mai trece banii prin bugetul Consiliului judeţean.
Nici intenţia declarată a lui Ţurcanu de-al concura pe primarul Portariuc în organizarea unor evenimente de anvergură n-a fost o reuşită. Piaţa agroalimentară de la subsolul Mall-ului nu funcţionează eficient, botoşănenii n-au fost convinşi să-şi facă cumpărăturile din acest loc, oferta n-a fost una tentantă şi pe măsura promisiunilor lui Ţurcanu, aşa că banii cheltuiţi pe organizarea şi funcţionarea acestei pieţe nu şi-au dovedit eficienţa.
Târgul Agro-Zoo organizat la Popăuţi n-a mai avut ecoul anilor anteriori şi nici nu s-a dovedit a fi o rampă de lansare pentru fermierii botoşăneni. Pur şi simplu Ţurcanu şi-a împlinit o dorinţă, dar a făcut-o pe banii publici, implicând în organizarea evenimentului şi pe directorul Centrului Judeţean de Conservarea şi Promovarea Tradiţiilor Culturale, Aurel Melniciuc, ceea ce a atras atenţia procurorilor DNA. Deocamdată se fac verificări şi nu se ştie ce deznodământ poate avea o astfel de cercetare.
Trufia izvorâtă din prostia de a nu colabora cu liderii PSD l-a costat şi în plan politic. Cei doi viceprimari ai PNL, Viorel Iliuţă şi Cătălina Lupaşcu au fost demişi de către majoritatea formată de PSD în Consiliul Local Municipal Botoşani, spre bucuria lui Portariuc şi paguba PNL generată de Ţurcanu.
Tot din lipsă de dialog din partea lui Ţurcanu a avut de suferit şi Spitalul judeţean Botoşani. Viceprimarul demis şi ajuns manager la acest Spital, liberalul Viorel Iliuţă, a fost temeinic sabotat în activitate de căr4e finanţatorul Casa Judeţeană de Sănătate condusă de social-democratul Costel Lupaşcu. Practic, Lupaşcu n-a făcut decât să execute ordinele primite din interiorul PSD şi care nu făceau decât să ridice noi piedici în finanţarea Spitalului, în paralel cu propaganda că managerul liberal Iliuţă este incapabil profesional.
Din toată această luptă politică au avut de suferit pacienţii, botoşănenii, iar finalul a fost că Iliuţă s-a declarat învins şi a demisionat, spre bucuria celor din PSD care şi-au asumat victoria, nu şi marele rău făcut pacienţilor internaţi.
Bucuria lui Ţurcanu de a-l vedea pe Iohannis Klaus preşedintele României a fost repede umbrită de condamnarea care i-a venit de la Curtea de Aspel Suceava. Această condamnare l-a demolat pur şi simplu iar trufia sa s-a transformat peste noapte în umilinţă şi supuşenie faţă de prefectul social-democrat6 Costică Macaleţi, care-l poate demite sau lăsa în funcţie.
Leul-paraleu care era la început de an 2014, Florin Ţurcanu a sfârşit anul ca un mieluşel avortat care stârneşte milă. L-am avertizat în mai multe rânduri pe Florin Ţurcanu că va fi condamnat în dosarul cu măsluirea unor înscrisuri de partid dar nu m-a crezut. Practic, mistificările comise de Ţurcanu în documentele de partid erau de competenţa soluţionare a forurilor superioare ale PNL şi nu de competenţa instanţei de judecată.
Statutul PNJL avea prevederi în acest sens. Numai că Ţurcanu a fost prost învăţat de către cei pe care i-a consultat. Cât s-a aflat dosarul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a tergiversat judecarea folosindu-se de o relaţie a unui liberal dorohoian care îşi are sora judecătoare la această înaltă instanţă. Putea cere judecarea şi se constata că faptele comise de Ţurcanu sunt de competenţa forurilor de partid şi nu a unei instanţe de judecată.
Ajuns în malaxorul instanţelor de judecată de la Botoşani şi Suceava, ambele controlate politic, Ţurcanu avea soarta pecetluită. Când s-a spart USL-uzl, dacă rămânea la PSD, astăzi nu avea cazier. Cu Tiberiu Niţu procuror general rudă a lui Ponta şi cu Robert Cazanciuc ministrul Justiţiei, de asemenea rudă a lui Ponta, Ţurcanu s-a contrat cu cei din PSD, atitudinea sa trufaşă fiind cunoscută şi de către Ponta. Care Ponta l-a liniştit imediat, trimiţând semnal către cele două rude ale sale că Ţurcanu trebuie învăţat minte. Şi l-au învăţat!
Vă amintiţi de duelul Klaus – Ponta, când Ponta i-a reproşat lui Klaus că şi PNL-ul are un condamnat la Botoşani în persoana lui Ţurcanu? Atunci Ţurcanu nu era încă condamnat dar Ponta ştia că va fi. Ştia pentru că el dăduse ordinul politic să fie luată o astfel de decizie.
Chiar dacă, di n motive de partid ale PSD, prefectul Macaleţi nu-l va demite pe Ţurcanu, acesta nu va mai avea faţă de PSD autoritatea politică de până acum. Va fi un umil servitor al ordinelor primite de la PSD. Doar dacă pică Guvernul Ponta şi el rămâne în funcţia de preşedinte al CJ, îşi va putea recupera trufia şi prostia până la alegerile din vara lui 2016, după care nu vom mai auzi de el. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prognoza meteo pentru luni si marti
Informare meteo de ger in intreaga tara
Temperaturile vor cobori sub -25
Unul din cinci romani este sarac. Guvernul vrea sa scada numarul saracilor cu 400.000 pana in 2020
Vicecancelarul Germaniei: Impunerea unor noi sanctiuni risca sa destabilizeze Rusia
Angela Merkel, pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro
Horoscopul zilei
Bancul zilei
„La Roca”, cuibuşorul de nebunii al primarului
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis va participa, periodic, la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute din tara noastra
Presedintele Iohannis, invitat de Patriarhul Daniel sa se intalneasca
Botoşani: Cum îşi bate joc Telekom de clienţii botoşăneni
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă